Okulda Diyabet Programı'yla 10 yılda 7,5 milyon öğrenciye ulaşıldı

Okulda Diyabet Programı

Okulda Diyabet Programı'yla 10 yılda 7,5 milyon öğrenciye ulaşıldı

ISTANBUL (AA) - Sanofi Türkiye tarafindan diyabetli çocuklarin okulda yasadigi sorunlari çözebilmek amaciyla baslatilan Okulda Diyabet Programi 10 yilini doldurdu.

Sanofi Türkiye açiklamasina göre, son arastirmalara göre dünyada 425 milyon, Türkiye'de ise yaklasik 7,2 milyon diyabet hastasi bulunuyor ancak bu hastalardan sadece 5,6 milyonu tedavi görüyor.

Türkiye'de her 8 kisiden birinde diyabet görülürken, tanisi konulmamis 2,7 milyon diyabetli oldugu tahmin ediliyor. 18 yas altinda 20 bin civarinda Tip 1 diyabetli çocuk bulunuyor ve bunlarin en az 15 bin tanesini de okul çagindaki çocuklar olusturuyor.

Diyabet alaninda 100 yila yakin bir deneyime sahip olan Sanofi de çok büyük bir saglik sorunu olmasina ragmen farkindaligin bir o kadar düsük oldugu diyabetin Türkiye'de genis kitlelerce dogru anlasilmasini ve bilinirliligini saglamak için toplumda farkindalik saglayan projelere imza atiyor.

Bu kapsamda, diyabetli çocuklarin okullarda yasadigi sorunlari çözebilmek için Saglik Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Dernegi is birligiyle Kasim 2010'da Okulda Diyabet Programi baslatildi.

Diyabetli çocuklarin okuldaki bakimlarini güçlendirmeyi, ögretmen ve ögrencilere çocuklarda diyabet bulgularini ögreterek erken tani konmasina yardimci olmayi amaçlayan program kapsaminda 10 yilda 25 bin okul, 585 bin ögretmen, 580 bin veli, 7,5 milyon ögrenciye ulasildi.


- Çok sayida aktivite gerçeklestirildi


Program kapsaminda bugüne kadar birçok aktivite gerçeklestirildi ve diyabetli çocuklarin okulda bakimi konusunda ülke düzeyinde iyilesmeler saglandi. Programdan elde edilen deneyimler ve motivasyon ile Uluslararasi Diyabet Federasyonu'nun "KiDS" programinin baslatilmasi saglandi.

"Çocuk Diyabet Ekibi ve Aileler, Ögretmenlerle Bulusuyor" baslikli toplantilarin yani sira, Istanbul Okul Hemsireleri Toplantisi, Toplum Sagligi Merkezleri Diyabet Sorumlulari Egitimi gibi organizasyonlar gerçeklestirildi.

Okulda Diyabet Programinin 10. yilinda Türkiye'de önemli bir adim atilarak, diyabetli çocuklarin okullarda dünya standartlarinda bakimi için bir yönerge hazirlandi. 14 Ekim'de Milli Egitim Bakanligi Tebligler Dergisi'nde yayinlanarak yürürlüge giren bu yönerge dogrultusunda, ülkedeki bütün okullardaki diyabetli çocuklarin yasamlarini iyilestirmek ve diyabet ekiplerine ögretmenleri de ekleyen bir anlayisla çalismalar devam ediyor.


- "Diyabetli çocuklarin okul yasamini kolaylastirmak için is birligi sart"


Açiklamada konuya iliskin degerlendirmeleri yer alan Okulda Diyabet Programi Proje Koordinatörü ve Diyabetli Çocuklar Vakfi Baskani Prof. Dr. Sükrü Hatun, diyabet tanisi konmus çocuklarin okul yasami boyunca tedavilerinin desteklenmesi ve yasam kalitelerinin artirilmasi için ögretmenler ve aileler arasindaki yakin is birliginin saglanmasinin önemini anlatti.

Onuncu yilini geride birakan programin katkilarindan bahseden Hatun, su ifadeleri kullandi:

"Diyabetli çocuklar haftada en az 30 saatlerini okulda geçirmekte ve tedavilerinin kesintisiz sürmesi yaninda kendi akranlari gibi bütün okul aktivitelerine katilmalari için ögretmenlerinin destegine ihtiyaç duymakta. Anne ve babalar, diger çocuklar gibi diyabetli çocuklari da ellerinden tutup her sabah ögretmenlerine teslim ediyor ama onlari okulda yasitlarindan biraz farkli yasam bekliyor. Anne ve babalarin bütün günü çocuklari ile okulda geçirmelerini bekleyemeyiz."

Prof. Dr. Hatun, artik ögretmenlerin diyabet tedavisindeki rolünün giderek arttigini kaydederek, ögretmenlerin, kan sekeri düsüklügünde ve diger acil durumlarda ne yapmalari gerektigi konusunda egitim almasi gerektigini bildirdi.

Hatun, "Ayrica diyabetli çocuklarin ara ögünlerini almalari, insülinlerini yapmalari için kolaylik saglanmali ve arkadaslari ile uyumlu ve ayrimciliga ugramadan bir okul yasami sürmeleri için çaba gösterilmeli." açiklamasinda bulundu.



Politika 13.11.2020 11:08:49 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı