Yrd.Doç.Dr. Fazıl Nacar


Osmaniye?ye Hızlı Tren Geliyor?.


Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN geçtiğimiz günlerde hızlı trenin Konya-Adana ? Osmaniye ve Gaziantep illerine de  geleceğini müjdeledi.Biz Osmaniyeliler için güzel bir haber  ancak şimdi güzergah konusu üzerinde çalışmak gerekir.

Hızlı tren güzergahı konusunda elbette tek söz sahibi belediye değil , Devlet Demir yolları Genel Müdürlüğü neznin de girişimde bulunularak gerekli çalışmalar yapılmalı. Güney çevre yolunda yaşanılan sıkıntıları hatırlayacak olursak ; alt geçitle yol farklı yerlerde ve insanlar yapılan alt geçidi kullanamıyor.Özellikle Karaçay mahallesi bu konuda sıkıntı çekiyor.

Mevcut tren yolu  konusunda da bir çok mahale sıkıntı çekiyor.Yeşilyurt , İhsan göknal , yeni mahalle , Dumlupınar ve Yunusemre mahalleleri tren yolundan en fazla sıkıntı çeken mahalleler.Bahçe belediyesi bile hemen hemen tüm hemzemin geçitlerde alt geçit yapmışken , Osmaniye de her yıl birkaç vatandaş tren kazasında ölüyor. Ayrıca şehir içi trafiğini ciddi şekilde aksatıyor.Yeni hal , mezarlık ve özel okulunda bulunduğu Toprakkale güzergahında ciddi yoğunluk oluşacak.

İstasyon şehrin ortasında kaldı.İstasyonun hızlı trenle daha yoğun kullanılacağı da düşünülürse yeni istasyon yerinin belirlenmesi de gerekecek.Ayrıca istasyona ulaşımı sağlayan bağlantı yollarıda planlanmalı.

Şehrimizin bir çok konuda kavşak noktasında oluşu ve doğal zorluklar nedeniyle  planlama konusunda  sıkıntı yaşanmasına neden oluyor.Kuzey de ova güney de dağ oluşu

Ayrıca fay hattı ve boru hatları da  planlamayı zorlaştırıyor.

            Tüm bu zorluklar için de acaba hızlı tren hattı nerden  geçmeli? İşte kafa yorulması gereken soru bu?Ulaşımda bir çok sıkıntının yaşandığı şehrimizde yeni bir durum söz konusu bu duruma hazırlıklı olmak da yerel idarecilerin görevi belki erken gibi görünsede daha sonra müdehale şansı kalmıyor.

            Bu konuda gerekirse bu tecrübeyi edinen şehirlerde araştıralabilir.Konya , Eskişehir ve Sivas gibi şehirlerden yaşanılan aksaklıklar konusunda bilgi alınabilir.

  • Perşembe 31.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.4 ° false
  • Cumartesi 28.5 ° / 15.2 ° Güneşli