MERSIN (AA) - SERKAN AVCI - Ev sahipligi yaptigi birçok medeniyetin kültür izleriyle inanç turizminin merkezlerinden Mersin'in Tarsus ilçesi, cografi isaret tescil belgeli lezzetleriyle gastronomi turizminde de öne çikmak istiyor.
UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'nde yer alip her yil çok sayida Hristiyan tarafindan ziyaret edilen St. Paul Kilisesi, Kuyusu ve Tarihi Çevresi ile Ashab-i Kehf Magarasi ve Danyal Peygamber'in kabrinin bulundugu ilçe, tescilli humus, yayla bandirmasi, salgam ve Sariulak Zeytini'yle de gastronomi alaninda öne çikiyor.
Nohudun tokmak yardimiyla ezilip tahinle harmanlandiktan sonra sunumunda baharat ve tereyagi esliginde ana yemek olarak servis edilen Tarsus humusu, ilçenin en çok ragbet gören yöresel lezzetleri arasinda yer aliyor.
Üzüm pekmezi, ceviz, su ve nisasta karisimiyla binbir emek sonucunda lezzet ustalarinin ellerinde sekillenen Tarsus yayla bandirmasi da damaklari tatlandiran lezzetlerden biri olarak öne çikiyor.
Ilçedeki verimli arazilerde yetisen havuçtan yapilan Tarsus salgami ve sofralarin vazgeçilmezlerinden Tarsus Sariulak Zeytini de cografi isaret tescil belgesi alan ürünler arasinda bulunuyor.
- "Tarsus bir mozaik, bu da mutfagina yansiyor"
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) Baskani Ruhi Koçak, AA muhabirine yaptigi açiklamada, cografi isaret tescil belgesi bulunan yöresel lezzetlerin, ilçenin tanitimina büyük katki sagladigini söyledi.
Tescilli lezzetlerin, kentlerin kimligini ortaya çikardigina isaret eden Koçak, "Kentimizin markalarini, degerlerini ve yildizlarini parlatiyoruz. Tarsus bir kavsak noktasi, tarihte 10 bin yillik geçmise sahip bir kültürü var. Çok fazla kültürü ve irki bir arada yasayan bir mozaik. Bu da mutfagina yansiyor." dedi.
Koçak, yöreye ait lezzetlerin bölgedeki verimli arazilerde yetisen ürünlerden yapildigini vurgulayarak söyle devam etti:
"Dönerci ve kebapçi gibi sadece humus satilan is yerlerimiz var. Çok talep görüyor ve begeniliyorlar. Yerli ve yabanci misafirlerimizin ikramlarimiz arasinda en çok begendigi humus oluyor. Bölgemizde yetisen havuçlardan yapilan bir salgamimiz var. Mayasinin da buradan üretilmesi digerleri arasindaki farki çikariyor. Yayla bandirmasi da özellikle Çamliyayla ve Tarsus'ta yetisen üzümlerin yüksek seker oraniyla çok güzel olan pekmezinden ve bölgemizde yetisen cevizden yapiliyor. Inanilmaz bir lezzet."
Koçak, gastronomi turizminde iyi bir noktaya ulasmak istediklerine isaret ederek "Farkli lezzetleri tatmak, insanlarin yeni tutkusu. Tarsus gastronomi alaninda bir merkez olmaya aday. Cografi isaret tescil belgeleri de bunun ortaya çikmasina katki saglayacaktir. Biz bütün yöresel yemek fuarlarina katiliyoruz. Zincir marketler ve tarih kitaplarinda ürünlerin yer almasini sagliyoruz. Önce ulusal sonra da uluslararasi çapta bunlari tanitmak için çalismalara devam edecegiz." diye konustu.
- Tarsus Sariulak Zeytini'nde hedef AB marka tescili
Tarsus Ticaret Borsasi Baskani Murat Kaya da Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafindan ilçenin adiyla cografi isaret tescil belgesi verilen yöreye özgü Sariulak Zeytini'nin kisa sürede deger kazandigini anlatti.
Sariulak Zeytini'nin bölgedeki sofralarin vazgeçilmez ürünleri arasinda yer aldigini belirten Kaya, sunlari kaydetti:
"Sariulak, müthis bir kahvaltilik zeytin çesidi. Kahvaltilik yerlere gittiginiz zaman sofralarda Tarsus Sariulak Zeytini'nin verdigi tadi, hiçbir zeytin vermiyor. Bunun üretilmesi ve yetistirilmesi basit degil ama yillardan beri Tarsus'ta yetistirilip çogaltilmis. Tarsus Sariulak Zeytini'nin cografi isaret tescil belgesini almistik. Bundan sonraki hedefimiz, Avrupa Birligi (AB) marka tescili belgesi almak olacak. Üreticilerimizin emeklerini degerlendirmek, ilçemizin tanitimini ülkemize ve yurt disina duyurmak için büyük bir gayret gösteriyoruz. Belli bir noktaya da geldik, daha da ilerleyecegiz."