Dr. Alaiddin Koşar


Ölümden Sonra 15 Dakika

Ölümden Sonra 15 Dakika


Değerli okurlar, aslında hepimizin ölüm hakkında bildiği genel bir durum şudur: Kalp durduğunda ölüm gerçekleşir. Peki gerçekten böyle mi?

Yapılan bilimsel çalışmalar bunun böyle olmadığını gösterdi. Bu çalışmalara göre kalp durduktan sonra insan beyni 15 dakika daha çalışıyor. Kalp durduğu anda beyin, 15-20 saniye içerisinde kendini kapatıyor. Ve çok ilginçtir ki bu 15-20 saniyeden sonra bilinç daha da aktif hale geliyor. Bu 15 dakika içerisinde insan beynindeki elektrik dalgaları çok hızlı bir şekilde çalışıyor.

Aslında ölümden dönenler ya da kalbi durup tekrar hayata dönenler tam da bu sebepten dolayı bunu yaşıyor. Ve kalbi durduktan sonra tekrar hayata dönenler bir tünel gördüğünü, bir beyaz ışık gördüğünü, hayatının film şeridi gibi gözlerinin önünden geçtiğini söyler. İşte bunun tam olarak sebebi de kalp durmasından sonra 15 dakikada beyinde yaşanan aktif dalgalar.

Bu çalışmalardaki çok çok ilginç olan bir bulgu ise ölüm anında beynin çok fazla mutluluk hormonu salgılamasıdır. Ölümden dönen kişiler genelde o an çok huzurlu ve mutlu olduklarını da dile getirmişler.

Bu ilginç bilimsel çalışma sonuçları belki de hepimiz için önemlidir. Bir insanın kalbinin durması demek öldüğü anlamına gelmez. Eğer 15 dakika içerisinde gerekli ve doğru müdahale yapılırsa tüm vücut fonksiyonları normale döndürülebilir. Tabi bu tıbbi bir bilgi ve müdahaledir. Lakin ecel geldiyse her şey bahanedir.

 

Mustafa Demir
31.03.2022 11:02:43
Hocam kalp kan pompalamayi durdurduktan sonraki 5-6 dk icinde kalici sekeller olusur. Yani 10-15 dk sonra kalp calissa bile sadece bitkisel yasam dedigimiz makineye bagli bi yasam mumkun. Ilk yardimi -mudehaleyi bilmek bu yüzden çok önemli. Lüzum halinde ambulans gelmeden kalp akciğer kurtarma girişimi (CPR) başlamalı.

  • Cumartesi 22.7 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 22.8 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.1 ° / 9 ° Güneşli