Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan: "Ortak altyapı memleket meselesi"

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan:

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan: "Ortak altyapı memleket meselesi"

ISTANBUL (AA) - BELGIN YAKISAN MUTLU-HASAN ARSLAN - Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, altyapi paylasimi konusunun çözülecegine dair umutlu oldugunu ifade ederek, "Bu konu 'merkeze, herkese'den ziyade, memleket meselesi. Pandemi süreci gösterdi ki; su anda Türkiye'nin her yerinde baglantiya erisme ihtiyaci olan ciddi sayida ögrencimiz var. Sadece ücra köselerde degil, Istanbul'un merkezinde de bunun sikintisini çeken ögrencilerimiz var, Ankara'da da var, Artvin'de de var. Bunu gelin el ele verelim, çözelim." dedi.

Murat Erkan, "Is Dünyasi Söylesileri" kapsaminda AA muhabirine yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele edilen 2020'de sektörde yasanan gelismeleri degerlendirdi, gelecek yildan beklentilerini paylasti.

Bu yil Kovid-19'un yani sira Türkiye'de sel ve deprem gibi dogal afetlerin de yasandigina isaret eden Erkan, bu durumun bütün kesimlerde türbülansa neden oldugunu, telekom ve teknoloji sektörünün ise iyi bir sinav verdigini söyledi.

Erkan, yasanan sürecin, Turkcell'in geçen yilin kasim ayinda açikladigi stratejinin ne kadar dogru oldugunu bir kez daha gösterdigini vurgulayarak, "Turkcell olarak gerek operasyonel gerek finansal anlamda kuvvetli bir yil geçirdik. Yili kuvvetli geçirmemizi saglayan sey de planlamayi önceden dogru bir sekilde yapmak oldu." diye konustu.

Turkcell'in konsolide bazda toplam gelirlerinin 3. çeyrekte geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 16,1 artarak 7,6 milyar liraya çiktigini, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar'in (FAVÖK) 3,4 milyar liraya ulastigini aktaran Erkan, sunlari kaydetti:

"FAVÖK marjimiz 1,3 puan artisla yüzde 44,4 olarak gerçeklesti. Yilin 9 ayinda net faturali müsteri sayimizi 1,1 milyon artirarak geçen yil koydugumuz 'her yil 1 milyon faturali müsteri' hedefimizi yil bitmeden astik. Dijital servislerimizin tekil gelirleri yüzde 28 büyüdü ve dijital servislerin kullanimi pandemi sürecinde ciddi sekilde artti. Dijital is çözümleri yüzde 40 büyüdü. Kurumlarin dijital dönüsümü bu dönemde her zamankinden daha önemli hale geldi. Çünkü artik fiziksel is yapmanin zorlastigi dönemde bütün sirketler is süreçlerini dijitallestirdi. Bu konuda da hazirliklarimiz oldukça iyi noktadaydi. Son olarak da fintech tarafinda aktif kullanicimiz 4,6 milyon kisiye ulasti, islem hacmimiz de 2,2 milyari geçti. Grup disi gelirlerimiz yüzde 85 büyüdü. Evlerde sabit genis bant ihtiyacinin arttigi bu dönemde geçen yil çikarttigimiz Superbox ürünümüz de 551 bin müsteriye ulasti. Yaklasik 60 bin yeni müsteri ekledik. Bunlarin hepsini birlestirdigimizde oldukça kuvvetli bir yil geçirdik."


- "Türkiye'nin ekonomi tarafinda çok önemli bir potansiyeli var"


Murat Erkan, pandeminin tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de ekonomik açidan belli zorluklari beraberinde getirdigine dikkati çekerek, burada en kritik seyin açiklanan yeni programa tüm kesimlerin destek vermesi oldugunu söyledi.

Türkiye'nin daha fazla yatirim çekmesini, bu yatirimlarin da ülke insanina fayda getirmesini beklediklerini aktaran Erkan, "Türkiye, dünyanin en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine sahip. Türkiye'nin potansiyeli, bu hedefi gerçeklestirebilecegini gösteriyor." degerlendirmesini yapti.

Erkan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan yeni ekonomi politikasinin, piyasalara olumlu yansidigini ifade ederek, "Türkiye'nin ekonomi tarafinda çok önemli bir potansiyeli var. Yeni ekonomi programinin da bu potansiyeli ortaya çikarma noktasinda katki saglayacagina inaniyorum. Özellikle Kovid-19 etkilerinin tüm dünyada azalmasinin beklendigi 2021'le birlikte Türkiye'mizin dünyanin ilk 10 ekonomisi arasinda yer alma hedefine ulasmak için daha hizli kosmaya baslayacagini düsünüyorum." dedi.

Turkcell'in, pandemi döneminde ise alim süreçlerine duraksamadan devam ettigini bildiren Erkan, sunlari söyledi:

"Bizim Turkcell olarak gerek Türkiye'de gerek istiraklerimizde her yil istihdam açisindan bir büyüme trendimiz var. Bu yil sonu itibariyla grup olarak toplam 7 bine yakin istihdam saglamis olacagiz. Gelecek yil da artan is hacmimize bagli olarak ailemizi büyütmeye ve ülkemiz için istihdam saglamaya devam edecegiz. Dolayisiyla Türkiye'nin bu anlamda önemli oyuncularindan biriyiz. Kaliteli istihdama yatirim yapmaya devam edecegiz. Sadece bünyemize çalisan katmiyoruz, onlara ciddi bilezikler de takiyoruz. Turkcell grubunda çalismis, hizmet vermis arkadaslarimiz baska görevlere geçtiklerinde ülkeye çok önemli degerler katiyor. Örnegin, yaklasik 3 yildir siber güvenlik kamplari yapiyoruz. Bu kamplardan ihtiyacimiz olan kadar kisiyi kendi bünyemize aliyoruz, digerlerini de ülkenin faydasina kullaniyoruz. Siber güvenlik çok kritik noktalara eristi, artik en ücra kösedeki bireylere kadar insanlarin canini yakiyor. O nedenle de bu konuda yatirim yapiyoruz, yapmaya da devam edecegiz. Makine ögrenmesi, yapay zeka, 5G gibi teknolojilerde de kamplara devam ederek çalisanlarimizi gelistirecegiz."


- "Istanbul, fiberlesme konusunda en fakir sehirlerden birisi"


Turkcell Genel Müdürü Erkan, Türkiye'nin 5G'ye geçisi için gerekli kosullardan birinin de fiber altyapi oldugunu vurgulayarak, ülkenin bugün toplam 250-300 bin kilometre uzunlugunda fiber altyapisi bulundugunu, yaklasik 1 milyon kilometreye daha ihtiyaç duyuldugunu bildirdi.

Bu altyapinin maliyetinin, tüm operatörlerin ayri ayri insa etmesi halinde 15-16 milyar dolara çiktigini, ortaklasa yapilmasi durumunda 3-4 milyar dolara kadar indigini aktaran Erkan, "Türkiye'nin kaynaklarinin dogru ve verimli kullanilabilmesi adina ortak fiber altyapi insa edilmesi için yillardir yaptigimiz çagriyi bir kez daha yinelemek istiyorum." dedi.

Erkan, Turkcell'in "Türkiye'nin operatörü" oldugunu, bu nedenle ülkenin her yerine yatirim yaptiklarini belirterek, söyle devam etti:

"Bugün Türkiye'nin 81 ilinde Turkcell'in fiber altyapisi bulunuyor. Ayrica baktiginda Trabzon'da da, Kayseri'de de, Antalya'da da, Diyarbakir'da da fiber internet hizmetimiz var, Istanbul'da da, Mersin'de de var... Bu sebeke üzerinden sadece Türkiye'de degil, Iran, Irak, Gürcistan, Azerbaycan gibi komsu ülkelerin internetinde de önemli pay sahibiyiz. Bu konu 'merkeze, herkese'den ziyade, memleket meselesi. Pandemi süreci gösterdi ki; su anda Türkiye'nin her yerinde baglantiya erisme ihtiyaci olan ciddi sayida ögrencimiz var. Sadece ücra köselerde degil, Istanbul'un merkezinde de bunun sikintisini çeken ögrencilerimiz var, Ankara'da da var, Artvin'de de var. Istanbul'un ciddi fibere altyapiya ihtiyaci var. Belki de bu konuda en fakir sehirlerden birisi Istanbul.

Son zamanlarda bakiyorsunuz, dünyada sabit internet hiz ölçümünde Türkiye neredeyse ilk 100'e zor giriyor. Böyle olmamasi lazim. Firsat esitligi ve dijitallesme konusunda en temel nokta fiber... Yarin 5G, 6G konustugumuzda fiber daha da önemli hale gelecek. Uzaktan egitim, uzaktan çalisma, uzaktan saglik, sirketlerin dijitallesmesi, dijital servislerin kullanilmasi gibi konularin hepsinde fiber ana yapi tasi."


- "Altyapida degil, üstyapida ve serviste rekabet edelim"


Turkcell'in yatirimlarinin bu yil 9 milyar liranin üzerine çikmis olacagini bildiren Erkan, "Muhtemelen en çok yatirim yapan sirketlerden birisiyiz, belki de birinciyiz. Bugün yaptigi yatirimlarla mobilde 1.4 Gbps, sabit tarafta ise 10 Gbps hizlarin yani sira 50 bin kilometre fiber altyapiyi ülkesine kazandiran bir sirketin fiber yatirimindan kaçmasi gibi bir sey söz konusu degil ama diyoruz ki 1 milyon kilometre fibere ihtiyaç var. Bunu gelin el ele verelim, çözelim. Mükerrer yatirim yapmayalim, ortak yapalim. Altyapida degil, üstyapida ve serviste rekabet edelim." ifadelerini kullandi.

Erkan, ülkenin bir an önce fiber altyapiya kavusmasi gerektigini yineleyerek, bu konuda Cumhurbaskani seviyesinde bir irade bulundugunu, bunun yapilmamasinin sektörün sikintisi oldugunu dile getirdi.

Bu sektörün Türkiye'de entelektüel açidan en yüksek sektörlerden biri olduguna isaret eden Erkan, sunlari kaydetti:

"Bence bunu çözmek için birçok sektör bu ortak yapiyi konusmustur. Türkiye'nin maalesef ortak yapma konusunda kendisini gelistirmesi lazim. Bunun benzerini biz ATM sebekelerinde gördük. Bir anda bir baktik her yer ATM oldu. Halbuki bir ATM herkese hizmet verebilir. Baz istasyonlarinda benzer sikinti var. Bakiyorsunuz her yerde 3 tane direk var. Niye? Altyapi paylasimi konusunun çözülecegine dair umudumuz kesinlikle var. Türkiye'de evlere kadar fiber yatirimina Superonline tarafindayken basladik. Uzun süre tek basimiza bu fiberi savunduk. Birçok kisi ADSL'nin, bakirin yetecegini iddia etti ama bakira yatirim yapmak yanlis. Bundan 13 yil önce Superonline Müdürü olarak göreve geldigimde, fibere yatirim stratejisiyle basladik. Iyi ki de yapmisiz. Bugün Turkcell'in fiber altyapisi olmasa bu kadar kaliteli hizmeti veremezdi. Bu konuyu Superonline takimiyla beraber hayata geçiren bir insan olarak, naçizane sayili fikir verebilecek insanlardan birisiyim."



Politika 1.12.2020 11:47:36 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı