Dr. Alaiddin Koşar


Üniversite Sınavı (YKS) ve Sonrası

Üniversite Sınavı (YKS) ve Sonrası


Değerli okurlar, bildiğiniz üzere bugün ve yarın üniversiteye giriş sınavları var. Öncelikle tüm giren adaylara başarılar diler, herkesin gönlünden geçenin olmasını temenni ederim.

Bu yazımda, üniversite sınavına girmiş, o süreci yaşamış ve bugünlere kadar gelmiş biri olarak gençlere birkaç tavsiyede bulunacağım. Öncelikli olarak üniversite kazanmak her şey değildir, kazanamamak da dünyanın sonu değildir. Bu yıllar önce de böyleydi şimdi de böyle.

Üniversite kazanamazsanız tekrar hazırlanırsınız bir daha sınava girerseniz. Yine mi kazanamadınız. Yine dünyanın sonu değil. Şu an üniversite okumayıp kendi işini kuran, ya da özel sektörde çalışmaya başlayıp üst derecelere terfi eden binlerce insan var inanın. Her şeyinizi sınava bağlamayın. Yeter ki sevdiğiniz, yapabileceğiniz alana odaklanın ve kendinizi geliştirin. Bu arada açıköğretim fakültelerinde 2 ve 4 yıllık bölümler yine okuyabilirsiniz, yine diplomanızı alabilirsiniz.

Üniversite sınavını kazanan gençlere de tavsiyelerim var. Tercih yaparken çok dikkatli olun. Mutlaka profesyonel birilerinin yardımını alın ve kendi isteklerinizden, tercih etmek istediğiniz bölümlerden de taviz vermeyin. Çok öğrencim oldu ailesinin zoruyla gelen ya da istemediği bölümde okuyan ve bırakıp giden. Alacağınız puan ve istediğiniz bölümler arasında optimum bir tercih kararı vermelisiniz. Bu yüzden de profesyonel birinin yardımına ihtiyacınız olacaktır.

Meslekler ve bölümler konusunda da kısa bir bilgi vermek isterim. Bildiğiniz üzere İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bölümleri (İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri vb.) hemen hemen Türkiye’deki devlet ve vakıf olmak üzere tüm üniversitelerde mevcut. Eğer hayaliniz bu bölümlerden birinde okumak ise şunu iyi bilin ki rakibiniz oldukça fazla. Ön plana çıkabilmek için üniversite hayatınızda iyi bir ilişki ağınızın olması gerekir. Bu ağı oluşturabilmek için ise gönüllü etkinliklere katılmanız, gönüllü stajlar yapmanız, üniversite topluluklarında yer almanız gerekir. Bunların dışında ise mezun olduktan sonra gireceğiniz sınav ne olursa olsun başarı oranınız %90 ve üzeri olmalı. Çünkü dediğim gibi rakibiniz çok fazla olacak. Kamuda çalışmak istiyorsanız sınav başarı oranınıza; özel sektörde çalışmak istiyorsanız da ilişki ağınıza dikkat etmeniz gerekir.

Tüm fakülte ve bölümleri tek tek anlatmam olanaksız. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni kendi alanım olduğundan dolayı yazmak istedim. Ancak geleceğin meslekleri diyebileceğim ve başarılı bir mezuniyet ile tamamlandığında rahat istihdam şansı bulabileceğiniz bazı bölümler önerebilirim. Bunlar; havacılık ve uzay mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, tıp fakültelerinin tüm bölümleri, web tasarımı ve kodlama, lojistik, dış ticaret.

Hangi bölümü okursanız okuyun sizlere son tavsiyem ise sadece üniversite hayatınızda alacağınız derslerde başarılı olup diplomanızı almaya odaklanmayın. Alanınızla ilgili kişilerle tanışın, alanızıla ilgili firmalarda staj yapın, mutlaka ingilizce dışında bir dil daha öğrenin, bilgisayar bilgi ve becerinizi mutlaka geliştirin.

18 yaşımdan 33 yaşıma kadar geçirdiğim 15 yıllık deneyim ile ve günümüz şartlarını da göz önüne alarak yukarıda söylediğim her şeyi dikkate almanız ve gerçekleştirmeniz dileği ile…

GÜNÜN SÖZÜ

VATANIN BÜTÜN ÜMİDİ VE GELECEĞİ SİZE, GENÇ NESİLLERİN ANLAYIŞ VE ENERJİSİNE BAĞLANMIŞTIR (MUSTAFA KEMAL ATATÜRK)

  • Perşembe 31.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.4 ° false