Dr. Alaiddin Koşar


Plastik Şişelerden Vanilya Olur Mu?

Plastik Şişelerden Vanilya Olur Mu?


Değerli okurlar bu sorunun cevabını biraz sizleri nostaljiye götürüp Nil Burak’ın şarkısını hatırlatarak cevap vermek istiyorum.

Olmaz olmaz deme hiç / Olmaz olmaz sevgilim / Zaman neler gösterir / Belli olmaz sevgilim

Plastik şişeler genelde içerisindeki içecek içildikten sonra atılmaktadır. Yani hem şişenin bir fonksiyonu kalmamakta hem de küresel çapta bir plastik kirliliğine neden olmakta. Hatta bu plastik şişeler, poşetlerden sonra okyanuslarda kirliliğe neden olan ikinci faktör. Vanilya ise gıda, kozmetik, ilaç gibi pek çok sektörde yoğun olarak kullanılmaktadır. Plastik şişeler, genetiği oynanmış bakteriler kullanılarak vanilyaya dönüştürülüyor. Böylece hem çevre kirliliği önlenmiş oluyor hem de pek çok sektörün vanilya talebi karşılanıyor. Peki nerede oluyor bu? İskoçya’nın başkenti Edinburgh kentinde. Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları bu geri dönüşüm örneğinin biyolojik bir sistemle ilk kez kullanıldığını ve döngüsel ekonomi için heyecan verici olduğunu ve plastik atıklara olan kötü algının ortadan kalkacağını söylüyor.

Gerçekten dünyamız için de çevre kirliliğini azaltmak için de ekonomi için de çok iyi bir geri dönüşüm çalışması. Bu çalışmanın tamamına ve detaylı teknik bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/gc/d1gc00931a#!divAbstract

Ümmühan Zeynep Bilgili

Bu isim kime ait der gibisiniz. Evet bu isim ünlü bir isim değil, bir sosyal medya fenomeni değil. Kim peki? Ümmühan Zeynep Bilgili, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi. Peki ne yaptı bu kardeşimiz? TÜBİTAK destekli bir proje ile bebekten anneye geçen alyuvar miktarının tam olarak ölçülebilmesine ve kan uyuşmazlığına kesin çözüm bulunmasına imza attı. Peki bu ne anlamı geliyor. Ülkemizde gebelikte kan uyuşmazlığı görülme oranı %3. Yani her 100 gebelikten 3’ünde kan uyuşmazlığı sorunu oluyor. İlk doğumda bu kan uyuşmazlığı pek sıkıntı yaratmasa da ikinci ve sonraki doğumlarda önemli bir sorun teşkil edebiliyor. Özellikle ölü doğumla sonuçlanabiliyor ya da bebeğin beyninde ve kalbinde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Ümmühan kardeşimiz anneden bebeğe geçen alyuvar miktarını ölçerek doğru oranda ilaç dozu ayarlaması yaparak bu soruna çözüm bulmuş (Çözümü kısaca yazdım teknik detaylara girmedim). Bu kardeşimiz ve önemli çözümü her ne kadar konuşulmasa da bu gazete okurları için yazmak istedim. En azından bu yazıyı okuyanlar biliyor şimdi Ümmühan Zeynep Bilgili’yi.

Bu yazımı Hz. Ömer’in şu güzel satırları ile bitirmek istiyorum:

Adalet olmadıkça YÖNETİMİN

Edep olmadıkça ASALETİN

Güven olmadıkça SEVGİNİN

Cömertlik olmadıkça ZENGİNLİĞİN

Alçakgönüllülük olmadıkça MAKAMIN

Bir faydası olmayacaktır…

  • Perşembe 31.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.4 ° false
  • Cumartesi 28.5 ° / 15.2 ° Güneşli