"İş Portföy Gümüş Serbest Fonu"

"İş Portföy Gümüş Serbest Fonu"

ISTANBUL (AA) - Is Portföy, 20. yilinda "Is Portföy Gümüs Serbest Fonu"nu bugün Borsa Istanbul'da gerçeklestirilen gong töreni ile yatirimcilara sundu.

Borsa Istanbul AS ev sahipliginde gerçeklestirilen, törene Borsa Istanbul A.S. Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla, Is Portföy Yönetim Kurulu Baskani Özcan Türkakin, Is Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yilmaz Ertürk gongu birlikte çaldilar.

Gümüs ve gümüse dayali sermaye piyasasi araçlarina yatirim yaparak gümüs fiyatlarinda olusabilecek firsatlardan yatirimcilarin yararlanmasini saglamayi hedefleyen Is Portföy Gümüs Serbest Fon, nitelikli yatirimcilar tarafindan alinabilecek.

Is Portföy Gümüs Serbest Fon satis baslangici bugün olarak belirlenirken, nitelikli yatirimcilar tarafindan Tefas'a üye banka ve araci kurumlardan alinabilecek.


- "Gümüs yatirimcilar nezdinde oldukça büyük bir yer tutacak"


Is Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, yaptigi konusmada, bugün itibariyla Gümüs Serbest Fonu'nun halka arz baslangiç tarihini ilan ettiklerini, bugünden itibaren yatirimcilarin Gümüs Serbest Fonu'nu alabileceklerini söyledi.

Gümüs Serbest Fonu'nu yatirimcilardan gelen talep dogrultusunda olusturmaya karar verdiklerini ve bu amaçla ciddi bir çalismanin sonucunda fonu halka arz edebilir noktaya getirdiklerini anlatan Eraslan, gümüsün tarihsel olarak çok kiymetli bir emtia oldugunu ve altinla birlikte bir çok ülkede para olarak kullanildigini ifade etti.

Eraslan, konusmasina söyle devam etti:

"Tarihte bilinen ilk altin gümüs arasindaki parite Roma dönemine gidiyor. O dönemde ilgili imparator altinla gümüs arasindaki pariteyi 12 olarak belirlemis. Dolayisiyla altin ve gümüs arasindaki iliskinin sürekli olarak devletlerin kontrölünde belirlendigi bir tarihi gözlemliyoruz. 20. yüzyil boyunca altin ile gümüs arasindaki paritenin ortalamasi 47 olmus. 21. yüzyila geldigimizde 20 yillik dönem içerisinde bu oranin 50 ile 70 arasinda seyrettigini gözlemliyoruz. Günümüzde yogun olarak gümüsün sanayide kullanilmaya baslandigini gözlemliyoruz.

Yaklasik olarak çikarilan gümüsün yüzde 56'si sanayide kullaniliyor. Özellikle elektronik, fotografçilik, yenilenebilir enerji alaninda gümüsün çok yogun kullanimi var. Önümüzdeki dönemde bu sanayi sektörlerinin daha yogun bir sekilde gümüs talep edecegi düsüncesiyle global yatirimcilarin gümüse yatirim yapmaya basladiklari gözlemleniyor. Bu da bize gümüs yatiriminin iyi bir firsat verdigini söyleyebilirim. Bundan sonra da gümüsün yatirimcilar nezdinde oldukça büyük bir yer tutacagina düsünüyorum. Özellikle Amerika'da demokratlarin galip gelmesiyle birlikte yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlara yatirimin olacagini öngörüyoruz. Bu da gümüsün sanayideki kullanim oranini büyük oranda arttiracaktir."


- "Sektör büyüklügü 358 milyar TL"


Tevfik Eraslan, Is Portföy olarak kuruluslarinin ilk yilinda 600 milyon TL ile yolculuga basladiklarini, bugün 62 milyar TL'lik büyüklükteki finansal varligi yönettiklerini belirtti.

Sermaye Piyasasi Kurulu'nun (SPK) 2002 yilina kadar uzanan verileri incelendiginde o yillarda 5,8 milyar TL ile Gayri Safi Milli Hasilanin (GSMH) yüzde 1,1'ine denk gelen portföy yönetim sektörü büyüklügünün bugün itibariyla 358 milyar TL ile GSMH'nin yüzde 7,3'üne tekabül ettigini söyleyen Eraslan, "2002-2020 yillari arasinda sektörün ortalama reel büyümesi ise yüzde 15 seviyesindedir. Bu yilin basindan beri sektördeki büyüme orani yüzde 26,2 oldu. Pandemi ve her türlü ekonomik güçlüge ragmen gelinen bu nokta bizleri memnun etmektedir. Ayni zamanda yatirim fonlarindaki yatirimci sayisinin 3,1 milyon kisiye ulasmis olmasi da gelecege ekonomik ve sektörel açidan ümitle bakmamiza neden olmaktadir." diye konustu.



Politika 23.11.2020 13:06:41 0
Anahtar Kelimeler: "iş portföy gümüş serbest fonu"

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı