Bursa'da 20 bin konut kentsel dönüşümle yenileniyor

Bursa

Bursa'da 20 bin konut kentsel dönüşümle yenileniyor

ISTANBUL (AA) - Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa genelinde olasi bir deprem açisindan 70 bin riskli bagimsiz birimin bulundugunu ve su anda devam eden projelerle 20 bin bagimsiz birimin dönüsümünün sürdügünü belirterek, "Yani su anda toplam riskli konut stokunun yüzde 30'unu yeniliyoruz. Bu yapilarin 2024'e kadar yenilenmesini hedefliyoruz." dedi.

Alinur Aktas, ekonomi gazetecileriyle bir araya geldigi basin toplantisinda, Bursa'da hayata geçirdikleri projeleri ve devam eden kentsel dönüsüm çalismalarini anlatti.

Türk tarihinin ve geçmisin izlerini tasiyan dokusunu kaybetmeden hizli bir dönüsüm yasayan Bursa'da tarihe ve yesile dönüsümün basladigini dile getiren Aktas, Bursa'nin, Marmara Bölgesi'nde gerek fay hatlarina yakinligi gerekse zemin durumu sebebiyle en ciddi risklerin bulundugu sehirler arasinda yer aldigini söyledi.

Aktas, gelecek 20-30 yilda Bursa'da ciddi bir depremin beklendigini animsatarak, depreme karsi önlem alinmasi gerektigini, bu kapsamda, Bursa ile birlikte tüm Türkiye’nin gündeminde yer alan kentsel dönüsüm ve sehir planlama çalismalarinin çözüm olarak karsilarina çiktigini vurguladi.

Kentsel dönüsüm çalismalarinda yeni bir perspektif ve vizyon ortaya koyduklarini ifade eden Aktas, "Bursa halkinin taleplerinin ve sorunlarin ortak akilla çözülmesi ve kamuoyunun desteginin saglanmasiyla kentsel dönüsüm uygulamalarini gerçeklestirmeyi hedefliyoruz." diye konustu.

Aktas, bu kapsamda kent bütününün analiz edilmesi, öncelikli kentsel dönüsüm alanlarinin belirlenmesi, yasal dayanagin ve finansman modellerinin belirlenmesi, kentsel dönüsüm uygulama takviminin olusturulmasi ve özellikle bütün kentsel dönüsüm çalismalarinda dikkat edilecek planlama ilkelerinin ve tasarim kriterlerinin belirlenmesi gibi çalismalar yürüttüklerini anlatti.

Bu çerçevede yatay mimari, engelsiz yasam, sosyal donati ve teknik alt yapi, çevresel degerlerin korunmasi, sürdürülebilirlik, tarihi ve kültürel mirasin korunmasi gibi tasarim kriterleri de dikkate alinarak Bursa Merkez Planlama Bölgesi Kentsel Dönüsüm Strateji Belgesi'nin hazirlandigini dile getiren Aktas, 17 ilçenin tamaminda çalismalarin sürdügünü söyledi.


- "BM Dünya Miras Listesi'nde yer alan Hanlar Bölgesi eski kimligine kavusturulacak"


Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Aktas, kentsel dönüsümde dikkat ettikleri hususlari anlatarak, bunlardan bazilarinin; kompakt yerlesme ve yogunluk, yerlesme düzeni ve konut çesitliligi, kamusal açik alan tasarimi, ulasim ve erisilebilirlik, alt yapi, teknoloji, sosyal yapi ve yasanabilirlik, ekonomi olusturma, yönetisim ve yesil alan gibi kriterler oldugunu bildirdi.

Bursa'da yürüttükleri kentsel dönüsüm projelerine deginen Aktas, BM Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'nde yer alan, 700 yildir "ticaretin kalbi" olarak nitelendirilen 480 dönümlük Hanlar Bölgesi'nin tarihi silueti bozan yapilardan temizlenmeye baslandigini söyledi.

Simdiye kadar çok sayida belediye baskaninin burada degisimi arzu ettigini kaydeden Aktas, ilk kazmanin bir ay önce vuruldugunu hatirlatti.

Aktas, 13 han, bedesten ve 21 caminin bulundugu bölgedeki dönüsüme iliskin su bilgileri verdi:

"Hanlar Bölgesi, eski kimligine kavusturularak yerli ve yabanci turistler için cazibe merkezi olacak. Böylelikle proje, Bursa’nin tarihi ve kültürel turizmden hak ettigi payi almasinin önünü açacaktir. Projenin, 2022 sonunda tamamlanmasi amaçlaniyor. Bu projeyle Hanlar Bölgesini gece gündüz yasayan, tarih kokan kimliginin gün yüzüne çiktigi, akilli sehircilik uygulamalariyla konforlu ve güvenli bir yasam alanina dönüstürülmesini hedeflemekteyiz. Hanlar bölgesi sadece günlük ihtiyaçlarin karsilandigi bir bölge olmaktan çikarak tarih ve kültür sehri Bursa kimliginin gün yüzüne çikmasinda etkili bir rol oynayacak."

Aktas, Hanlar Bölgesi'nin dönüsümü için 200 milyon liralik kaynak ayirdiklarini belirterek, "Su anda 1,8 milyon turist agirliyoruz. Hanlar Bölgesi dönüsümü ve yürüttügümüz diger projeler sayesinde yenilenen ve yesillenen Bursa'nin 2024'te 5 milyon turist agirlamasini hedefliyoruz." dedi.


- "Su anda 20 bin riskli konut dönüstürüyoruz"


Alinur Aktas, kentte Hanlar Bölgesi ile birlikte devam eden kentsel dönüsüm projesi sayisinin 8 oldugunu kaydederek, her yil 69-70 bin göç alan kentin kaliteli yapi stokuna ihtiyaci oldugunu söyledi.

Bursa'da tarihi ve yesili yeniden gün yüzüne çikardiklarini dile getiren Aktas, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bursa genelinde riskli yapilarin bir an önce dönüsümü için çalismalarimizi tüm hiziyla sürdürüyoruz. Kentte toplam 70 bin riskli bagimsiz birim var. Su anda dönüsümü devam eden projelerimizde 20 bin bagimsiz birimin dönüsümü sürüyor. Yani su anda toplam riskli konut stokunun yüzde 30'unu yeniliyoruz. Bu yapilarin 2024'e kadar yenilenmesini hedefliyoruz. Binlerce dönümlük alanlarda süren dönüsümle 100 bine yakin kisinin hayatina dokunuyoruz."

Aktas, sadece Merinos alti diye tabir edilen bölgede 6-7 mahallede kentsel dönüsüm çalismalari gerçeklestirildigini belirterek, Altiparmak'ta da 700 dönümlük alanda yenileme çalismalarinin planlandigini anlatti.


- Çarsibasi Meydan ve Çekirge Teras projeleri


Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Aktas, Osmangazi ilçesi Sehreküstü Mahallesi'nde bulunan 1.236 hektarlik alanda Çarsibasi Meydani Projesi'ni hayata geçirdiklerini belirterek, su ifadeleri kullandi:

"Olasi bir depremde can ve mal güvenligi açisindan risk olusturan mevcut yapilarin yikilarak, meydan fonksiyonu kazandirilmasi, böylelikle, Bursa kentinin tarihi kimliginin ön plana çikarilmasi, etrafi yüksek katli yapilar ile çevrilmis ve algilanabilirligi zayiflayan tarihi hanlarin ve sivil mimarlik örnegi yapilarin görünürlügünün saglanmasi, hisar ile Hanlar Bölgesi arasindaki baglantinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadir."

Aktas, Çekirge Teras Projesi'nde ise yaklasik 20 yildir atil bir vaziyette duran alani, Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin katkilariyla Bursa'ya kazandiracaklarini, projede, bin araçlik otopark, yüzme havuzu, millet kiraathanesi, müzeler kompleksi, seyir terasi, sosyal tesis, mescit, sadirvan gibi mekanlar yer alacagini anlatti.


- "Sicaksu Kentsel Dönüsüm projesi kente yeni bir yasam merkezi katacak"


Alinur Aktas, Stadyum Caddesi'nde 1990'da 38 bin metrekare alan üzerine yapilan Tower Plaza'da dönüsümün devam ettigini belirterek, Sicaksu Kentsel Dönüsüm ve Gelisim Projesi'nde, 19 hektarlik alanda çalismalari sürdürdüklerini anlatti.

Bu alandaki çogu kullanilamaz durumda olan 135 deri fabrikasinin yerlesim bölgeleri disinda olusturulan deri organize sanayi bölgesine tasindigini dile getiren Aktas, alanin tamaminin bosaltildigini, mülkiyet sorunlarinin yüzde 90 oraninda çözüldügünü söyledi.

Aktas, "Proje alaninin, termal su potansiyeli ile birlikte kentin kalbi denebilecek bir noktada Bursa'ya büyük deger ve prestij katacak yeni bir yasam merkezi olmasi hedeflenmektedir." diye konustu.

Vakifköy Kent Parki ve spor tesisleri çalismalarinin yaklasik 225 dönümlük bir alanda gerçeklestirildigini ifade eden Aktas, çalismalar neticelendiginde vatandaslarin aileleriyle birlikte rahatça vakit geçirebilecekleri bir alana kavusacagini, park içerisinde kapali yüzme havuzu, engelli yüzme havuzu, boks salonu, sporcu misafirhanesi, kafeterya, futbol sahasi, gölet, seyir terasi, oyun parklari ve aktivite alanlari bulunacagini bildirdi.


- "Gökdere Milet Bahçesi 200 bin metrekarelik alanda açilacak"


Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Aktas, Gökdere'deki 200 bin metrekarelik alani, içinde yürüyüs ve bisiklet yollari, millet kiraathaneleri, çocuklarin ve gençlerin rahatlikla vakitlerini geçirebilecegi alanlarin bulunacagi millet bahçesi haline getireceklerini söyledi.

Kükürtlü Mahallesi Yeni Kaplica Projesi'ne deginen Aktas, 7,7 hektarlik alanda hayata geçen projenin saglik turizmine ciddi katki sunacagini aktardi.

Bursa Millet Bahçesi'nin toplam 41 bin 187 metrekarelik alanda uygulandigini dile getiren Aktas, millet bahçesinde yer alan sosyal donatilardan bahsetti.

Aktas, 70 futbol sahasi büyüklügündeki 500 dönümlük alanda hayata geçecek Ürünlü Millet Bahçesi'nden bahsederek, proje çalismalarinin devam ettigini bildirdi.

Alinur Aktas, 93 dönümlük Demirtas Milet Bahçesi'nde ve 86 dönümlük Çeltik Tema Parki'nda proje çalismalarinin devam ettigini sözlerine ekledi.



Politika 22.09.2020 14:23:31 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı