(Özel) Zeytin budama atıkları ekonomiye kazandırılıyor

(Özel) Zeytin budama atıkları ekonomiye kazandırılıyor

(Özel) Zeytin budama atıkları ekonomiye kazandırılıyor

Balıkesir’in Edremit Körfezinde budama mevsimi ile birlikte başlayan çalışmalarda elde edilen budama atıkları ekonomiye kazandırılıyor.
Zeytin hasat mevsiminin bitmesiyle birlikte başlayan budama çalışmaları hava şartları uygun oldukça yapılıyor. Zeytin ağaçlarının budamasından elde edilen dallar ve yapraklar imha edilmek yerine ekonomiye kazandırılıyor.
Konu hakkında bilgi veren Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak,“Budama artıklarının ekonomiye kazandırılması üzerine çeşitli çalışmalar var. Bunlardan bir tanesi; zeytin yapraklarının çayının yapılması. Bir diğeri yine zeytin yapraklarının hayvanlara gübre olarak sunulması(?) Yine zeytin yapraklarının ve ince dalların komposto olarak kullanılması. Geriye dönük baktığımızda ise gübrelemede bunun çok büyük faydasını görüyoruz. Kalın dalları istersek budama parçalama makinalarında, traktörün arkasına takılır tipte, parçalayıp araziye yayabiliriz. İnce dal ve sürgünleri yine aynı şekilde arazide bunları yayıp gübrelemesinde faydalandırabiliriz. Budamanın da baktığımızda ekonomiye ciddi bir katkısı var çünkü her bir dal aynı zamanda gübre niyetine kullanılabilir ve yabancı otların çıkmasına engelleyici olarak da bakıldığında herbisit atmayı da azaltıcı nitelikte. Aynı zamanda hayvan beslenmesinde ve insanların zeytin yaprağı çayı olarak tüketmesinde de yine ekonomiye katkıları var” dedi.


Güncel 19.02.2021 09:34:48 0

İlginizi Çekebilir

1

TÜBİTAK Araştırma Projeleri Adana Bölge Yarışması Sergisi açıldı

2

Çocuklar Akkuyu NGS'yi gezerek, nükleer enerji hakkında bilgilendirildi

3

Antalya'da denizde mahsur kalan genç, insansız cankurtaran ile kurtarıldı

4

Antalya'da "Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Programı" düzenlendi

5

Yeni Renault Captur'un dünya lansmanı gerçekleştirildi

6

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

7

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

8

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

9

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

10

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi