Dr. Alaiddin Koşar


Telefonun İcadı

Telefonun İcadı


Değerli okurlar, bildiğiniz üzere 19. yüzyıla damgasını vuran bir icattı telefon. GrahamBell, telefonu icat ettiğinde asıl amacı bu değildi. Asıl amaç sağırlar için duymayı sağlayabilecek bir cihaz geliştirmekti. GrahamBell’in annesinin sağır ve dilsiz oluşu da Bell’in böyle bir cihaz arayışına girmesinde etkili olmuştur. Hatta GrahamBell’in babası da sağırlar için birçok okul açmıştır. Telefonun icadı biraz da tesadüfi olmuştur aslında.

Telefon icadına kadar iletişimde en sık kullanılan yöntem Mors alfabeli telgraf hatlarıydı. GrahamBell de maddi sıkıntı içerisinde olduğundan bu telgrafları geliştirmek ve sağırlar için yeni bir cihaz üretmek istemekteydi. Bu icatla maddi sıkıntılarını da aşacağına inanıyordu. Bell, Western UnionTelegraphCompany’den de mali destek alarak çalışmalarını yürütmüştür.

GrahamBell, Thomas Watson’u da yanına alarak çalışmalarına başlamış ve çalışmalar sonucunda farklı tondaki seslerin bir teldeki elektrik akımının gücünü değiştirdiğini ispatlamıştır. Bundan sonra yapılacak şey ise bu elektrik akımındaki sesleri dönüştüren bir sistem ve alıcı yapmaktı. 1876 yılı Mart ayında da çalışmaları olumlu sonuç vermiş ve telefon icat edilmişti. GrahamBell’in yan odadaki Watson’a ilk sözleri “Bay Watson buraya gel. Seninle konuşmak istiyorum” olmuştur.

Aslında GrahamBell’den önce telefonu icat eden bir başka mucit ElishaGray pek bilinmez. Hatta hiç bilinmez. Çünkü ElishaGray, patent başvurusunu GrahamBell’den birkaç gün sonra yapmıştır. Benzer buluş kategorisinde olduğundan dolayı da ElishaGray’in başvurusu 90 günlük bekleme süresine alınmıştır. GrahamBell’in patent başvurusu olumlu sonuçlanınca da Gray’in başvurusu iptal edilmiştir.

GrahamBell, bu icat arayışındayken maddi sıkıntılar çektiğinden dolayı telefon patentini Western Union bankasına 100.000 dolara satmayı teklif etmiştir ancak banka bunu kabul etmemiştir. Maddi sıkıntılarını yine çözemeyen GrahamBell, 146 yıldır kullanılan, günümüzün en önemli iletişim aracı olan ve sürekli olarak geliştirilen bir cihazın mucidi olarak anılmaya devam etmektedir.

 

  • Perşembe 31.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.4 ° false
  • Cumartesi 28.5 ° / 15.2 ° Güneşli