Antalya'dan dünyaya lüks yat ihracatı

Antalya

Antalya'dan dünyaya lüks yat ihracatı

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Lüks yat üretiminde dünya markasi haline gelen Antalya Serbest Bölge'de faaliyet gösteren firmalar, birçok ülkeye yat ihraç ediyor.

Antalya Serbest Bölge Isletici ve Yatirim AS (ASBAS) Genel Müdürü Zeki Gürses, AA muhabirine yaptigi açiklamada, bölgede 56'si yerli sermayeli 83 firmanin faaliyet gösterdigini, bunun 45'inin de yat sektöründe yer aldigini söyledi.

Bölgede 2000'li yillarda baslayan yat üretiminin, bugün Antalya Bölge'yi "marka" haline getirdigini aktaran Gürses, "2019 yili sonuna kadar 442 yat üretilmisti, bu yil haziran sonuna kadar da 18 yat daha eklendi ve 460 yat üretildi. Yatlarin uzunlugu da çok önemli. 460 yatin uzunlugu da 8 bin 640 metreye kadar ulasti; bu, ciddi bir rakam. Bunlarin toplam satis degeri de 1,2 milyar dolara da ulasti." dedi.

Gürses, yil sonuna kadar 35 yatin sahibine teslim edilmesinin hedeflendigini bildirdi.

Bu yil yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ragmen yat siparisinde artis yasandigini vurgulayan Gürses, ilk etapta endiselendiklerini ancak gerek yurt disindaki sektör temsilcileriyle gerekse yatirimci firmalarla yaptiklari istisarelerde olumlu gelismelerin yasandigini kaydetti.

Gürses, özellikle 12-30 metreye kadar olan yatlarda ciddi miktarda siparis alindigini belirterek söyle konustu:

"Artik insanlarin aliskanliklari degisiyor, biraz daha toplumsal hayattan uzaklasmaya basladilar. Serbest bölgede ticaret hacmimizde ilk 6 ayda yüzde 12'lik bir artis var, geçen sene 351 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, bu yil 392 milyon dolara ulasti. Bölgedeki firmalar, Italya'dan Ingiltere'ye, ABD'den Rusya'ya, Hollanda'ya ve Birlesik Arap Emirlikleri'ne kadar birçok ülkeden yat siparisi aldi. Dünyada yat üretiminde Italya ve Hollanda ilk iki sirada. Türkiye ise üçüncü sirada yer aliyor. Bölgemizden yat üretiminde dünyada söz sahibi Italya ve Hollanda'ya da yat satiyoruz. Çok büyük bir övünç kaynagi."

- "Lüks yat sahipleri tekne siparisleri vermeye basladi"

Lüks yat sahiplerinin yatlarina destek amaciyla ticari tekne de almaya basladiklarini ifade eden Gürses, son zamanlarda lüks yatin yaninda, destek tekneleri de üretilmeye baslandigini bildirdi.

Bölgede sahil güvenlik botlari üretiminin de yapildigini anlatan Gürses, özellikle 2 firmanin oldukça fazla siparis aldigini söyledi.

Yurt disina da satislarin yapildigini belirten Gürses, Katar ve Umman basta olmak üzere, birkaç ülkeye sahil güvenlik botu ihraç edildigini kaydetti.



Politika 2.08.2020 11:26:51 0
Anahtar Kelimeler: antalya'dan dünyaya lüks yat ihracatı

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı