İsmet İpek


Osmaniye’de Milli Direniş

Osmaniye’de Milli Direniş


Anadolu’da başlayan işgallere karşı doğuda Kazım Karabekir Paşa, batıda Ali Fuat Paşa ve İsmet Paşa komutasında ordularla mücadele edilmiştir.  

Güneydeki mücadele yerel halkın direnişi olarak geçmiştir.

İşgalin üzerinden bir yıl geçmiştir.

Kozan’dan bir heyet (Hulusi Kurdoğlu, Sehlikzade Hasan ve Halil Topaloğlu) 4 Eylül 1919’da başlayan Sivas Kongresi’ne gitmiş, işgalcilerin zulüm ve işkencelerine karşı yardım istemiştir. Mustafa Kemal Paşa güneyde üçüncü bir cephe açmak yerine halkı teşkilatlandırmak için Binbaşı Kemal Bey’i “Kozanoğlu Doğan Bey” takma adıyla Kilikya Kuvayımilliye Komutanı, Yüzbaşı Osman Bey’i “Aydınoğlu Tufan Bey” takma adıyla Komutan Yardımcısı olarak Çukurova'ya göndermiştir. Daha sonra Yüzbaşı Ali Ratip Bey “Tekelioğlu Sinan Bey” takma adıyla onlara dâhil edilmiştir.

Adını Aydınoğlu Tufan diye değiştiren Yüzbaşı Osman Bey 1920 yılının başında, kışın zor şartlarında, karlı dağları aşarak Sivas’tan Andırın’a gelmiştir. Adını “Hafız Bekir” olarak tekrar değiştiren Yüzbaşı Osman Bey, Andırın’da Yaycıoğlu konağında ilk kuvayımilliyeyi teşkil etmiştir.

Andırın’daki teşkilatlanma Kadirli’deki Fransız Komutanlığını tedirgin etmiştir.  

Bir senaryo hazırlayıp Kadirli’ye gizli mektup gönderen Tufan Bey, Düldül dağının başında bekleyen 40.000 kişilik Yeşil Ordu ile Kadirli’nin basılacağını bildirmiştir. Mektup komutanlığın eline geçmiştir. Kuvayımilliyeciler de şehre hâkim tepelerde ateşler yakarak, davullar çalarak hayali Yeşil Ordu’yu temsil etmiştir. Bu propagandalara kanan Fransızlar Kadirli’yi terk etmiş, bir kurşun atmadan Kadirli’yi kurtaran Tufan Bey 7 Mart 1920 günü şehre girmiştir. (38)

-------------------------------------

34-Türk İstiklal Harbi Güney Cehpesi, age

35-Ahmet Akbaş, age, s.56

36-Türk İstiklal Harbi Güney Cephesi, age, s.71-72 (Yazarın notu: Anadolu’nun işgallerine karşı İstanbul’da başlatılan protesto mitinginin Osmaniye’de de yapılması çok önemli bir hadisedir. Konunu daha ayrıntılı incelenmesi gerekir.   

     28 Mayıs 1919 günü Fransızlar tarafından yıkılmak istenen Envarülhamit Camii Ermeniler tarafından yakılmak istenmiştir.)

     -Ahmet Akbaş, age, “Muhammet Hoca diyor ki; Avluda yeni yapılan dört odalı Fetvahane’nin şimal cephesinden tütünler tütmeye başladı. Gördüm ki Ermeniler fetvahaneyi yakıyor. Fetvahaneden yükselen alevler semaya ser çekiyordu. Meğer caminin şimaldeki penceresine de yakmak için çam çıraları yığmışlar, bir ucunu da yakmışlar.” 

37-Zeki Saruhan, Türk Kurtuluş Savaşı Günlüğü IV, TTK yy, (Yazarın notu: Bu belgeyi bana gönderen Ankara’daki hemşehrimiz Av. Şıhça Yavuz beye teşekkür ederim)

38-Y.Necat Yaycıoğlu, Osman Tufan Paşa, Ekrem Matbaası, Adana-2012 s.126

 

  • Cuma 23.4 ° / 11.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.3 ° / 12.5 ° Güneşli
  • Pazar 26.5 ° / 13.3 ° false