TAV ilk 6 ayda 11,4 milyon yolcuya hizmet verdi

TAV ilk 6 ayda 11,4 milyon yolcuya hizmet verdi

TAV ilk 6 ayda 11,4 milyon yolcuya hizmet verdi

ISTANBUL (AA) - TAV Havalimanlari, yilin ilk yarisinda 6,8 milyon iç hat ve 4,7 milyon dis hat olmak üzere toplam 11,4 milyon yolcuya hizmet verdi. Sirketin bu dönemdeki konsolide cirosu 141,9 milyon avro oldu.

TAV Havalimanlari'nin açiklamasina göre, sirketin hizmet verdigi yolcu sayisi, yilin ilk yarisinda küresel salginin etkisiyle 2019'un ayni dönemine göre yüzde 70 azaldi.

Sirket, seyahat kisitlamalarinin kademeli olarak kalkmasiyla, islettigi havalimanlarinin çogunda öngörülen tüm önlemleri alarak yolculara yeniden hizmet vermeye basladi.

TAV Havalimanlari, yilin ilk yarisinda 6,8 milyon iç hat ve 4,7 milyon dis hat olmak üzere toplam 11,4 milyon yolcuya hizmet verdi. Sirketin bu dönemdeki konsolide cirosu yüzde 58 azalisla 141,9 milyon avro oldu.

- "Hizmet verdigimiz havalimanlarinin çogu ticari yolcu trafigine açildi"

Açiklamada görüslerine yer verilen TAV Havalimanlari Icra Kurulu Baskani Sani Sener, 2020'nin ikinci çeyreginin tüm dünyada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynakli sokaga çikma yasaklari ve seyahat kisitlamalariyla geçtigini animsatti.

Sener, seyahat kisitlamalarindan en çok etkilenen sektör olan havacilikta dis hat yolcu trafiginin ikinci çeyrekte tüm dünyada neredeyse sifira yakin seyrettigini animsatti.

Bugün itibariyla havalimanlarin çogunun yeniden ticari yolcu trafigine açildigini aktaran Sener, "Hala kismi olarak hizmet veren Gürcistan'daki limanlarimizin da eylülde tamamen açilmis olmasini bekliyoruz. Medine Havalimani da iç hatlar trafigine açildi, ancak dis hatlarin yeniden açilma tarihi henüz belli olmadi." ifadelerini kullandi.

Sener, tüm havalimanlarinda dis hat trafiginde geri dönüsün baslamasi için esas önemli olan konunun ülkeler arasindaki uçus yasaklarinin kaldirilmasi oldugunu dile getirdi.

Sani Sener, sunlari kaydetti:

"Ülkelerin karsilikli olarak sinirlarini açmasini takiben havalimanlarimizda yolcu artisi baslamistir. Ana pazarlarimizdan Ingiltere ve Rusya, Türkiye ile sinirlarini karsilikli olarak ticari yolcu trafigine yeniden açti. Kovid-19 salginini yavaslatma konusunda oldukça basarili bir uygulama sergileyen Türkiye, AB'den misafirlerimizi agirlamaya da hazir. AB ülkeleriyle karsilikli trafigin baslamasiyla toparlanma süreci de hizlanacaktir."

- "Almati Havalimani'nin satin alinmasi sürecini de tamamlamak üzereyiz"

TAV Havalimanlari Icra Kurulu Baskani Sener, sirket olarak içinde bulunduklari küresel krize hizli ve kararli bir sekilde tepki verdiklerini belirterek, giderleri azalttiklarini, yüzde 32 oraninda bir maliyet düsüsü yakaladiklarini bildirdi.

Her havalimani için ilgili ülkelerde yaptiklari sözlesmelerde bulunan force majeure (mücbir sebep) maddelerinden olan salgin hastalik maddesine dayanarak is yaptiklari idarelere gelir kayiplarinin karsilanmasi için gerekli müracaatlari yaptiklarini ifade eden Sener, "Her sözlesmenin kendi içerigine göre, süre uzatimi, kira ertelemesi veya baska türlü metotlarla bu kayiplarimizin karsilanmasi için gerekli çalismalari da yapiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Sener, bu dönemde salgin öncesi açikladiklari Almati Havalimani'nin satin alinmasi sürecini de tamamlamak üzere olduklarini vurgulayarak, sunlari ifade etti:

"Almati Havalimani'nin satin alma islemini üçüncü çeyrek itibariyla kapamis olmayi hedefliyoruz. Almati, ikinci çeyrekte önemli bir kargo trafigi hacmi yakaladi ve gelir kompozisyonu açisindan defansif özelliklere sahip oldugunu gösterdi. Sözlesme yenileme riski ve sinirli isletme süresi gibi kisitlari olmayan bu havalimani, portföyümüze önemli bir katki sunacak. Almati Havalimani'nin Yeni Ipek Yolunun hava yolu ile yapilacak süratli kargo islemleri için çok önemli bir merkez olacagi da çok açik. Ayrica mevcut 6,5 milyon yolcusunun, yeni yapilacak yatirimlarla önemli oranda artacagini da gözlemliyoruz."

Bu krize oldukça güçlü bir bilanço yapisiyla girdiklerini belirten Sener, bilançonun verdigi güçle sirketin gelecegine yatirim yapmaya devam ettiklerini vurguladi.

Sani Sener, daha önce esine rastlanmamis bu krizden eskisinden daha güçlü çikacaklarini bildirdi.



Politika 24.07.2020 19:02:50 0
Anahtar Kelimeler: tav ilk 6 ayda 11 4 milyon yolcuya hizmet verdi

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı