Ziraat Bankası'ndan küçükbaş hayvan varlığını artıracak iş birliği

Ziraat Bankası

Ziraat Bankası'ndan küçükbaş hayvan varlığını artıracak iş birliği

ISTANBUL (AA) - Ziraat Bankasi, küçükbas hayvanciligin gelistirilmesi ve küçükbas hayvan varliginin artirilmasi amaciyla Tokat Valiligi ile "Köyümde Yasamak Için Bir Sürü Nedenim Var" Projesi Is Birligi Protokolü imzaladi.

Ziraat Bankasi'ndan yapilan açiklamaya göre, banka, tarim sektörünün gelistirilmesi ve yeni is modellerinin uygulanmasi amaciyla yaptigi is birliklerine bir yenisini daha ekledi.

Tokat ili ve ilçelerinde Karakaya, Akkaraman ve Karagül irki koyun varliginin artirilmasi ve bu konuda faaliyet gösteren üreticilerin sürülerinin büyütülmesi amaciyla Tokat Valiligi ile is birligi protokolüne imza atildi.

Tokat Valiligi ile Ziraat Bankasi arasinda imzalanan ve bu alanda bir ilk olan is birligi çerçevesinde, valiligin koordinasyonuyla, Tokat il ve ilçelerinde halen koyun yetistiriciligi yapan, asgari 100 bas koyun için agil kapasitesi ve bakim sartlari uygun üreticiler ile bu üreticilerin damizlik koyun alabilecegi isletmeler belirlenecek.

Valilik, üreticilerin uygun fiyatlarla yem alabilmesi ve kesime gönderecegi hayvanlari da uygun fiyatlarla satabilmesi için de devrede olacak. Bu amaçla asgari üç yem firmasi ve asgari üç et alimi yapacak firma belirlenerek üreticilere duyurulacak. Üreticiler ihtiyaç duyduklari yemi uygun maliyetle alirken, etlik hayvan satisi için de avantajli bir pazara sahip olacak.

Proje kapsaminda dogacak erkek hayvanlarin kesime gönderilerek kirmizi et üretimine katki saglanmasi; disi hayvanlarin ise sürüde tutularak anaç sürüsünün büyütülmesi hedefleniyor.


- Uygun kosullarla kredi imkani


Ziraat Bankasi, projeden yararlanacak üreticilere uygun kosullarla kredi kullandiracak. Bu kapsamda, damizlik koyun alimi amaciyla 7 yila kadar vadeli yatirim kredisi ve yem giderlerinin karsilanmasi amaciyla da 18 aya kadar vadeli isletme kredisi kullandiracak.

Her üretici 150 bin liraya kadar kredi kullanabilecek. Kredilerin teminatini Kredi Garanti Fonu kefaleti olusturacak. Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan uygulanan sübvansiyonlarla, üreticilerin 100 bin liraya kadar olan kredilerinin faizi sifira kadar düsebilecek.

Söz konusu projeyle tamami Karakaya, Akkaraman ve Karagül irki anaç hayvanlardan olusan 100 bin baslik bir sürüye ulasilmasi ve çevrede yeni olusturulacak sürüler için gerekli damizlik hayvan ihtiyacinin buradan karsilanmasi hedefleniyor. Proje daha sonra diger illerde de gerçeklestirilecek is birlikleri ile yayginlastirilacak.


- "5 yilda 500 bin koyunu Tokatli yetistiricilerimizle bulusturmayi hedefliyoruz"


Açiklamada görüslerine yer verilen Tokat Valisi Ozan Balci, Tokat'in, yedi büyük ovasi, iki büyük nehri, yetismis insan potansiyeli, mümbit arazileri, sahip oldugu iklim sartlari, üretim alanlari, yaylalari ve meralari ile bir tarim sehri oldugunu bildirdi.

Valilik koordinesinde Ziraat Bankasi ile protokol imzaladiklarini ve bir sistem kurduklarini aktaran Balci, projenin bu seneki uygulamasinda 100 bin koyuna ulasmayi planladiklarini anlatti.

Balci,Tokat'ta koyunculugu gelistirmek amaciyla baslatilan proje kapsaminda 5 yilda 500 bin koyunu yetistiricilerle bulusturmayi hedeflediklerini kaydetti.

Projeye emegi geçen yetkililere tesekkür eden Balci, çiftçiyi ve üreticiyi sevdiklerini, onlarin yaninda olmaktan büyük mutluluk duyduklarini anlatti.


- "Tedarik, pazar ve finansman sorunu kalkacak, üretici kazanacak"


Ziraat Bankasi Pazarlama Grup Baskani Ferhat Pismaf ise, hayvancilik alaninda da üreticileri güçlü sekilde desteklemeye ve gelistirdikleri projelerle ülke tarimina katki sunmaya devam ettiklerini belirterek, "Bölgesel potansiyelin harekete geçirilmesi amaciyla gelistirdigimiz projelerin ilki olan bu proje ayni zamanda bir valilikle is birligi içermesi açisindan da ilk olma özelligini tasiyor." açiklamasinda bulundu.

Projenin hayata geçmesi için Vali Balci'nin tüm kamu kurumlarinin yereldeki yöneticilerini seferber ettigini kaydeden Pismaf, üreticilere kullandirilacak destegin tamaminin Hazine ve Maliye Bakanligi'nin sübvansiyon sagladigi düsük faizli kredi oldugunu bildirdi.

Pismaf, bu nedenle finansman maliyetinin hayli düsük oldugunu belirterek, su ifadeleri kullandi:

"Proje kapsaminda 150 bin liraya kadar kullandiracagimiz kredilerde özkaynak katkisi aramayacagiz. Üreticilerimiz son derece uygun sartlarla kredi kullanarak bölgelerine adaptasyon saglamis irklardaki hayvanlarla sürülerini büyütecek, uygun sartlarla yem alip, uygun sartlarla hayvanlarini satabilecek. Finansman, tedarik ve pazar sorunu kalkacak, üreticilerimiz kazanacak. Ramazan Bayrami öncesinde üreticilerimize hayvan teslim edilmeye ve kredileri kullandirilmaya baslandi. Projeden 1.500'ün üzerinde üreticimizin yararlanacagini öngörüyoruz."

Pismaf, ilki Tokat'ta gerçeklestirilen projeyi diger illere de yayginlastirmayi hedeflediklerini bildirdi.



Politika 3.06.2020 10:50:26 0

İlginizi Çekebilir

1

MHP İl Başkanı Kanlı'dan yerel seçimlere ilişkin değerlendirme

2

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu:

3

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Antalya'da iftar programında konuştu:

4

BBP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Çakır, Anamur'da partililerle buluştu

5

Cumhur İttifakı Kemer Belediye Başkan adayı Şeker, turizm projelerini anlattı:

6

ANSİAD 2024 yılı beşinci olağan toplantısı gerçekleştirildi

7

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener Isparta'da iftar programında konuştu:

8

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Kemer'de vatandaşlarla buluştu:

9

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, seçim çalışmalarını sürdürüyor

10

Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Manavgat'ta mitinge katıldı