Dr. Alaiddin Koşar


Türkiye ve Endüstri 4.0

Değerli okurlar, bir önceki yazımda Endüstri 1.0-Endüstri 4.0 arasındaki tarihsel süreci, icatları, bu icatların üretime olan etkilerini yazmıştım.


Değerli okurlar, bir önceki yazımda Endüstri 1.0-Endüstri 4.0 arasındaki tarihsel süreci, icatları, bu icatların üretime olan etkilerini yazmıştım. Yazımı sonlandırırken de bir sonraki yazımda Türkiye ve Endüstri 4.0 başlığı altında bir yazı kaleme alacağımı belirtmiştim.

2016 yılında TÜBİTAK, 1000 kadar işletme ile birlikte bir araştırma yapıyor. Bu araştırmanın amacı ise ülke olarak Endüstri Devrimleri Serisi’nin hangi aşamasında olduğumuzu görebilmek. Araştırma sonucunda Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasında olduğumuz sonucuna ulaşılıyor. 5 sene öncesinden bahsediyorum. 5 sene içerisindeki gelişmeleri de göz önüne aldığımızda şu an Endüstri 3.0 döneminde olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da bir “Dijital Dönüşüm Platformu” kurmuş ve bu platform 2018 yılında “Dijital Türkiye Yol Haritası” isimli bir rapor yayımlamıştır. Bu raporda 6 başlık dikkat çekmektedir: İnsan, Teknoloji, Altyapı, Tedarikçiler, Kullanıcılar ve Yönetişim. Bu başlıkların geliştirilmesi, desteklenmesi ve güçlendirilmesine odaklanmak gerekliliğine değinilmiştir. 172 sayfalık bu rapora aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://cdnendustri40.4flyy.com/file/e267e931e0794d50b5e4ba40306cffcb/tsddtyh.pdf

2020 yılında ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 1 milyon yazılımcı projesi gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında 3 yılda 1 milyon yazılımcı yetiştirmek ve ilerleyen zamanlarda bu yazılımcılara istihdam yaratmak planlanmıştır. Endüstri 4.0’a girebilmek için zaten öncelikle bu kadroların yetiştirilmesi gerekiyor. Bu proje günümüzde de aktif şekilde devam etmektedir. Çalışan, çalışmayan herkes bu projeye ücretsiz başvuru yapabilmektedir (18 yaşından küçükler veli onayı ile). Projeye başvuru yaptıktan sonra özgeçmişinizi yüklüyorsunuz. Daha sonra 13 farklı kategoride 31 farklı eğitim videosu ile karşılaşıyorsunuz. Her ay belirli eğitimlerle devam eden bu projede katılımcılarınyaklaşık 780 saatlik bir eğitim alması planlanmakta. Bu proje tamamlandığında ise farklı alanlarda istihdam şansı da yaratılmış olacaktır. Bu projeye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://1milyonistihdam.hmb.gov.tr/

Özet olarak Türkiye, geçmiş dönemlerde çeşitli ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunlardan dolayı Endüstri 1.0, 2.0 ve 3.0 devrimlerini diğer ülkelere göre kaçırmış ve 40-50 yıl arkadan gelerek takip etmiş olabilir. Ancak Endüstri 4.0 devrimi için bunu söyleyemeyiz. Bir önceki yazımda da belirttiğim üzere Endüstri 4.0 kavramını dünyaya tanıtan Almanya, yol haritasını 2013 yılında hazırlamıştı. Biz ise bu yol haritasını sadece 5 yıl sonra açıkladık. Önceki devrimleri onlarca yıl geriden takip eden bir ülke olarak Endüstri 4.0 devrimini kaçırmadığımız aşikârdır. Bizlere, gençlerimize ve tüm vatandaşlarımıza düşen ise bu yol haritasını etkin ve verimli bir şekilde takip ederek Endüstri 4.0 devriminin öncülerinden olmaktır. Bugüne kadar geriden takip ettiğimiz Avrupa’yı artık yakaladık ve belki de 10-20 yıl sonra geçme noktasına da geleceğiz. Yeter ki gençlerimizi bu konuda bilinçlendirelim, eğitelim, destek olalım. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi: “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz”.

GÜNÜN SÖZÜ

TEKNOLOJİ YARIŞINDA BİTİŞ ÇİZGİSİ YOKTUR.

  • Perşembe 31.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.4 ° false
  • Cumartesi 28.5 ° / 15.2 ° Güneşli