Türkiye, karpuz ihracatına hızlı başladı

Türkiye, karpuz ihracatına hızlı başladı

Türkiye, karpuz ihracatına hızlı başladı

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Koronavirüse ragmen gerekli tedbirler alinarak kaliteli tarimsal üretime devam edilen Türkiye'de, 25 günde 4 bin ton karpuz ihraç edildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle bazi ülkelerde üretimde yasanan sikinti, Avrupa ülkelerindeki talebi Türkiye'ye yönlendirdi. Gerek talebin artmasi gerekse karpuz üretiminin yogun oldugu Antalya ve Adana'da üretimin fazla olmasi ihracatçilari sevindirdi. Özellikle nisanin sonlarinda hareketlenen karpuz ihracati, hem üreticilerin hem de ihracatçilarin yüzünü güldürdü.

Bati Akdeniz Ihracatçilar Biliginin verilerine göre, geçen yil 25 Nisan-20 Mayis'ta yaklasik bin ton karpuz ihracat eden Türkiye, 480 bin 320 dolar gelir sagladi. Bu yil geçen yilin ayni dönemine göre gerek kilogram gerekse gelir bazinda ciddi oranda artis yakalandi. Avrupa ülkelerine 4 bin ton karpuz gönderen Türkiye, gelir noktasinda da 1 milyon 700 bin dolar döviz girdisi sagladi.

- "Sezona çok iyi basladik"

Yas sebze ve meyve ihracatinda aktif role sahip bir sirketin sahibi Abdullah Bulut, AA muhabirine, karpuz ihracatina bu sezon nisanin sonlarinda basladiklarini söyledi.

Türkiye'de yetisen karpuza talebin her geçen gün arttigini vurgulayan Bulut, sunlari kaydetti:

"Kovid-19 salgini nedeniyle Yunanistan'da ve karpuz üreten Akdeniz ülkelerinde çok fazla tarimin yapilmamasi ya da üretilen karpuzun istenilen kalitede ve tatta olmamasi Türk üreticilerine yaradi. Sezona çok iyi basladik ve böyle de gidecek gibi gözüküyor. Özellikle Antalya ve Adana'da üretilen karpuzlar daha tatli ve lezzetli. Koronavirüs salgini, üretimin kaliteli ve verimli olmasi uluslararasi ticaretin bizim lehimize gelismesini sagladi. Yas sebze ve meyve ihracatçisi son derece mutlu günlerini yasiyor."

Bulut, iyi bir sezon geçirdiklerini, özellikle Avrupa pazarindaki talepten memnun olduklarini ifade etti.

Tirlarla sevkiyat yaptiklarina deginen Bulut, karpuzu agirlikli olarak Almanya'ya gönderdiklerini, oradan yakin cografyaya dagitim yapildigini söyledi.

Yaz döneminde de ihracatin bu sekilde devam etmesini beklediklerini anlatan Bulut, bu durumun gelecek yillarda da ihracatin Türkiye'ye kaymasini saglayacagini bildirdi.

- "Bos arazi birakmayalim"

Bulut, Türkiye'de yas sebze ve meyve üreticilerinin salgini, aldigi tedbirler sayesinde sorunsuz sekilde atlatmaya çalistigini belirterek, "Sektör olarak ihracatimiz çok iyi gidiyor. Su anda ekilmedik, dikilmedik arazi birakmayalim. Ne bulursak ekelim. Topragimiza, cografyamiza baktigimizda çok özellikli bir ülkede yasiyoruz, kaliteli ürünler çikariyoruz. Ülkemizin 2023 ihracat hedefleri var, bunlari gerçeklestirmek için canla basla çalisiyoruz." diye konustu.











Politika 22.05.2020 10:56:30 0

İlginizi Çekebilir

1

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu:

2

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Antalya'da iftar programında konuştu:

3

BBP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Çakır, Anamur'da partililerle buluştu

4

Cumhur İttifakı Kemer Belediye Başkan adayı Şeker, turizm projelerini anlattı:

5

ANSİAD 2024 yılı beşinci olağan toplantısı gerçekleştirildi

6

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener Isparta'da iftar programında konuştu:

7

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Kemer'de vatandaşlarla buluştu:

8

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, seçim çalışmalarını sürdürüyor

9

Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Manavgat'ta mitinge katıldı

10

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Adana'da iftar programına katıldı: