Dr. Alaiddin Koşar


Rüyaları Kontrol Edebilir Misiniz?

Rüyaları Kontrol Edebilir Misiniz?


Değerli okurlar, bu yazımda bilimsel veriler ve yapılan çalışmalar ışığında kişilerin rüyalarını kontrol edip edemeyeceğine ve rüyalara ilişkin bazı bilgilere değinmek istiyorum.

Lüsid (şeffaf) rüya, kişilerin rüya görürken rüya gördüklerinin farkında olduğu durumdur. İnsanların tamamı hayatlarında en az 1 defa da olsa bu şekilde rüya görmektedir. Kimi insanlar ise bunu onlarca, yüzlerce kez yaşayabilmektedir.

Uyuduğumuz zaman farklı farklı aşamalar gerçekleşir. Uyanıklık, REM uykusu, Hafif uyku ve Derin uyku olmak üzere 4 aşama vardır. Rüyaların büyük çoğunluğunu uyanmaya yakın olduğumuz zaman olan REM uykusu aşamasında görürüz. Bu REM uykusu aşaması 8 saat uyuyan bir insan için ortalama 2 saattir ve aslında her gece 3-4 rüya görürüz ama kimini az hatırlarız kimini hiç hatırlamayız.

Bazı kişiler, uyuma esnasında bilinçlerini uyanık hale getirip rüyalarını kontrol edebilmeyi deniyor. Rüyalarını kontrol edebilenlerin en çok yaptıkları şey günlük hayatta yapamadığı şeyler (uçmak gibi), günlük problemlerini çözmek ve hiçbir zaman karşılaşamayacakları kişilerle tanışıp konuşmak oluyor.

Lise dönemlerimizde kimya dersinde gördüğümüz bir periyodik tablo vardı. Dmitri Mendeleyev, bu tabloyu rüyasında gördüğü anlamlı değerleri uyandığında bir kağıda yazarak oluşturmuştur.

Almanya’da Bonn Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı çalışmada lüsid (şeffaf) rüyaların 6-19 yaş arası gençlerde çok yoğun yaşandığı bulunmuştur. Peki bu yaştan büyük olup da rüyaları kontrol edebilmek mümkün mü? Bilim ve bilim insanları bunun için 2 yöntem öneriyor (kesinlikle kontrol edebilirsiniz diye bir sonuç çıkarmamak lazım).

1.KURAL: Uyurken yanınızda bir defter olsun ve gece uyandığınızda ya da sabah uyandığınızda ne gördüğünüzü anında anlamlı ya da anlamsız şekilde de olsa not alın. Bir süre sonra benzer temalı rüyalarda rüyanızı kontrol edip istediğiniz şekilde yönlendirme yapabilirsiniz.

2.KURAL: Uyuduktan 5-6 saat sonrasına alarmınızı kurun ve uyanın. 15-20 dakika kadar uyumayın, oyalanın. Telefona bakın, su için vs. Sonra mevcut yattığınız yerde değil başka bir odada ya da aynı oda içinde farklı bir yatakta tekrar uyuyun. Ancak uyumadan önce görmek istediğiniz rüyayı ya da görmek istediğiniz şeyleri, kişileri defalarca söyleyip beyninizin içinde canlandırın.

Bu iki kuraldan herhangi birini deneyerek belki rüyalarınızı kontrol edebilme, kötü rüyalardan hemen uyanma, iyi rüyaları uzatma ve rüyalarda istediğiniz şekilde davranma gibi şansa sahip olabilirsiniz. Bunları ben demiyorum bilim diyor…

 

  • Salı 28 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 31.3 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Perşembe 31.3 ° / 19 ° Güneşli