Türkiye'den 33 ülkeye avokado ihracatı

Türkiye

Türkiye'den 33 ülkeye avokado ihracatı

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Sektörde "yesil elmas" olarak nitelendirilen avokadonun hem ihracati artiyor hem de üretim alanlari genisliyor.

Türkiye Istatistik Kurumu verilerine göre, son 5 yilda Türkiye'de yaklasik 14 bin ton avokado üretildi, yaklasik 2 milyon 79 bin dolarlik ihracat gerçeklestirildi.

Rusya, Romanya, Ukrayna ve Almanya basta olmak üzere 33 ülkeye avokado ihraç eden Türkiye, ihracat rakamini da son 5 yilda 41 kat artirdi.

Geçen sene avokado üretimi de bir önceki yila göre yüzde 33 artarak 4 bin 209 tona yükseldi. Üretimin tamami Akdeniz Bölgesi'nde yapildi. En fazla üretimi 3 bin 409 tonla Antalya gerçeklestirirken, bu ili 699 tonla Mersin, 78 tonla Mugla ve 23 tonla Hatay izledi.

Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi verilerine göre de bu yil avokado ihracatinda artis gözlendi. 1 Ocak - 26 Mayis 2019'da bölgeden 50 bin 107 dolarlik avokado ihraç edilirken, bu yil ayni dönemde bu rakam yüzde 8,36'lik artisla 54 bin 298 dolara yükseldi.

- Dünya pazarinda çok ciddi talep gören meyve

Tropikal meyve ihracati yapan bir firmanin genel müdürü Ufuk Güngör, AA muhabirine, Türkiye'de avokado üretiminin eylül ile mayis arasinda gerçeklestigini, agirlikli olarak bu dönemde ihracat gerçeklestirdiklerini söyledi.

Her geçen yil gerek üretimde gerekse ihracatta artis yasandigini aktaran Güngör, yurt disinda ve iç piyasada talebin de arttigini kaydetti.

Avokadonun katma degeri yüksek bir ürün olduguna isaret eden Güngör, "Sadece Meksika'nin 6 milyar dolar avokadodan geliri var. Çok ciddi rakam. Dünya pazarinda çok ciddi talep gören, ihracat firsati olan bir meyve. Bunu 'yesil elmas' olarak nitelendiriliyoruz. Meksika'da kisi basi tüketim 8-9 kilogram, Avrupa'da ortalama 2 kilogram, Rusya'da 150 gram, ülkemizde ise henüz pek taninmiyor, 60 gram civarinda." diye konustu.

- "Antalya tropikal meyvelerin üssü olabilir"

Pazar payi genis olan meyvenin üretimi için Antalya ve bölgesinin çok ideal olduguna deginen Güngör, iklimin, toprak yapisinin çok uygun oldugunu bildirdi.

Üretim alanlarinin artirilmasina iliskin çalismalar yaptiklarini anlatan Güngör, ürün dikildikten sonra ikinci ve üçüncü yillarda ürün vermeye basladigini ancak ideal hasatin yedinci yildan itibaren yapilmaya baslandigini dile getirdi.

Güngör, avokado üreticilerinin biraz sabirli olduklari takdirde gelecege yönelik dogru bir yatirim yapmis olacaklarini belirterek, "Firma olarak biz de altyapiya çok ciddi yatirim yapiyoruz. Dünya standartlarinda ürünü tasvip ediyoruz, ayristiriyoruz, paketliyoruz. Iklim, toprak, lojistik, dünya pazarlarina yakinlik açisindan çok sansli bir konumdayiz. Antalya tropikal meyvelerin üssü olabilir." ifadelerini kullandi.

Tek sikintinin arazilerin küçüklügü oldugunu aktaran Güngör, ekim dikim alanlari birlestirildigi takdirde tarimdan daha fazla döviz girdisi saglanacagini sözlerine ekledi.




Politika 2.06.2020 10:58:07 0
Anahtar Kelimeler: türkiye'den 33 ülkeye avokado ihracatı

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı