Makarna ihracatında hedef 700 milyon doları geçmek

Makarna ihracatında hedef 700 milyon doları geçmek

Makarna ihracatında hedef 700 milyon doları geçmek

MERSIN (AA) - SEZGIN PANCAR - Türkiye Makarna Sanayicileri Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Abdülkadir Külahçioglu, makarna ihracatinin yilin ilk yarisinda yüzde 25 artarak 360 milyon dolari astigini belirterek, "Ihracatta hedefimiz yüzde 10 artisti. Su andaki büyümemiz deger bazinda yüzde 25 ve beklentimizin üzerinde." dedi.

Külahçioglu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde en çok ragbet gören gida ürünlerinden birinin makarna oldugunu söyledi.

Makarna ihracatinda hem miktar hem deger bazinda artislar kaydedildigini aktaran Külahçioglu, haziran ayinda 118 bin ton makarna ihracatindan 60 milyon dolar gelir elde edildigini, geçen yilin ayni ayina göre miktarda yüzde 59,85, degerde de yüzde 67,92'lik artis oldugunu kaydetti.

Külahçioglu, ocak-mayis dönemindeki ihracatin geçen yila oranla yüzde 20 artarak, 301 milyon 15 bin dolar olarak gerçeklestigini belirterek, söyle konustu:

"TÜIK dis ticaret istatistikleri ay sonunda açiklanacagindan üyelerimizden gelen bilgiler isiginda degerlendirmeyi olusturduk. 2020'nin ilk 6 ayinda, geçen yilin ilk yarisina göre makarna ihracati miktar bazinda yüzde 20 artarak yaklasik 710 bin tona ulasti. Deger olarak da ihracatimiz yüzde 25 artisla 360 milyon dolari geçmis durumda. Yili, 700 milyon dolarin üzerinde bir ihracat geliriyle kapatacagimizi söyleyebiliriz."

- 160 ülkeye makarna gönderiliyor

Ihracatin, yilin ilk yarisinda hedef ve beklentilerin üzerinde seyrettigini vurgulayan Külahçioglu, "Ihracatta hedefimiz yüzde 10 artisti. Su andaki büyümemiz deger bazinda yüzde 25 ve beklentimizin üzerinde. Bunu, hem Kovid-19 sürecinde makarnaya olan ragbetin etkisine hem de Türk makarnasinin 160 ülkeye istikrarli sekilde ulastirilmasina bagliyoruz." dedi.

En çok dis satimin Venezuela, Somali ve Angolaya yapildigini aktaran Külahçioglu, "Ihracat pazarimizin agirligini Afrika ülkeleri olusturdu. En çok ihracat yapilan ülke Venezuela olurken, diger Güney Amerika ülkeleri de ilk siralarda yer aldi. Kovid-19'un etkisiyle bazi pazarlarda kaymalar oldu. Örnegin, Avrupa Birligi'ne yaptigimiz ihracatta kota sinirlamasi var. Biz bu kotayi mayis ayinin sonunda doldurduk. Burada olusan kayip Güney Amerika ve Afrika ülkelerindeki artisla dengelendi." ifadesini kullandi.

Türkiye'deki 24 makarna üreticisi firmanin yillik üretim kapasitesinin 3 milyon ton oldugunu animsatan Külahçioglu, yilin ilk yarisinda 1 milyon 250 bin tonluk üretim rakamina ulasildigina dikkati çekti.

Külahçioglu, sektörün dogrudan ve dolayli olarak 50 bin kisilik istihdam sagladigini vurgulayarak, "Makarna sektörü olarak ülkemiz için önemli bir deger yarattigimizi düsünüyoruz. Hedefimiz, ihracatimizi artirarak, 1 milyar dolar seviyesine ulasmak." diye konustu.



Politika 4.07.2020 12:00:00 0

İlginizi Çekebilir

1

CHP Genel Başkanı Özel, "Alanya Mitingi"nde konuştu:

2

CHP Genel Başkanı Özel, Antalya Gazipaşa'da "halk buluşması"nda konuştu:

3

CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki'den Gökhan Zan'la ilgili açıklama:

4

TİP'in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan, suç duyurusunda bulundu

5

Cumhur İttifakı'nın Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, kütüphane açılışında konuştu:

6

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ Isparta'da ziyaretlerde bulundu

7

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da proje tanıtım toplantısı ve iftara katıldı:

8

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da konuştu:

9

CHP Genel Başkanı Özel, Osmaniye Düziçi'nde "halk buluşması"na katıldı:

10

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Isparta'da gençlerle buluştu