Tescilli Kadirli turpunda hasat mutlu başladı

Tescilli Kadirli turpunda hasat mutlu başladı

Tescilli Kadirli turpunda hasat mutlu başladı

OSMANIYE (AA) - MENDERES ÖZAT - Türkiye'nin turp üretiminin yaklasik yüzde 70'inin gerçeklestirildigi Osmaniye'de hasat edilen cografi isaret tescilli Kadirli turpu yüksek verimiyle üreticisini memnun etti.

Yörede "kirmizi altin" diye tabir edilen ve eylül ayinda Türk Patent ve Marka Kurumunca cografi isaret olarak tescillenen Kadirli turpu sabahin erken saatlerinden itibaren tarim isçilerince topraktan sökülerek traktörlere yükleniyor ve yikanmak üzere Savrun Çayi'na tasiniyor.

Turplar çay üzerinde olusturulan havuzlarda yikaniyor. Ambalajlanan turplar satisa sunulmak üzere çesitli illere sevk ediliyor.

Turpta geçen yil 50 bin dekarda 200 bin ton verim alinmisti. Bu yil ise 60 bin dekar araziden 240 bin ton ürün hasat edilmesi bekleniyor.

- 5 bin kisiye is imkani sagliyor

Kadirli Tarim ve Orman Müdürü Fatin Rüstü Özeser, AA muhabirine yaptigi açiklamada, eylül ayinda cografi isaret belgesi alinan turbun lezzeti ve dayanikliligiyla bilindigini söyledi.

Ürünün toplama, yikama ve paketleme asamalarinda 5 bin kisiye is imkani sagladigini ifade eden Özeser, "Yöremizde 60 bin dekarda ekimi yapilan turp, hasat döneminde yaklasik 5 ay boyunca ciddi istihdam sagliyor. Bölgemizde 25 üreticimiz paketlemesini yapiyor. Türkiye'nin yaklasik 40 iline buradan turp gönderiliyor. Ürünün Kadirli ekonomisine önemli katkisi oluyor." diye konustu.

Özeser, turbun Türkiye genelinde bilinen 10 türü bulundugunu, bunlardan en kalitelisinin Kadirli ve çevresinde yetistirildigini dile getirdi.

- "Yüksek rekolte bekliyoruz"

Kadirli Ziraat Odasi Baskani Hanifi Ispir de turbun tarlada 80 kurus ile 1 lira arasinda alici buldugunu ifade etti.

Ispir, turbun kis aylarinda ülke ve ilçe ekonomisine önemli katkisi oldugunu belirterek, "Türkiye'nin turp üretiminin yüzde 70'ini ilçeden sagliyoruz. Her yil toplama, yikama ve paketleme asamalarinda 5 ay süreyle 5 bin kisi turp sayesinde evine ekmek götürüyor. Hava sartlarina bagli olarak bu yil yüksek rekolte bekliyoruz." dedi.

Turp üreticisi Soner Topalhan da turpta bu yil bol verim ve güzel fiyat beklediklerini söyledi.

Tarim isçisi Meral Kurt da aile ekonomilerine katki saglamak için her yil soguk havaya ragmen turp hasadi yaptiklarini ifade etti.



Politika 27.11.2020 11:28:03 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı