Adana'da hasadı süren domates tarlada 1 liraya alıcı buluyor

Adana

Adana'da hasadı süren domates tarlada 1 liraya alıcı buluyor

ADANA (AA) - EREN BOZKURT - Türkiye'nin önemli tarim merkezlerinden Adana'da, hasadin basladigi haziranin ilk haftasinda 2,5-3 liraya tarlada satilan domatesin fiyati 1 liraya düstü.

Verimli topraklariyla ünlü Çukurova'da, yogun emekle yetistirilen domatesin hasadinda sona yaklasildi.

Hasadin basladigi haziranin ilk haftasinda tarlada 2,5-3 liradan satilan domatesin fiyati, diger bölgelerde de ürünün piyasaya girmesiyle 1 liraya geriledi.

Adana Ticaret Borsasi Baskani Sahin Bilgiç, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kentte son yillarda domates ekim alaninin arttigini söyledi.

Çiftçinin para kazandigi ürünlere yöneldigini ifade eden Bilgiç, domatesin de bu kazançli ürünler arasinda yer aldigini kaydetti.

Bilgiç, ekim alanlarinin bu yil da artmasini beklediklerini belirterek, söyle konustu:

"Üreticimiz artik daha çok para kazandigi ürünlere yöneldi. Domates de bunlardan bir tanesi. Geçen sene domatesten verim ve fiyat olarak memnun olan çiftçimiz bu sene de memnun. Açik alan ve örtü alti domates ekim alanlari, 2018'de yaklasik 28 bin dekarken 2019'da neredeyse 47 bin dekar alani buldu. Üretim 2018'de 150 bin tonken 2019'da 300 bin tona yaklasti. Çukurova'yi bölgesel degerlendirdigimizde, üretimimiz 1 milyon 800 bin tonu geçiyor. Türkiye için bu önemli bir rakam. Çukurova olarak baktigimizda Türkiye'nin domates üretimine yüzde 11'lere yakin katki veriyoruz."

Domateste verimin geçen yil da bu sene de iyi oldugunu anlatan Bilgiç, sözlerini söyle sürdürdü:

"Geçen yil verim iyiydi, bu sene de iyi durumda. Örtü alti domatesin bölgede artmasi ve üreticinin ciddi gelir elde etmesi de önemli. Adana'nin domates ihracati var. Ihracatta 2018'de yaklasik 12 bin 550 ton domates tescilimiz varken 2019'da 35 bin tona yükselmis. Ihracat yaklasik 3 katina çikmis. 2020'de de bu rakamlari geçecegimiz kanaatindeyim. Örtü alti domateste de ciddi ihracati olan bir ülkeyiz. Bunu sagladigimiz takdirde inaniyorum ki üretici emeginin karsiligini alir diye düsünüyorum. Domates 2020'de de üreticinin alin terinin karsiligini verecek ürünlerden bir tanesi."

- Üretici verimden memnun

Çiftçi Enver Güven de Türkiye'de seralardan sonra tarlada hasadin Adana'da basladigini vurgulayarak, "Adana'da temmuzun ortasina kadar hasadimiz sürecek. Hava sartlari domates için güzel seyretti. Verimden memnunuz, dekar basina 10 ton ürün aliyoruz. Fiyatlar düsük, tarlada 1 liradan alici buluyor." ifadesini kullandi.

Tüccar Veli Ünal da ilk hasada basladiklarin tarlada 2,5-3 liradan sattiklari ürünün su anda 1 liraya alici bulduguna dikkati çekerek, "Hasadimiz sürüyor. Hasat kentte 1-2 haftaya tamamlanacaktir." diye konustu.



Politika 10.07.2020 11:57:51 0

İlginizi Çekebilir

1

CHP Genel Başkanı Özel, "Alanya Mitingi"nde konuştu:

2

CHP Genel Başkanı Özel, Antalya Gazipaşa'da "halk buluşması"nda konuştu:

3

CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki'den Gökhan Zan'la ilgili açıklama:

4

TİP'in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan, suç duyurusunda bulundu

5

Cumhur İttifakı'nın Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, kütüphane açılışında konuştu:

6

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ Isparta'da ziyaretlerde bulundu

7

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da proje tanıtım toplantısı ve iftara katıldı:

8

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da konuştu:

9

CHP Genel Başkanı Özel, Osmaniye Düziçi'nde "halk buluşması"na katıldı:

10

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Isparta'da gençlerle buluştu