Kuru bezelyede iki yeni çeşit geliştirildi

Kuru bezelyede iki yeni çeşit geliştirildi

Kuru bezelyede iki yeni çeşit geliştirildi

ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirmalar Enstitüsü tarafindan Türkiye'de sinirli miktarda üretilen kuru bezelyede iki yeni çesit gelistirildi.

"Deren" ve "Imren" adi verilen iki yeni kuru bezelye çesidiyle Türkiye'de kuru bezelye üretim ve tüketiminin artirilmasi ve bakliyatta yeni bir damak aliskanligi kazandirilmasi hedefleniyor.

Avrupa, ABD, Çin, Rusya ve Hindistan'da özellikle gida sanayisinde kullanimi dolayisiyla yaygin olarak tüketilen kuru bezelyenin üretim ve tüketimi Türkiye'de genellikle az tercih ediliyor.

Enstitü müdürü Abdullah Çil, AA muhabirine, kuru bezelyenin yesil bezelye ile karistirilmamasi gerektigini, yesil bezelyenin sebze, kuru bezelyenin ise bakliyat oldugunu vurguladi.

Türkiye'de daha çok taze bezelyeye yönelik tüketim aliskanligi oldugu için kuru bezelyenin fazla üretilmedigini ifade eden Çil, bu baklagil çesidinin ülke tarimina katacagi avantaj ile insan ve hayvan beslenmesindeki yerini yayginlastirmak istediklerini söyledi.

Çil, yaklasik 10 yildan bu yana kuru bezelye çalismalarinda bulunduklarini belirterek, Türkiye'nin ilk kuru bezelye tohumlarindan olacak "Deren" ve "Imren" adinda iki yeni cins tohum gelistirip tescil ettirdiklerini vurguladi.

Çil, bu ürünlerin ülke tariminda önemli bir çigir açacagina inandigini bildirerek, söyle konustu:

"Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi ürünlere karsi iyi bir alternatif ürün olacaktir. Kuru bezelyenin gerek depolanmasi gerek nakliyesi daha kolay, kullanimi daha ekonomiktir. Bu açidan baktigimizda bu iki çesidin ülke tarimina iyi hizmet edecegini düsünüyoruz. Biz kuru bezelyeyi nohut, kuru fasulye gibi mutfagimiza sokmak istiyoruz. Çünkü gerçekten protein orani ve kullanimi uygun. Bu nedenle yayginlastirmak istiyoruz. Umarim ülke insanimizin da damak tadinda yer bulur ve hem üretimi hem de tüketimi artarak devam eder."

- Çukurova için iyi bir ara ürün

Tohum gelistiren birim sorumlusu Meltem Türkeri de kuru bezelyenin içerdigi protein miktari nedeniyle özellikle bebek mamalarinda yaygin olarak kulanildigini belirtti.

Kuru bezelyenin hayvansal protein tüketmeyen kisiler için iyi bir kaynak olduguna dikkati çeken Türkeri, deneme amaçli sunduklari üretici ve tüketicilerden olumlu dönüsler aldiklarini belirtti.

Üreticilerin bu ürünü tercih ederek avantaj kazanacaklarini ifade eden Türkeri, sunlari kaydetti:

"Kuru bezelye bizim bölgemiz için kislik ara ürün niteliginde önemi oldukça büyüktür. Kendinden sonra ekilecek olan misir, soya gibi ürünlere erken ekim imkani saglamaktadir. Kendinden sonra gelecek ürüne azot olarak zengin bir toprak birakmaktadir. Ayrica topraga karistirilarak topragi organik madde olarak zenginlestirir."




Politika 31.07.2020 11:10:59 0

İlginizi Çekebilir

1

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu:

2

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Antalya'da iftar programında konuştu:

3

BBP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Çakır, Anamur'da partililerle buluştu

4

Cumhur İttifakı Kemer Belediye Başkan adayı Şeker, turizm projelerini anlattı:

5

ANSİAD 2024 yılı beşinci olağan toplantısı gerçekleştirildi

6

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener Isparta'da iftar programında konuştu:

7

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Kemer'de vatandaşlarla buluştu:

8

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, seçim çalışmalarını sürdürüyor

9

Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Manavgat'ta mitinge katıldı

10

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Adana'da iftar programına katıldı: