Dr. Alaiddin Koşar


Nomofobik Misiniz ?

Nomofobi kavramı çoğunuzun belki duymadığı ama aslında çoğunuzun da bildiği bir kavram. En kısa tanımıyla telefonsuz kalma korkusu…


Nomofobi kavramı çoğunuzun belki duymadığı ama aslında çoğunuzun da bildiği bir kavram. En kısa tanımıyla telefonsuz kalma korkusu…

Teknolojik gelişmelerin hızla sürmesi insanların pek çok işini elektronik ortamlarda yapabilmesine imkân sağlamıştır. Bu elektronik ortamın en rahat kullanıldığı ve taşınabildiği ortam ise akıllı telefonlardır. Online alış veriş sitelerinden alışveriş yapma, fotoğraf çekerek anı ölümsüz kılma, video çekebilme, dizi ve film izleyebilme, hesap yapabilme, oyun oynama özelliği ve daha sayabileceğimiz pek çok şey akıllı telefonlar ile yapılabilmektedir. Dolayısıyla insanların telefonsuz kalma korkusunun sebebini biraz daha iyi anlayabiliriz.

Günümüzde genellikle Z kuşağı bireylerinin, kısmen de Y kuşağı bireylerinin nomofobik olduklarını söylemek yanlış olmaz sanırım. Birden fazla telefona sahip olmaları, telefonlarına ulaşamadıklarında endişe duymaları, telefon ekranını düzenli olarak kontrol etmeleri, uyurken de telefonlarını yanlarından ayırmamaları, yüz yüze iletişim yerine telefon ile iletişimi tercih etmeleri, gerektiğinde telefon almak için büyük masraflara girmeleri gibi davranışlar günlük hayatta nomofobik bireylerin göstermiş olduğu bazı davranışlardır. Bu davranışlara baktığımızda neden genellikle Z kuşağı bireylerinin, kısmen de olsa Y kuşağı bireylerinin nomofobik olduklarını söylememin sebebi daha iyi anlaşılmıştır.

Ulusal ve uluslararası literatürde yapılan bilimsel çalışmaların sonuçları da yukarıda yazdıklarımı destekler niteliktedir. Çalışmaların çoğu gençler üzerinde yapılan anketler ile gerçekleştirilmiş ve gençlerin %65-70 oranlarında nomofobik davranışlar sergilediği sonuçlarına ulaşılmıştır.

Teknoloji iyi kullanıldığında oldukça yararlıdır ancak aşırıya kaçıldığında ya da bilinçsiz kullanıldığında ciddi problemlere neden olabilmektedir. Nomofobi de bu ciddi problemlerden biri olarak değerlendirilebilir. Kişilerin (özellikle de gençlerin) telefonla sürekli bağ içerisinde kalması yasal olmayan sitlelere girme, ihtiyacı olmadığı halde alış veriş yapma, zamanını boşa harcama, yanlış insanlarla tanışma gibi ihtimalleri arttıracaktır.

Günümüz teknoloji çağında akıllı telefonlarımızdan ayrı kalmamız ya da kullanmamamız düşünülemez ancak nomofobiklik düzeyini hem kendimiz için hem de çocuklarımız için mümkün olduğunca düşük tutmakta fayda vardır.

Peki siz nomofobik misiniz?

  • Cumartesi 22.7 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 22.8 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.1 ° / 9 ° Güneşli