Dr. Alaiddin Koşar


Alfa Kuşağı ve Pazarlama

Alfa kuşağı adı altında öyle bir kuşak geliyor ki gerek tüketim davranışlarında gerekse pazarlama stratejilerinde geleneksel ve hatta modern yaklaşımları bile alt üst edecekler.


Alfa kuşağı adı altında öyle bir kuşak geliyor ki gerek tüketim davranışlarında gerekse pazarlama stratejilerinde geleneksel ve hatta modern yaklaşımları bile alt üst edecekler.

Kuşak kavramı en basit tanımıyla belirli zaman dilimi içerisinde büyüyen ve o zaman diliminin özelliklerini iç ve dış dünyaya yansıtan insanların oluşturduğu topluluktur. Alanda uzman olmayan kişilerin genelde bildikleri ve duydukları kuşaklar X, Y ve Z kuşaklarıdır. Ancak biraz daha detaylı olarak bakılırsa 2.Dünya Savaşı’nın bitimi ve doğum oranının artmasıyla ortaya çıkan bir Bebek Patlaması kuşağı vardır. Hatta daha da geriye gidilirse 1900’lü yılların başından 2.Dünya Savaşı’nın bitimine (1945) kadar olan sürede doğan ve büyüyen insanların oluşturduğu Sessiz Kuşak adı altında bir kuşak da vardır.

Her bir kuşakta yer alan insanların o döneme ilişkin ekonomik, sosyal, politik, teknolojik vb. pek çok gelişmeden etkilendiği düşünüldüğünde her kuşağın hayata bakış açısı, davranışsal ekonomik tutumları, teknoloji bağlılığı vs. farklılaşmaktadır.

PekiAlfa Kuşağı’ndakiler kimlerdir? Nasıl bir dönemde yetişmektedirler? Gelecekte sosyal yaşamı ve ekonomiyi nasıl şekillendirecekler?

Alfa Kuşağı, 2013 yılında itibaren doğanların oluşturduğu bir kuşak denilebilir. Eğer şu an 7 yaş ve altında çocuğunuz varsa cep telefonları, tabletler ve teknolojik tüm aletlerle nasıl içli dışlı olduklarını çok iyi bilirsiniz. Diyeceğim o ki bu kuşağın en belirgin özelliği hayatlarının merkezinde teknolojinin olacağıdır.

Alfa Kuşağının diğer belirgin özelliği ise çevresindeki insanlarla fiziki ortamlardan ziyade sanal ortamlarda görüşme tercihlerinin daha yaygın olacağıdır. Bunun ilk sebebi yukarıda bahsettiğim gibi teknoloji ile olan uyumdan dolayı ekrana bağlanma, insanlardan ve fiziki ortamlardan uzak kalmaktır. İkinci sebebi ise ortaya çıkan Koronavirüs salgınıdır. Bu salgın ile zaten ekran bağımlılığı olan Alfa Kuşağı, fiziki ortamlardan daha da uzak kalarak gerek uzaktan öğretim ile gerekse evde vakit geçirme zorunluluğundan daha da ekran bağımlısı olacaktır.

Böyle bir dönemde büyüyen ve dönemin özelliklerini alan Alfa Kuşağının yaklaşık 10-15 sene sonra sosyal ve ekonomik hayatta nasıl bir etki yaratacağını tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. Mesela, bir ürün tanıtımını gazete, dergi, radyo ve hatta belki de televizyon gibi geleneksel araçlarla yapmak oldukça başarısız olacaktır. 2030’lu yıllardaki en iyi reklamlar Pop-Up reklamlar, fotoğraflı ya da videolu SMS reklamları olacaktır.

Reklamı yapıp bir şekilde bu kuşağa ulaştınız diyelim. Peki ya nasıl satacaksınız ürünü? Mağazaya gelip deneyip karşılaştırma yapıp alacağını düşünmüyorsunuz umarım. Bu kuşağın çok büyük çoğunluğunun satın alım yapacağı yer tabii ki de internettir. Şu an bile internetten alışveriş oranları yüksek iken Alfa Kuşağının 2030’lu yıllardaki satın alma davranışını tahmin etmek zor olmasa gerek. Dolayısıyla 10-15 sonra mağazalı perakendecilikten internet perakendeciliğine keskin bir geçiş kaçınılmaz olacaktır.

Bu kuşağın dış çevre ve fiziki ortamlardan uzak durup evde sanal ortamlarda zaman geçireceği de düşünülürse kafelerin ve restoranların da sanırım daha çok çevrimiçi siparişler üzerinden çalışacağını söylemek de yanlış olmaz.

Pazarlama sektöründekilere Alfa Kuşağı’nın uyarıları çok net aslında:

Geleneksel yöntemlerden yavaşça uzaklaşın ve dijitalleşin…

  • Cuma 23.4 ° / 11.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.3 ° / 12.5 ° Güneşli
  • Pazar 26.5 ° / 13.3 ° false