Akdeniz Üniversitesinde proje tanıtım toplantısı yapıldı

Akdeniz Üniversitesinde proje tanıtım toplantısı yapıldı

Akdeniz Üniversitesinde proje tanıtım toplantısı yapıldı

ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesinde, kampüs alanlarinda ortaya çikan budama artiklarinin degerlendirilmesi için hazirlanan altyapi projesi tanitildi.

Rektörlükten yapilan açiklamaya göre, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarim Makinalari ve Teknolojileri Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Murad Çanakci tarafindan yürütülen projenin tanitimi uygulama alaninda gerçeklestirildi.

Toplantida konusan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Toker, çevreye duyarli, sifir atik yönetimine uygun sürdürülebilir bir çevre yönetimini öncelediklerini belirtti.

Projenin ihtiyaçtan dogduguna deginen Toker, projenin gerek uygulama bakimindan, gerekse sonuçlari itibariyla oldukça önemli oldugunu bildirdi.

Projede kullanilan aletlerin tamamen özgün ve yerli oldugunu vurgulayan Toker, sunlari kaydetti:

"Makinenin bir tanesi hocalarimizin çizimleriyle üretilip üniversitemize kazandirildi. Bu projenin bir diger özelligi de bu isletme kendi giderlerini karsilayabilecek seviyede üretim yapabilme kapasitesine sahiptir. Buradan çikan bütün ürünler yakit olarak da kullanilabilecek. Bu projenin hayata geçirilmesinde emegi geçen herkese tesekkür ediyorum."

- Üç yillik proje

Prof. Dr. Çanakci da atiklari "sifir atik" uygulamalari kapsaminda geri dönüsüme kazandirmak için baslatilan üç yillik projenin tamamlandigini aktardi.

Proje ekibinde yine ayni bölümden Prof. Dr. Mehmet Topakci, Prof.?Dr. Davut Karayel, arastirma görevlileri Mete Yigit ve Hasan Yilmaz ile birlikte Park Bahçeler ve Çevre Sagligi Sube Müdürü Derya Ortaçesme'nin de yer aldigini anlatan Çanakci, "Projeden elde ettigimiz bir diger sonuç ise artiklarin parçalanarak agaç diplerinde malç olarak kullanildiginda toprakta nem korunumu sagladigini ve yabanci ot çikisini engelledigini gözlemledik. Özellikle yaz döneminde siklikla yapilan sulama islemlerindeki su tüketimini azaltmasi bakimindan da ayrica önemlidir."



Yurt Dünya 18.09.2020 12:43:35 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da hakkında kesinleşmiş hapis kararı ile aranan bir zanlı tutuklandı

2

Antalya'da Çukur Operasyonu kapsamında bir zanlı yakalandı

3

Osmaniye'de düzenlenen 1. Osmaniye Sanayi ve Ticaret Fuarı açıldı

4

Antalya'da "turizmde sürdürülebilirlik" ele alındı

5

Adana'da elektrikli bisiklet sürücüsü kazada yaralandı

6

Burdur'da iş yeri ve otomobili kundakladığı iddia edilen zanlı tutuklandı

7

Hatay'da ruhsatsız işletilen 4 süt ve süt ürünleri işletmesi mühürlendi

8

Mersin'de kaybolan 79 yaşındaki kişiyi arama çalışmaları sürüyor

9

Mersin'de ruhsatsız işletilen peynir imalathanesi mühürlendi

10

Kahramanmaraş MSMMMO'dan mücbir sebep hali uzatılması talebi