Dr. Alaiddin Koşar


Bir Ağaç İki Devlet

Bu yazımda bir ağacın iki devlet arasındaki hikâyesini anlatmaya çalışacağım. Bu devletler Güney Kore ve Kuzey Kore.


Bu yazımda bir ağacın iki devlet arasındaki hikâyesini anlatmaya çalışacağım. Bu devletler Güney Kore ve Kuzey Kore.

Bir ağacın iki devleti nasıl düşman ettiğini, sonra belki de yine bir ağacın bu iki devlet arasında barışa aracılık edebilme ihtimalini okuyacağınız bu ilginç hikâyede öncelikle Kuzey Kore ve Güney Kore hakkında kısa bilgiler vererek bu devletlerin yapısının zihninizde şekillenmesini istiyorum

Kuzey Kore, gazete ve televizyonların devletin kontrolünde olduğu, internetin yasak, ülkeyi terk etmenin yasak olduğu bir ülke. Ayrıca yurt dışı ile iletişim kurmak da yasak. Kadınlar ve erkekler için sınırlı sayıda saç kesim modeli vardır ve bunlardan birini seçmek zorundasınız. 15 yaş üzerinde herkes okuma yazma bilmektedir. Tüm ev ve iş yerlerinde bir hükümet radyosu bulundurmak şarttır ve bu radyo kapatılamaz, sadece sesi kısılabilir.

Güney Kore ise Japonya’dan sonra intihar olaylarının en çok yaşandığı ikinci ülke konumundadır. Sofrada büyüğe saygının olduğu (o başlamadan yemeğe başlanmaz, kalkmadan kalkılmaz), en çok estetik ameliyatın yapıldığı, dünyanın en hızlı internetine sahip, doğurganlık oranının en az olduğu ülkelerden biridir. Güney Kore’de eski mobilya ve elektronik aletleri atarken belediyelere para ödenmesi gerekmektedir. Restoranlarda bahşiş vermek yasaktır. Samsung, Hyundai ve LG gibi dünya çapında markaları bulunan bir ülkedir.

Gelelim bu ilginç özelliklere sahip iki ülke arasındaki bir ağacın hikâyesine… Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki askersiz sınır bölgesinde bir kavak ağacı bulunmaktadır. Yıllar sonra bu kavak ağacının dalları büyür ve iki devletin de gözetleme noktasındaki görüş açılarını kapatmaya başlar. Bunun üzerine Güney Kore, uzayan dalları budamak için birkaç asker yollar ve dallar budanır. Ancak tahmin edemeyecekleri bir şey vardır. Kuzey Koreliler bu ağacı liderleri Kim ll-Sung’un diktiğine inanmaktadır. Hal böyle olunca Kuzey Koreli askerler de ağacı budamaya gelen askerlere saldırılar. İki ABD askerini öldürürler. Bu haber kısa süre içerisinde Washington’a ulaşır tabi. Bu haber ile birlikte Güney Kore ve ABD çılgına döner ve bu iki devlet birlikte hava yolu ile onlarca helikopter ve özel timler ile bu sınıra gelerek ağacı kökten keserek gövde gösterisi yaparlar.

Yukarıda anlattığım olay 1976’da yılında gerçekleşmiştir. Peki şu an durum nedir? Kuzey Kore nükleer güce sahip olduğu için Güney Kore bu ülkeden çekinmekte ve ABD yanında yer almaya çalışmaktadır. Ancak Kuzey Kore halkı uçan balonlarla Güney Kore’ye mesaj yollayarak birleşme çağrısı yapmaktadır. 2018 yılında Güney Kore’de yapılan Kış Olimpiyatları’na Kuzey Kore de sporcu yollamıştır ve her iki ülke de barış kokan bazı dakikaları alkışlamıştır. ABD heyeti ise bu durumu sessizce izlemekle yetinmiştir. Bu olayın üzerine Kuzey Kore lideri Kim-Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon-Jae-in sınır noktasındaki Panmunjom Ateşkes Köyü’nde bir araya gelerek barış ve refahın sembolün olması açısından bir çam ağacı diktiler.

Ne dersiniz bir ağaçla başlayan bu kavga ve nefret yine bir ağaçla büyük bir aşka ve barışa dönüşür mü? İzleyip görelim…

  • Perşembe 31.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.4 ° false
  • Cumartesi 28.5 ° / 15.2 ° Güneşli