Deri sektörü Kurban Bayramı'ndan 300 milyon TL'lik katkı bekliyor

Deri sektörü Kurban Bayramı

Deri sektörü Kurban Bayramı'ndan 300 milyon TL'lik katkı bekliyor

ISTANBUL (AA) - Türkiye Deri Sanayicileri Dernegi (TDSD) Baskani Burak Uyguner, "Sektörümüz için Kurban Bayrami büyük önem tasiyor. Kurban derilerinin dogru kesim, yüzüm ve saklanmasi sayesinde ham deri ihtiyacinin büyük kismi yurt içinden saglanacak. Kurban derilerinin ekonomimize 250-300 milyon TL'lik katki saglamasini hedefliyoruz." ifadelerini kullandi.

TDSD'den yapilan açiklamayla, yaklasan Kurban bayrami öncesi deri sektörünün beklentileri paylasildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Baskan Burak Uyguner, kurban derilerinin sektör için büyük önem tasidigini, dogru kesim yöntemlerinin ve dogru saklamanin ekonomi için önemli oldugunu bildirdi.

Katma degeri yüksek ürün üretimi için kaliteli ham maddenin önemli oldugunu belirten Uyguner, sunlari kaydetti:

"Bundan dolayi kurban bayrami sektör için büyük önem tasiyor. Türkiye'de her yil deri sanayimiz, 6-6,5 milyon büyükbas ve yaklasik 50 milyon küçükbas hayvan ham derisine ihtiyaç duyuyor. Bayramda yaklasik olarak kesime giden 850 bin büyükbas ve 2,5 milyon küçükbas bulunuyor. Ham derinin ekonomik büyüklügü cari fiyatlarla yaklasik 125 milyon TL. Dünyada ham deri hiç islenemiyor ve bu nedenle gömülmek zorunda oldugu ülkeler var.

Kurban derilerinin kesim, yüzüm ve saklama kosullari önemli. Kötü yüzülmüs, hamlamis deriler zor alici buluyor. Bu kurbanda buna ekstra dikkat edilmeli. Her kurban bayraminda kesilen hayvanlardan miktar bazinda yüzde 30 oraninda israf ya da heba olup giden ham deri var. Bu sekilde önemli bir ekonomik büyüklük kesim, yüzüm ve saklama kosullarina dikkat etmedikleri için alici bulamayip çöp oluyor."

Kurbanin dogru kesiminin sektör için çok önemli oldugunu da aktaran Uyguner, dogru kesim yöntemleri ile kurban derilerinin ekonomiye kazandirilmasi gerektigini aktardi.

Uyguner, bu nedenle Kurban Bayraminda kesilen hayvanlardan elde edilen ham derilerin son derece önemli oldugunu belirterek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Deri sanayimizin ham maddesi olarak ekonomimizde önemli bir yeri bulunan kurban derilerinde kayiplarin önlenmesi ve dogru kesim yöntemleriyle ekonomik katki saglanmasi gerekiyor. Sektörümüz için Kurban Bayrami büyük önem tasiyor. Kurban derilerinin dogru kesim, yüzüm ve saklanmasi sayesinde ham deri ihtiyacinin büyük kismi yurt içinden saglanacak. Kurban derilerinin ekonomimize 250-300 milyon TL'lik katki saglamasini hedefliyoruz."






Politika 24.07.2020 10:51:29 0

İlginizi Çekebilir

1

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu:

2

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Antalya'da iftar programında konuştu:

3

BBP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Çakır, Anamur'da partililerle buluştu

4

Cumhur İttifakı Kemer Belediye Başkan adayı Şeker, turizm projelerini anlattı:

5

ANSİAD 2024 yılı beşinci olağan toplantısı gerçekleştirildi

6

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener Isparta'da iftar programında konuştu:

7

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Kemer'de vatandaşlarla buluştu:

8

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, seçim çalışmalarını sürdürüyor

9

Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Manavgat'ta mitinge katıldı

10

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Adana'da iftar programına katıldı: