Dr. Alaiddin Koşar


Ey Güzel Şehir Mersin-2

İlk yazımda Silifke ilçesinden batı istikametine doğru Anamur’a kadar yol almıştık. Bu bölümde ise Silifke ilçesinden doğu istikametine doğru güzel bir yolculuk bizi bekliyor.


İlk yazımda Silifke ilçesinden batı istikametine doğru Anamur’a kadar yol almıştık. Bu bölümde ise Silifke ilçesinden doğu istikametine doğru güzel bir yolculuk bizi bekliyor.

Güzel bir Mersin sabahı sizi güneşiyle, deniziyle selamlamıştır. Artık uyanma vakti ve bu güzel şehrin gezilmedik yerlerini gezip görme vaktidir. Silifke’den ilk durağımız olan Erdemli’ye doğru yola çıkarız. Bu yolculukta ara ara sıkma ve gözleme yapan yerlere rastlarız. Herhangi birinde durup bu güzel lezzetler ile kahvaltımızı yapar sonra yolumuza devam ederiz.

Silifke-Erdemli istikametinde tam bu iki ilçenin ortasında bulunan Kız Kalesi mutlaka uğramanız gereken bir noktadır. 1199 yılında I.Leon tarafından yaptırılan bu kale kıyıdan yaklaşık 600 metre uzaklıktadır. Bu kaleye çeşitli araçlar kiralayarak ya da yüzerek ulaşabilirsiniz. Kız Kalesi’nden yaklaşık 8-10 km. sonra Şeytan Deresi kanyonunda Adam Kayalar kabartmalarını da görmeden yola devam etmek olmaz. Bu kabartmalar 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk, 1 dağ keçisi ve alınlık üzerinde bir Roma kartalından oluşmaktadır. Buraya inmek biraz zor ve yorucudur dikkat edin. Buradan çok kısa bir mesafe sonra Ayaş’ın 3 km. sonrası ve dağ tarafında Kanlıdivane bulunmaktadır. Olba Krallığı’nın kutsal yerleşim yeri olan bu kentte çeşitli insan kabartmaları, yazıtlar, kaya mezarlar, sarnıçlar, bazilikalar yer almaktadır.

Henüz bir ilçeden diğerine gelmeden 3 farklı noktayı ziyaret ettik. Aslında Kız Kalesi, Adam Kayalar ve Kanlıdivane gibi noktaların bulunduğu yerlerin hepsi Erdemli ilçesine bağlıdır. Bir anlamda buralara Erdemli’nin güzellikleri de diyebiliriz. Bu güzelliklerden sonra artık Erdemli merkeze varmış bulunmaktasınız. Erdemli merkezde mutlaka sahile inmelisiniz. Tüm kayalıkların temizlenip denize sıfır kafelerin, bankların, restoranların ve yeşilliklerin olduğu rahatça nefes alabileceğiniz bir sahil burası. Denize karşı güzel bir kaynar içmenizi de tavsiye ederim.

Erdemli’den sonraki durağımız Mezitli’dir. Mezitli, Mersin’in merkez ilçelerinden bir tanesidir. Bu ilçede ilk olarak görülmesi gereken yer Soli Pompeipolis Antik Kenti’dir. Günümüze ulaşmamakla birlikte 19. yy.’da buraya gelen Avrupalı’lar kentte tiyatro, tapınak, hamam gibi yapıların bulunduğunu söylemiştir. Şu an 33 sütun üzerinde bazı figürler ve yazıtlar yer almaktadır. Soli höyük ise 22 metre yüksekliğinde ve 300 metre çapındadır. Tepesi üzerinde yapılan yüzey araştırmalarında keramik parçalarına rastlanılmıştır. Bu antik kentten sonra Mezitli’deki ikinci durağımız Kuyuluk Tabiat Parkı olmalıdır. Bu park Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından korunmaya alınmıştır. Bu park çam ağaçlarından ve maki bitki örtüsünden oluşmaktadır. Hava şartları uygun olduğunda ailenizle, arkadaşlarınızla piknik yapacağınız güzel bir yerdir. Onlarca fotoğraf çekilmeden bu parktan çıkmanız neredeyse imkânsızdır.

Mezitli’den hemen sonra Yenişehir ilçesi bir sonraki durağımızdır. Yenişehir’e geldiğinizde öğle saatleri olacaktır ve muhtemelen acıkmışsınızdır. Mersin’in o meşhur tantunisini artık yeme vakti gelmiştir. Zevkinize göre tavuk, et ya da biftek tantuni yiyebilirsiniz ama bir tane ile lezzetine doyamayacağınızdan emin olun. Tantuni ziyafetinden sonra Forum Alışveriş Merkezi’ne uğramalısınız. Bu AVM, Barselona’da ICSC tarafından gerçekleştirilen Avrupa Konferansı’nda Avrupa’nın en iyi alışveriş merkezi olarak seçilmiştir. Bu alışveriş merkezine girdikten sonra birkaç saat çıkmanız zor olacaktır. Eğer sinema ve eğlence mekânlarında da zaman geçirecekseniz akşam saatlerini bile bulabilirsiniz. Bu alışveriş merkezinden çıktıktan sonra çok yakınlarda olan Muğdat (Hz. Miktad) Cami’si mutlaka görmemiz gereken bir yapıdır. Bu cami, Ankara Kocatepe Camisi’nden sonra Cumhuriyet Dönemi’nin ikinci büyük camisidir. 1980’de açılan bu caminin taban alanı 3000 m2 den fazladır ve minare yüksekliği 81 metredir. Klasik Osmanlı mimarisi tarzındaki yapı içerisinde konferans salonu, kütüphane, aşevi ve sağlık ocağı bulunmaktadır. Bahçesinde İslamiyet’e ilk inanan sahabelerden Hz. Miktad’ın türbesi de bulunmaktadır.

Aslında ilk yazımda (Ey Güzel Şehir Mersin-1) belirttiğim gibi 2 bölüm halinde Mersin’i, Mersin’in güzelliklerini anlatmayı planlıyordum ama şu an yazıma devam edersem ya okuyucuları sıkmış olacağım ya da kalan diğer ilçelere ve buraların güzelliklerini kısa tutarak oralara haksızlık edeceğim. Bundan dolayı kalan güzellikleri de en kısa sürede yazacağım 3.yazım ile anlatmaya çalışacağım.

 

 

 

  • Perşembe 31.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.4 ° false
  • Cumartesi 28.5 ° / 15.2 ° Güneşli