Salda Gölü görselliğinin yanı sıra bilimsel değeriyle de ön plana çıkıyor

Salda Gölü görselliğinin yanı sıra bilimsel değeriyle de ön plana çıkıyor

Salda Gölü görselliğinin yanı sıra bilimsel değeriyle de ön plana çıkıyor

BURDUR (AA) - BILAL ALTIOK - Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoglu, Mars'taki Jezero'nun Salda'ya çok benzedigini destekleyen kuvvetli isaretler oldugunu belirterek "O yüzden NASA, Salda Gölü ile yakindan ilgileniyor." dedi.

Çevre ve Tabiat Varliklari Bilim Kurulu Üyesi de olan Gökçeoglu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, NASA'nin sosyal medya hesaplarindan birinden yaptigi paylasiminda, Salda Gölü ile Mars'taki Jezero Krateri'nin morfolojik benzerligine dikkati çektigini belirtti.

NASA'nin uzaya gönderdigi "Perseverance" uzay araciyla Mars'tan bazi numuneler alacaginin söylendigini aktaran Gökçeoglu, bu sayede gezegende hangi tür minerallerin oldugunun anlasilacagini ifade etti.

Uydu görüntüleriyle birtakim günes isinlarini yansitma reflektans degerinden yola çikarak bir yüzeyde hangi tür mineraller olabilecegine karar verilebildigine dikkati çeken Gökçeoglu, Jezero Krateri'ndeki önceki arastirmalarda bazi karbonat minerallerinin oldugunun kuvvetle tahmin edildigini dile getirdi.

Gökçeoglu, Salda Gölü'nde biyolojik yolla üretilen karbonatin oldugunu söyledi.

Salda Gölü'ndeki son derece ilkel canlilar olan ve stromatolitler denilen "algler"in manyezit bir tür karbonat mineralini olusturdugunu vurgulayan Gökçeoglu, Mars'taki Jezero ile Salda arasinda morfolojik ve uzaktan algilama yöntemleriyle mineralleri arasinda benzerlikler kuruldugunu ifade etti.

Ilkel canlilardan "algler"in hayat ve atmosferi olusturma açisindan oldukça önemli olduguna isaret eden Gökçeoglu, yaklasik 3,5-4 milyar yil önce dünyadaki hayat olusumunun da benzer biçimde gelistigini bildirdi.

- Mars'taki Jezero, Salda'ya çok benziyor

Gökçeoglu, alg aktivitelerinin zamanla oksijen ve karbondioksit gibi gazlari çikararak bir sekilde atmosferin olusmasina neden olduklarini belirterek sunlari kaydetti:

"NASA, acaba su anda Mars da 3,5 milyar yil önceki dünya gibi mi? Bunu anlamaya çalisiyor, bunun için de orada gerçekten ilkel canlilarin aktivitesi olup olmadigi konusunda uzay aracinin dünyaya getirecegi numuneler, bunun tam anlasilmasini saglayacak. Su anda elde edilen veriler, gerek morfolojik gerekse mineralojik açidan Mars'taki Jezero'nun bizim Salda'ya çok benzedigini gösteriyor, bu benzerligi destekleyen kuvvetli isaretler var. O yüzden NASA Salda Gölü ile yakindan ilgileniyor."

- "Bilimsel açidan mutlak korunmasi gereken bir saha"

Salda Gölü'nün hem görselligi hem de bilimsel degeri açisindan essiz bir yer oldugunu vurgulayan Gökçeoglu, Salda Gölü'nün bilimsel açidan mutlak korunmasi gereken bir saha oldugunu söyledi.

Gölü merak edenlerin, uzaktan bakarak resim çekebilecegini, manzarayi seyredebilecegini, ancak asiri biçimde göle girmeye gerek olmadigini vurgulayan Gökçeoglu, söyle devam etti:

"Bunun yaninda Salda Gölü devlet tarafindan en üst koruma statüsünde. Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmis durumda. Koruma faaliyetini sadece devlete birakmamaliyiz, biz birey olarak üstümüze düseni yapmaliyiz. Bizim de buranin bilimsel degerini bilerek burada bir canli aktivitesi oldugu bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor. Bu kadar önemli bilimsel degere sahip bir bölgeyi her birimizin göz bebegi gibi korumasinda fayda oldugunu düsünüyorum. Mars'tan alinacak numunelerle yapilan arastirma sonucunda büyük ihtimalle 2022 ortalarinda Salda dünyada biraz daha popüler hale gelebilir. Gerçekten mineralojik olarak birebir benzerlik çikarsa insanoglunun artik, 'Su anda Mars dünyadan 3.5 milyar yil daha genç, dünya gibi bir gezegen olma yolunda ilerliyor.' demesi mümkün olacak. Mars'taki numuneler üzerinde yapilacak analizler ve bizim Salda Gölü'ndeki olusum biçimi bunun en önemli kaniti olacak. Bu, insanlik ve bilim açisindan oldukça önemli bir gelisme. O yüzden aman Salda'ya çok iyi bakalim, bilimsel degeri çok büyük."



Yurt Dünya 1.08.2020 15:28:43 0

İlginizi Çekebilir

1

Şehit polis Şimşek'in adı, memleketi Hatay'daki okulda yaşatılacak

2

Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da "Deprem Dirençli İskenderun" söyleşisinde konuştu:

3

Hatay'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonunda 2 şüpheli yakalandı

4

Burdur'da otluk ve kavaklık alandaki yangın söndürüldü

5

Mersin'de narenciye balı hasadı yapıldı

6

Adana'da, Gençlik ve Spor Bakanlığı açık saha tesislerinin toplu açılışı yapıldı

7

Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı etkinliklerle sürüyor

8

Hatay'da otomobilin motor kısmına sıkışan kedi yavrusunu itfaiye kurtardı

9

Bakan Yumaklı'nın katılımıyla Antalya'da orman yangını tatbikatı yapıldı

10

Isparta'da şarampole devrilen otomobilin sürücüsü öldü