Kuveyt Türk’ten yeni eser: Ayasofya’nın Nişânesi-Kazasker Mustafa İzzet

Kuveyt Türk’ten yeni eser: Ayasofya’nın Nişânesi-Kazasker Mustafa İzzet

Kuveyt Türk’ten yeni eser: Ayasofya’nın Nişânesi-Kazasker Mustafa İzzet

ISTANBUL (AA) - Kuveyt Türk tarafindan çikarilan "Ayasofya’nin Nisânesi - Kazasker Mustafa Izzet” adli eserde, 19. yüzyilin hat ve musiki üstatlarindan olan ve Ayasofya Camii’nin meshur levhalarini yazan Kazasker Mustafa Izzet Efendi'nin hayat hikâyesi ve eserleri okuyucuyla bulusuyor.

Kuveyt Türk'ten yapilan açiklamaya göre, Türkiye’nin öncü katilim finans kuruluslarindan Kuveyt Türk, gelecek kusaklara kaynak kitaplar birakmak amaciyla kültür hayatina prestijli eserler kazandirmaya devam ediyor. "Ayasofya’nin Nisânesi - Kazasker Mustafa Izzet" isimli yeni kitapta, büyük hattat, musikisinas, neyzen ve mutasavvif Kazasker Mustafa Izzet Efendi’nin yasami, fikirleri ve eserleri yer aliyor.

Arastirmaci-yazar Murat Özer tarafindan kaleme alinan 380 sayfalik kitapta Kazasker Mustafa Izzet Efendi’nin, Washington Aniti’ndaki mermer kitabeden Istanbul’un sivil ve askerî mimarî yapilarindaki essiz kitabelerine, dünyadaki ünlü koleksiyonerlerde bulunan yüzlerce hat eserinden miras biraktigi musiki eserlerine kadar kültür ve sanat dünyamiza biraktigi önemli eserlerine yer veriliyor.


- "Hatlariyla Ayasofya’ya âdeta Islam’in mührünü nakseden bir sanatkâr"


Açiklamada görüslerine yer verilen Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, kitapla ilgili yaptigi degerlendirmede, sunlari aktardi:

"Hat sanatina getirdigi özgün yorumla öncü bir isim haline gelen Kazasker Mustafa Izzet Efendi, ayni zamanda musiki alaninda önemli eserlere imza atmis büyük bir sanatkârdir. Bununla birlikte kiymetli bir âlim ve birkaç Osmanli sultaniyla yakindan çalismis saygideger bir devlet adamidir. Dünyanin en büyük ölçülerine sahip olan Ayasofya Camii’ndeki el isçiligi yazilarin hattati Izzet Efendi’nin hayatini detayli sekilde anlatan yeni kitabimiz, Osmanli münevverlerini anlamak adina da önemli bir vazifeyi üstlenecektir.

Ayasofya, geçmisten bugüne mabet vasfini ve havasini muhafaza etmisse kuskusuz bunda Mustafa Izzet Efendi’ye ait olan bu harikulade hatlarin çok büyük payi vardir. Hatlariyla Ayasofya’ya âdeta Islam’in mührünü nakseden büyük hattatimizi rahmetle ve minnetle yâd ediyoruz. Kazasker Mustafa Izzet’in essiz dünyasini okuyuculariyla bulusturmaktan dolayi büyük mutluluk duymaktayiz. 10 yillik bir arastirmayla eseri kaleme alan Murat Özer Beye ve eserde emegi geçenlere tesekkür eder, bu müstesna esere Kuveyt Türk’ün internet sitesinden e-kitap formatinda erisilebilecegi bilgisini tüm kitapseverlerle paylasmaktan memnuniyet duyariz."



Yurt Dünya 7.10.2020 13:32:03 0