Çarşamba Şeker Fabrikası, 9 yıl aradan sonra yeniden üretime başlayacak

Çarşamba Şeker Fabrikası, 9 yıl aradan sonra yeniden üretime başlayacak

Çarşamba Şeker Fabrikası, 9 yıl aradan sonra yeniden üretime başlayacak

ISTANBUL (AA) - Türkiye Seker Fabrikalari AS (Türkseker), 2011'den bu yana kapali olan Çarsamba Seker Fabrikasi'nin, 9 yil aradan sonra, bu yilin sonuna kadar yeniden üretime baslayacagini duyurdu.

Türkseker'den yapilan açiklamaya göre, 8 Aralik 1989'da üretime baslayan ve 2011'e kadar faaliyet gösteren Çarsamba Seker Fabrikasi, yaklasik 9 yil aradan sonra yeniden üretime baslayacak. Pandemi nedeniyle açilisi geciken fabrikanin bu yil içerisinde devreye alinmasi bekleniyor.

Orta Karadeniz Bölgesi'nde 22 yil boyunca bölgedeki seker pancarini isleyerek bölge ekonomisine önemli katkilar sunan Çarsamba Seker Fabrikasi, 2011'de çiftçilerin alternatif tarim ürünlerine yönelmesiyle birlikte üretime ara vermek zorunda kalmisti.

Geçen yil bölge çiftçilerinin talebi ve 150 bin ton seker pancari taahhüdü üzerine 2020 üretim döneminde fabrikanin yeniden açilmasi yönünde karar alan Türkseker, vakit kaybetmeden fabrikada revizyon çalismalarina basladi.

Bu yil yaklasik 1.000 hektarlik bir alanda ekiminin gerçeklestigi tahmin edilen seker pancarindan yaklasik 60 bin ton civarinda bir üretim bekleniyor. 150 bin ton pancar taahhüdünün yerine getirilmemesine ragmen Türkseker, bu süreçte fabrikanin açilmasina destek veren yerel yöneticilerin, bölge milletvekillerinin, sivil toplum örgütlerinin ve yerel basin temsilcilerinin istek ve gayretlerini de dikkate alip Çarsamba Seker Fabrikasi'ni açma kararindan geri adim atmayarak revizyon çalismalarina devam ediyor.

Çarsamba Seker Fabrikasi'nin faaliyete geçmesi için hiçbir fedakarliktan kaçinilmazken, çalismalar sona erdiginde yaklasik 60 milyon liralik bir yatirim yapilmis olacak.


- Pandemi nedeniyle açilis gecikti

Ilk etapta Türkseker'e bagli diger fabrikalarda görevli 37 kisilik uzman bir ekibin de içinde bulundugu 80 kisi ile revizyon çalismalarina baslandi. Ancak martta ülkeyi etkisi altina alan pandemi nedeniyle çalismalara ara verilmek zorunda kalindi.

Temmuz ve agustosta görevlendirilen 20 kisilik bir teknik ekiple birlikte toplamda 60 personel ile revizyon çalismalarina yeniden baslandi. Pandemi ve filyasyona bagli karantina tedbirleri nedeniyle iki kere ara verilen bakim ve onarim çalismalari halen devam ediyor.


- Çiftçi magdur olmayacak


Çarsamba Seker Fabrikasi'nin açilisinin gecikmesinden çiftçiler magdur olmayacak. Türkseker, çiftçilerin ürettigi pancari alarak bünyesindeki Kastamonu Seker Fabrikasi'nda isleyecek. Pancarin nakliye islemlerinden dolayi çiftçinin herhangi bir maddi kaybi olmayacak. Tüm nakliye islemleri Türkseker tarafindan karsilanacak.

Pancar bedeli ödemelerinde yüzde 12'nin altinda olusacak polar oranlari da yüzde 12 kabul edilecek ve böylece çiftçi daha çok kazanacak.

Türkseker, Sözlesmeli Münavebe Sistemi Modeli ile bölgeyi Türkiye'nin soya üretim merkezine dönüstürerek tarimsal sanayinin gelistirilmesinde önemli rol oynayacak olan soya üretiminin artirilmasi çalismalarina da devam ediyor.



Politika 17.09.2020 10:50:48 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı