Dr. Alaiddin Koşar


Üçüncü Dalga

Üçüncü Dalga


Değerli okurlar, “Üçüncü Dalga”, ABD’li Alvin Toffler’in okunmaya değer çok güzel bir eseri. 1980 yılında yazılan, insanlığın tarihsel gelişimini dalgalar halinde tasvir eden, geçmiş ve geleceği sentezleyip bugünlere ışık tutan bir eser. Peki nedir bu üçüncü dalga?

Birinci dalga: İnsanların avcılık-toplayıcılık yaptığı dönemlerden çıktığı, tarım devriminin gerçekleştiği, yerleşik hayata geçişin başladığı bir dalgadır.

İkinci dalga: Sanayi toplumunun ta kendisi. Kitlesel üretim, kitlesel tüketim, kitlesel eğitim, kitle iletişim araçları, kitlesel eğlence, merkezileşme, bürokrasi bu dönemin anahtar kelimeleridir.

Üçüncü dalga: Sanayi sonrası toplumdur. İki kelime ile özetlersek “Bilgi Çağı”. Uzay araştırmalarının arttığı, bilginin en değerli varlık olduğu, teknolojinin hayatın hemen hemen her alanında yer bulduğu, dünyanın global bir köye dönüştüğü ve şu an içinde bulunduğumuz dönemi tasvir eden dalgadır.

Toffler’in bu üç dalgasına baktığımızda aslında insanlığın kısa zamanda ne kadar hızlı gelişim gösterdiğini ve modernleştiğini söyleyebiliriz. Her bir dalga insanlığın yararına olmuş ancak bir şeye dikkat çekmek lazım !

Birinci dalgada insanoğlu daha çok toprak, daha çok üretim, daha çok kazanç diyerek tarım ilaçları ile yanlış gübreleme ile toprağı kirletti.

İkinci dalgada insanoğlu daha çok üretim, daha çok fabrika, daha az önlem ve daha az maliyet, daha çok eğlence diyerek havayı, toprağı, suyu kirletti.

Üçüncü dalgada insanoğlu teknolojinin kötü yanlarını da keşfetti. Siber suçlar arttı, internet dolandırıcılıkları arttı, veriler çalındı, sosyal medya çığrından çıktı.

Diyeceğim şu ki her bir dalga insanoğlu için güzel gelişmelerin yanında kötü şeyler de getirdi. Dikkat etmek lazım. Hem bireysel hem toplumsal olarak. Sonra bu dalganın altında boğuluruz…

 

 

  • Cumartesi 22.7 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 22.8 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.1 ° / 9 ° Güneşli