Dr. Alaiddin Koşar


Koronavirüs Bitiyor

Koronavirüs Bitiyor


Değerli okurlar, bundan tam 19 ay önce 8 Eylül 2020 tarihli “Koronavirüs İstatistik Bilimine Göre Ne Zaman Biter” başlıklı yazımda aslında nokta atışı yapmışım. O yazımda 6 aylık verileri istatistik programıyla analiz edip yorumlamıştım. Tabi o zamanlar aşı bulunmamıştı, virüs mutasyona uğramamıştı. Ancak yine de o günkü şartlarda o yazımda koronavirüsün bitiş tarihini Haziran 2022 olarak belirtmiştim. Bu tarihe 2 ay kaldı ve 2 ay kala artık maskesiz gezebiliyoruz, vefat sayıları yüzlü sayılardan onlu sayılara; vaka sayıları on binlerden iki binli sayılara düşmüş durumda. 2 ay sonrasında ise muhtemelen vefat sayıları üç beş ile ifade edilirken vaka sayıları da yüzlü sayılara düşecektir. Yani artık bir tehdit olmaktan çıkıp grip kadar sıradan bir hastalığa dönüşecektir. Buradan da anlıyoruz ki bilim ile eğitim ile araştırılan konular, çıkarılan sonuçlar ve yorumlar sizi %90-95 oranında doğruya götürmektedir.

Geleceğin Sorunları

Ülkemizde ve dünya çapında yaşanan ve insanlığı etkileyen sorunlara duyarlı biri olarak önümüzdeki 20-30 sene içerisinde dünyayı derinden etkileyecek sorunları sıralamak istiyorum. Dünya Ekonomik Forumu 2022 yılı raporu:

1.İklim için eyleme geçme başarısızlığı

2.Aşırı ve dengesiz hava koşulları

3.Biyoçeşitliliğin kaybolması

4.Sosyal uyumun aşınması

5.Yaşam için gerekli koşulları elde etmeye yönelik krizler

6.Bulaşıcı hastalıklar

7.İnsanın çevreye verdiği zarar

İlk 7 soruna bakıldığında aslında gelecekte insanlığı derinden etkileyecek temel sorunun iklim ve çevre koşulları olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun çözümü de bireysel olarak çevreyi kirletmemek, kirletene yaptırım uygulamak. Üretim yerlerinin havayı ve suyu kirletmesine engel olmak. Aslında bu çözüm bu kadar basit. Ancak ne kadar uygulama alanı bulur, kurallara uymayanlara ne kadar yaptırım verilebilir ve bu sorun çözülür mü? Cevabı sizde…

  • Cuma 23.4 ° / 11.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.3 ° / 12.5 ° Güneşli
  • Pazar 26.5 ° / 13.3 ° false