Dr. Alaiddin Koşar


Koronavirüsün Bitiş Tarihi

Koronavirüsün Bitiş Tarihi


Değerli okurlar, benim yazılarımı takip edenler hatırlayacaktır bundan tam 7 ay önce 08.09.2020 tarihli “Koronavirüs İstatistik Bilimi’ne Göre Ne Zaman Biter” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Bu yazıyı kaleme aldığım o günlerde vaka sayıları 1600-1700 dolaylarındaydı. Bir süre sonra vaka ve hasta sayıları birlikte verilmeye başlanınca bu vaka sayıları 5 bin, 10 bin ve günümüzde de 50 binlere kadar çıktı. Yine bu yazıyı kaleme aldığım günlerde aşı bulunmamış, virüs mutasyona uğramamıştı. O günün koşullarında istatistiği ve yaptığım analizleri temel alarak bu virüsün 2022 Haziran’ında biteceğini söylemiştim. Peki bu 7 ayda neler değişti, şimdiki verilere göre virüs acaba ne zaman bitecek?

Bu 7 ayda virüs mutasyona uğradı ve İngiltere, Brezilya, Afrika mutasyonları ortaya çıktı. Biontech ve Sinovac başta olmak üzere başka aşılar da ortaya çıktı. Mutasyonlu virüslerin artık küçük yaştaki çocuklara daha hızlı bulaştığı ortaya çıktı. Salgının başlangıcından 8 Eylül’e kadartoplam vefat sayımız 6.782 iken 8 eylülden bugüne kadar geçen 7 ayda vefat sayımız 26.161 artarak 32.943 olmuş. Yani salgının ilk 6 ayındaki vefat sayımıza göre son 7 ayda 4 katlık bir artış olmuş. Bu çok önemli ve maalesef olumsuz bir veridir.

Aslında aşı bulunmasına rağmen her şey kötüye gidiyor. Mesele aşının tedariğinde. Tüm ülkeler tedarikte bir sıkıntı yaşıyorlar. Bu durum tüm dünyada aşı sürecini yavaşlatıyor ve süreç yavaşladıkça mutasyonların etkisi daha da artıyor. Alınan tedbirler insanları maddi ve manevi çöküntüye uğratıyor. Vaka sayılarındaki azalışla birlikte tedbirler gevşetiliyor ama kısa sürede tekrar başa dönüyoruz. Bu kısır döngü sürekli böyle devam ediyor. Şunu da belirtmeliyim ki vaka sayısı tüm dünyada sıfır olmadıkça bu virüsün tehlikesi bitmeyecek. Çünkü ülkeler arası gidiş gelişler, yapılan ticaretler, siyasi ilişkiler vs. tüm dünya birbiri ile etkileşim içinde. Dünyada bir vaka bile kalsa o yine tüm dünya için tehlikedir. Zaten bu virüs de Wuhan’daki sadece 1 vaka ile bu günlere gelmedi mi… Amacımız dünyadaki vaka sayısını sıfırlamak. Bunun da tek yolu aşı. Şu anki aşı üretici firmalar tüm dünyaya yetecek aşıyı üretemeyecekler orası aşikâr. Ürettiklerinde ise yeni mutasyonlarla belki aşı etkisiz olacak ve o mutasyon için bir daha aşı formülü gerekecek ve insanlık 3 yıl belki 5 yıl bunla uğraşacak.

Tüm dünyada koronayı 3-5 ay içerisinde bitirecek bir çözüm de var. Bu aşı üretici firmalar tüm dünya ülkelerine bu aşının formülünü versinler. Her ülke kendi bilim insanları ile kendi labaratuvarlarında kendilerine yetecek kadar üretim yapsınlar ve bir an önce vatandaşlarını aşılasınlar. Her ülke ürettiği aşı miktarı kadar bedeli de formülü aldığı firmaya versin. Bu şekilde tüm dünya sağlığına kavuşsun, ekonomiler canlansın, her şey eskiye dönsün. Aksi takdirde aşı üreticileri ticari kazanç amacıyla bu formülü vermemeye devam ederlerse unutulmamalıdır ki dünyadaki vaka sıfırlanmadıkça dünyadaki her kişinin bu virüse yakalanma ve ölme ihtimali vardır. Buna aşı üreticileri de dahildir…

Son olarak yazımın başlığına dönersem, 8 Eylül tarihli yazımdan sonra mutasyonun ortaya çıkması ve aşı firmalarının ticari kazanç hesapları ve üretim yavaşlığı çok şeyi değiştirdi. Eğer her şey bugünkü gibi devam ederse bu salgın ne yazık ki 2 sene kadar daha devam edecek gibi görünüyor. Ama yukarıda dediğim şekilde bir çözüm üretilirse bu yıl içerisinde tüm dünya eskiye dönmüş olacaktır…

GÜNÜN SÖZÜ

TANRIM, BİR GÜN BÜTÜN İNSANLARA İSTEDİKLERİ KADAR PARA VER Kİ ASIL İHTİYAÇLARININ O OLMADIĞINI ANLAYABİLSİNLER (JIM CARREY)

  • Salı 13.1 ° / 9.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 15.3 ° / 7.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu