Antalya'da zeytin bahçelerinde hasat hareketliliği

Antalya

Antalya'da zeytin bahçelerinde hasat hareketliliği

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Zeytin üretimi ve ticaretinin kökleri Pamfilya dönemine kadar uzanan Antalya, son 10 yilda yapilan çalismalarla zeytin ve zeytinyagi üretiminde önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor.

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim alanlarindan Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Antalya'da hasat basladi.

Toplanan zeytinler, fabrikada yikama, kirma, pres islemlerini gördükten sonra suyu ve yagi birbirinden ayristirilarak zeytinyagina dönüsüyor.

Antalya Ticaret Borsasi Baskani Ali Çandir, AA muhabirine, zeytin üretiminin ve ticaretinin köklerinin Pamfilya dönemine kadar uzandigini Antalya'da, üretim alanlarinin artirildigini belirterek, "2010'dan bu yana zeytin ve zeytinyagi üretiminde artis yasaniyor. Yaklasik 184 bin dekarlik alanda zeytin yetistiriciliginin yapildigi kentte, geçen yil 70 bin 129 ton sofralik ve yaglik zeytin üretildi." dedi.

- "Tavsan Yüregi" ile "Beylik" zeytinleri tescillendi

Çandir, mayistaki mevsim normalleri üzerindeki sicaklik ve yagmurun zamaninda yagmamasi nedeniyle bu yil rekoltede bir düsüs beklendigine deginerek, hasat döneminin yil sonuna kadar devam edecegini kaydetti.

Zeytin üretiminin artirilmasi ve markalasmasi yolunda borsa olarak önemli adimlar attiklarini vurgulayan Çandir, bölgeye has, geçmisi derin olan "Tavsan Yüregi" adindaki zeytinin cografi isaret belgesi aldigini, üreticilerden de yogun talep gördügünü belirtti.

Antalya'da yetistirilen "Beylik" zeytininin de çesit olarak tescillendigini aktaran Çandir, yag kalitesi çok iyi olan zeytinin bölgede yayginlastirilmasi için çalismalar yürüttüklerini bildirdi.

Çandir, Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile zeytinin dogru çesitlerinin dogru metotlarla üretilmesi ve yayginlastirilmasi için çalistiklarini söyledi.

Bu dogrultuda online düzenledikleri Zeytin Mektebi ile binlerce kisiye ulastiklarini anlatan Çandir, "Budamadan sulamaya, zeytinin mitolojisinden pazarlamasina kadar birçok konuda katilimcilar bilgilendirildi. Egitimler 19 Kasim'a kadar devam edecek." diye konustu.

- "Son 10 yilda zeytin üretimi yüzde 80 artti"

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (ANTBIRLIK) Genel Müdürü Hasan Yildiz da Antalya'nin turizmin yani sira bir tarim kenti oldugunu ifade etti.

Kentte 4 mevsim yetistiricilik yapildigini, önemli ürünlerden birinin de zeytin oldugunu belirten Yildiz, sunlari kaydetti:

"Son 10 yilda zeytin üretim alaninda yüzde 80'lere varan oranda yükseldi. Bu dogrultuda 2007'de bölge üreticisinin hizmetine sundugumuz zeytinyagi fabrikasinin kapasitesini artiriyoruz. Birlik olarak fabrikamizda zeytin isleme kapasitesini günlük 40 tondan 120 tona çikariyoruz. 62 bin ton zeytinden ortalama 12 bin 500 ton zeytinyagi elde edilmekte. Bölgemizde potansiyel yüksek, üretimin daha da artacagini öngörüyoruz."

Birlik olarak üreticiden hem zeytin hem de zeytinyagi alimi yaptiklarini aktaran Yildiz, ürünleri ambalajlayip satis noktalarindan veya internetten satis yaptiklarini söyledi.

Yildiz, hasadin yaklasik 3 ay daha devam edecegi zeytinde daha çok yag olusmasi için üreticilerin yagmuru bekledigini isaret etti.

ANTBIRLIK Gida Mühendisi Elif Sule Katlanir da üreticilerden gelen zeytinlerin fabrikada yikama, kirma ve pres islemleri yapildigini, suyuyla yaginin birbirinden ayrildigini söyledi.

Zeytinden kalan kismin ise kömür yapiminda kullanildigini aktaran Katlanir, "Zeytin bir saatlik isleme tabi tutuluyor. Zeytinine göre 6 ya da 7 kiloda ortalama 1 kilogram zeytinyagi çikiyor." dedi.




Politika 8.11.2020 11:36:59 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı