TİM ve İş Bankası'ndan ihracatçılar için iş birliği

TİM ve İş Bankası

TİM ve İş Bankası'ndan ihracatçılar için iş birliği

ISTANBUL (AA) - Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle, "Bugün itibariyla haziran ayinin 23'üncü gününe kadar olan ihracatimiz, 9,1 milyar dolara ulasarak yüzde 34,3 gibi ciddi bir artis yakaladi. Haziran ayi sonunda ülkemize yakisir bir ihracat rakami açiklayacagiz." dedi.

Gülle, TIM ve Türkiye Is Bankasi arasinda ihracatçilara destek olmak amaciyla gerçeklestirilen is birligine iliskin düzenlenen toplantida yaptigi konusmada, koronavirüs sürecinde ihracatçiya verilen destekler hakkinda bilgi verdi.

Is Bankasi'nin da TIM ve ihracatçilar gibi tarihi bir misyon üstlendigini ifade eden Gülle, son aylarda yasanan pandemi nedeniyle hükümet tarafindan açiklanan destek paketlerinin ihracatçilar için çok önemli oldugunu ve ihtiyaçlari karsiladigini aktardi.

Geçen hafta açiklanan Eximbank'in Dünya Bankasi'ndan aldigi 250 milyon avroluk kismi kredi garantisinin de
özellikle ihracatçi KOBI'lerin ihracatta yeni rekorlara giden yolda gerekli dinamizme kavusmalarini saglayacagina isaret eden Gülle, sunlari kaydetti:

"Ihracatçilara yönelik kredi hacminin artirilmasi ve ihracatçilarin finansmana erisiminin kolaylasmasiyla firmalar, salgin sürecini en az hasarla atlatacaktir. Bilhassa son 2 yilda bankacilik sektörünün ihracatçilara yönelik kredilerinde hem hacimsel hem de oransal artislar görüyoruz. Sektörün ihracata ilgi ve alakasi bizleri memnun ediyor.

2018 yili nisan ayinda bankalarin ihracat kredileri 116 milyar TL seviyesindeyken, geride biraktigimiz nisan ayinda bu kredilerin degeri yüzde 69'luk artisla 196 milyar TL seviyesine ulasti. Bu artista, bankalarin kullandirdigi toplam kredi hacmindeki artis etkili oldugu kadar, ihracat kredilerinin toplam kredi hacmine oraninin yüzde 5,2'den yüzde 6,3'e çikmasi da etkili oldu."


- "Ihracatçilar, yasanan her soktan güçlenerek çikmayi basardi"


Ismail Gülle, soklara dayanikli ve seri reflekslere sahip ihracatçilarin, böylesi kriz dönemlerinde attiklari yerinde adimlarla yasanan her soktan güçlenerek çikmayi basardigini, bankacilik sektörünün de tipki ihracatçi firmalar gibi seri reflekslere ve her krizden güçlenerek çikan bir yapiya sahip oldugunu vurguladi.

Son 2 yilda yasanan kur saldirilari, ticaret savaslari ve koronavirüs pandemisi ile bu gerçegin daha da gün yüzüne çiktigini belirten Gülle, söyle devam etti:

"Ihracatta kirilan yeni rekorlar, bankacilik sektöründe ise artan kredi hacimleri ve saglikli bilançolar, tüm bu zorlu kosullara ragmen her iki alanda Türkiye'nin gücünü kanitliyor. Bugün itibariyla haziran ayinin 23'üncü gününe kadar olan ihracatimiz, 9,1 milyar dolara ulasarak yüzde 34,3 gibi ciddi bir artis yakaladi. Haziran ayi sonunda ülkemize yakisir bir ihracat rakami açiklayacagiz. Yeni nesil ticaret diplomasisi faaliyetlerimizle 'dis ticaret fazlasi veren Türkiye' hedefine her zamankinden daha büyük bir inançla odaklanmis durumdayiz."

Gülle, koronavirüs sürecinde yaptiklari çalismalari hatirlatarak, sanal fuarlara katilim ve bu fuarlarin sayisinin
gelecek dönemde daha da artacagini bildirdi.


- "Kadin girisimci ihracatçilara kredilerde daha avantajli kosullar olusturuldu"


TIM Baskani Gülle, Is Bankasi ile gerçeklestirdikleri is birliginin detaylarina deginirken, sunlari kaydetti:

"Is Bankasi ile is birligimiz kapsaminda, ihracatçiya TL ve yabanci para olmak üzere toplam 500 milyon dolarlik nakdi kredi paketi sunulacak. Is birligi kapsaminda özellikle kredi faizlerinin düsük olmasi, kadin ihracatçilara yönelik pozitif ayrimcilik uygulanmasi, paket kapsaminin 500 milyon dolar olarak gerçeklesmesi bizler için oldukça önemli bir adim.

Bugün imzalayacagimiz protokol kapsaminda, ihracatçilarin kullanacagi 1 milyon TL'ye veya 150 bin dolara veya avroya kadar kredilerde, TL cinsinden kredilerde yüzde 8,4'ten, yabanci para cinsinden kredilerde ise yüzde 1,05'ten baslayan faizler ve 24 aya varan vade imkanlari sunulacak. Paket kapsaminda, pozitif ayrimciligin saglanmasi adina kadin girisimci ihracatçilarin kullanacaklari kredilerde daha avantajli kosullar olusturuldu."


- Ihracatçilara "Maximiles TIM Ihracatçi Kart"


Ismail Gülle, ihracatçilarin yararlanacagi bir diger avantajin ise fuar katilim kredilerinde olacagini, paket ile verilecek fuar kredilerinin kapsamina hem fiziki fuarlari hem de sanal fuarlari aldiklarini söyledi.

Gülle, devamla sunlari kaydetti:

"Paket ile sanal ve fiziki fuarlarda 100 bin dolara veya avroya kadar 1 yil vadeli ihracat taahhütlü spot döviz kredisinde
faiz oranlari dolar cinsinden krediler için yüzde 2,25, avro cinsinden krediler için yüzde 1 olacak. e-teminat mektubunda,
yillik yüzde 4 faiz uygulanacak ve yüzde 0,9 gibi oldukça düsük bir komisyon tahsil edilecek. Protokol kapsaminda,
emtia tasima sigortasinda yüzde 10 indirim, muhabir garantili ihracat faktoringinde avantajli faiz oranlari ve Worldef prime üyeliginde yüzde 50 indirim gibi birçok diger avantaj da yer aliyor.

Maximiles TIM Ihracatçi Kart ile de ihracatçilar islemlerinde ekstra puan kazanacak, otel ve uçak rezervasyonlari, havalimanlari ve bazi isletmelerden yapilacak harcamalarda çesitli avantajlardan yararlanacak. Dis Ticaret Kompleksi'nde yapilan kütüphaneye yönelik kitap bagisi da Türkiye Is Bankasi'nin önemli bir jesti olarak paket kapsaminda yer aliyor."


- "Ihracatçilarimiz için faiz oranlarimizi mümkün olan en düsük seviyede tuttuk"


Türkiye Is Bankasi Genel Müdürü Adnan Bali de uluslararasi pazarlarda güçlü bir Türkiye yaratmak hedefiyle TIM ile is birligi yaparak ihracatçilara güçlü bir destek verdiklerini ifade etti.

Bali, "Türkiye'nin bankasi olmanin getirdigi sorumlulukla, milli tavrini ve durusunu her zaman tereddütsüzce sergileyen bir kurum olarak, bütün imkanlarimizi, iyi niyetli ve samimi bir yaklasimla memleketimizin ve milletimizin hizmetine kararlilikla sunmaya devam ediyoruz." dedi.

Ülke ekonomisinin büyümesinde kritik bir rolü bulunan ihracatin, özellikle pandemi sürecinde içinden geçilen zor dönemden çikista da büyük önem tasidigini vurgulayan Bali, su degerlendirmelerde bulundu:

"Banka olarak bu alana özel bir konsantrasyon ile egiliyoruz. Salginin istihdama, üretime, ticarete, ödeme sistemlerine etkilerini azaltmak ve ekonomik aktivitenin devamliligini saglamak amaciyla çok sayida aksiyonu hayata geçiriyoruz. Devam eden ekonomiye destek paketlerimizin yani sira TIM ile bugün imzaladigimiz protokolle ihracatin finansmani için her ihtiyaca uygun vade ve ödeme seçenekleri sunuyoruz. Protokol kapsaminda, ihracatçilarimizi desteklemek için faiz oranlarimizi mümkün olan en düsük seviyede tuttuk. Ihracat döviz kredilerinde uyguladigimiz düsük faiz oranlarinin, sadece ihracatçilarimiz için degil, ekonomideki tüm kesimler için de kritik oldugunu düsünüyoruz."


- "Türkiye'nin ihracattaki konumunu güçlendirecek destegi vermeye devam edecegiz"


Adnan Bali, salginin gidisatina dair belirsizliklerin dis talebin kirilgan bir görünüm sunmaya bir süre daha devam edebilecegi riskini de beraberinde getirdigini aktararak, "Ancak biz yilin ikinci yarisiyla birlikte ihracat performansimizin kosullar paralelinde güçlenecegini öngörüyoruz." dedi.

Kovid-19 salgini sonrasinda orta vadeli bir perspektifle bakildiginda, ülkelerin, normallesme sürecinde yakin cografyalarla çalisma ve daha butik imalata odaklanabilecegini belirten Bali, Türkiye'nin, bu konjonktürden faydalanabilecegini, cografi konumu itibariyla küresel ticaret hacminin önemli bir bölümünü teskil eden bir pazara kisa uçus mesafesiyle ulasabildigini, genç, dinamik ve hizli yapisi ile potansiyelinin yüksek oldugunu vurguladi.

Ülkelerin belli ölçüde içlerine kapandigi bu dönemde Türkiye'nin, güvenilir bir tedarikçi olmasinin yaninda mevcut endüstriyel altyapisi ve is gücü kapasitesinin yeterli oldugunu, yeni pazarlar bulma ve üretim süreçlerini yönetme konusunda halihazirda esnek bir yapisi bulundugunu ifade eden Bali, "Ülke olarak önümüzdeki dönemde birçok mal ve hizmetin tedariki için önemli bir aday olarak sahneye çikabilecegimizi düsünüyoruz. Is Bankasi olarak biz de Türkiye'nin ihracattaki konumunu güçlendirecek destegi vermeye devam edecegiz." seklinde konustu.


- Ihracatçilara özel kartlar

Verilen bilgiye göre, protokol kapsaminda Maximiles TIM Ihracatçi Kart ve Maximiles TIM Ihracatçi Kart Premium kartlari ihracatçilarin kullanimina sunuluyor.

TL/avro/dolar hesap özeti seçenegini içeren kartlar ile ihracatçilar, yaptiklari alisverislerden hem MaxiMil hem de MaxiPuan kazanacak. Ayrica, Is Bankasi araciligiyla gerçeklestirecekleri aylik ihracat hacmi üzerinden de ilave MaxiPuan kazanacak ve ihracatçilar, bu puanlari MaxiMil olarak da kullanabilecek.

Maximiles TIM Ihracatçi Kart, otel rezervasyonundan vize islemlerine kadar ihracatçilarin hayatlarini kolaylastiracak birçok önemli ve fark yaratacak ayricaligi da içeriyor.






Politika 24.06.2020 13:05:47 0

İlginizi Çekebilir

1

MHP İl Başkanı Kanlı'dan yerel seçimlere ilişkin değerlendirme

2

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu:

3

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Antalya'da iftar programında konuştu:

4

BBP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Çakır, Anamur'da partililerle buluştu

5

Cumhur İttifakı Kemer Belediye Başkan adayı Şeker, turizm projelerini anlattı:

6

ANSİAD 2024 yılı beşinci olağan toplantısı gerçekleştirildi

7

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener Isparta'da iftar programında konuştu:

8

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Kemer'de vatandaşlarla buluştu:

9

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, seçim çalışmalarını sürdürüyor

10

Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Manavgat'ta mitinge katıldı