Taşınabilir fototerapi cihazıyla evde "mavi ışık" tedavisi dönemi

Taşınabilir fototerapi cihazıyla evde

Taşınabilir fototerapi cihazıyla evde "mavi ışık" tedavisi dönemi

ANTALYA (AA) - AYSE YILDIZ - Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesindeki bilim insanlari, sariligi olan bebeklerin hastaneye yatirilmadan evlerinde "mavi isik" tedavisi alabilecegi yerli ve milli tasinabilir fototerapi cihaz gelistirdi.

Tip Bilimleri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Murat Canpolat ile Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Ana Bilim Dalindan Prof. Dr. Aygen Yilmaz, yenidoganlarda görülen sarilik hastaliginin tedavisinin evde yapilabilmesi için çalisma yürüttü.

KOSGEB'e de proje yazarak destek alan Canpolat ile Yilmaz, bes yil süren çalisma sonucu, evlerde kolayca mavi isik tedavisi yapabilen yerli ve milli tasinabilir fototerapi cihazi üretmeyi basardi.

Yapilan analizlerde, cihazin hastanelerde uygulanan standart fototerapi cihaziyla esdeger sekilde çalistigini tespit eden ekip, sonuçlarini uluslararasi bilimsel bir dergide yayimladi.

Tasinabilir cihazin, C belgesi ve patentini alarak hizmete sunan bilim insanlari, kiralama yöntemiyle kullanilabilecek cihazin özellikle yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde salginin yayilmasinin önlenmesine katki sunacagina inaniyor.

- "Standart fototerapi cihaziyla esdeger çalistigini gösterdik"

Prof. Dr. Canpolat, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yenidoganlarda bazen sarilik meydana geldigini, hastanelerde kuvöz içinde mavi isik tedavisi uygulandigini ancak salgin sürecinde ailelerin hastaneye gitmekten tedirgin olabildigini söyledi.

Bu süreçte bazi ailelerin evde mavi isik tedavisi istedigini aktaran Canpolat, "Bu cihaz, hastanelerin ve saglik kuruluslarinin yani sira evde fototerapi imkani sagliyor. Cihazin bilimsel çalismasini yaptik. Standart fototerapi cihaziyla karsilastirdik, hastalar üzerinde deneme yaptik. Standart fototerapi cihaziyla esdeger çalistigini gösterdik." dedi.

Cihazin çantayla tasinip, evde yatak üzerine kolayca kurulabildigini anlatan Canpolat, hemsireye veya yardimci personele gerek kalmadan talimatlari okuyarak, kolayca kullanilabildigini ifade etti.

- "Güvenlikli bir cihaz, gözlük olmadan çalismiyor"

Canpolat, çocugun gözünün korunmasi için yerlestirdikleri gözlügü hastanin takmadan cihazin çalismadigini, güvenligin ön planda oldugunu bildirdi.

Ankara, Istanbul, Izmir ve Kayseri'den cihazi isteyenlerin oldugunu vurgulayan Canpolat, seri üretim için talep gelmesi halinde bilimsel destek sunacaklarini aktardi.

Canpolat, cihazi satin almaya gerek olmadigini söyledi. Kiralama yönteminin daha ekonomik oldugunu belirten Canpolat, söyle konustu:

"Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanilmasi gerekiyor. Çantayla cihazin toplam agirligi 4 kilogram. Götürüp, kolayca kurup, tedaviyi uygulayacaklar. 12 ya da 24 saatte bir hastaneye gidip kan tahlili vererek, bilirubin seviyesini ölçtürecekler. Normal seviyeye düsünce tedaviyi kesecekler. Bu sayede, çocugu ve anneyi enfeksiyon riskinden uzak tutuyor hem de anne ile çocuk ayri kalmiyor. Bu cihazi ilk biz yaptik ve patentini aldik, tamamen yerli ve milli. Bizden sonra Iran ve Amerika'da birkaç taklitlerimiz oldu ama bu cihazin tasarimini ilk yapan biz olduk."

Daha yaygin kullanimi için seri üretime geçilmesi gerektigine deginen Canpolat, "Koronavirüs nedeniyle hastanedeki yogunlugun azalmasina ve salginin yayilmasinin önlenmesine katki sunacagina inaniyoruz. Her kullanimdan sonra dezenfekte edilmektedir. Kullananlarin da evde cihazi alkollü bezle silmesi yeterlidir." ifadesini kullandi.



Spor 5.05.2020 11:27:11 0