Dr. Alaiddin Koşar


Yoğun Spor Yapmayın

Yoğun Spor Yapmayın


Değerli okurlar, hepimiz çeşitli nedenlerden dolayı bir şekilde spor yaparız. Kimimiz futbol oynar, kimimiz yürüyüş yapar, kimimiz yüzer, kimimiz spor salonlarında sporunu yapar vs.

Ancak İngiltere’de Sheffield Üniversitesi’nde bilim insanların yaptığı araştırma sonucunda yoğun spor yapan bazı insanların motor nöron hastalığına (ALS) yakalandığı sonucuna ulaşılmıştır. Peki nedir bu motor nöron hastalığı? Beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini olumsuz etkileyen, kişide kas hareketlerinin kontrol kaybına neden olan bir sinir sistemi hastalığıdır. Bu hastalık ilerledikçe kişilerin konuşmaları, yemek yemeleri ve nefes almaları da olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu araştırmayı yapan bilim insanları, bireylerin bu hastalığa yakalanma riskinin 400’de 1 ihtimal olduğunu da belirtmişlerdir.

İhtimal belki zayıf olabilir ama naçizane önerim yapacağımız sporu tadında bırakalım. Bir an önce kilo vermek ya da birilerine hoş görünmek için kendi bünyemizde kalıcı hastalıklara sebebiyet vermeyelim.

Uzun Süre Çalışmak Zararlı

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 2016 yılında yaptığı bir araştırmada, haftada 55 saat ve daha fazla süreli çalışmanın kişilerde ya felce neden olduğu ya da kalp hastalığı ile ölümle sonuçlandığı bulunmuştur. Bu ölüm oranlarında Güneydoğu Asya (Endonezya, Filipinler, Malezya, Tayland, Singapur, Vietnam, Kamboçya) ilk sırada yer almaktadır (318.819 kişinin ölümü). Avrupa’da ise uzun süre çalışmaktan felç olan ya da ölen kişi sayısı 2016 yılında 57.670 kişi olarak belirlenmiştir. Tüm dünyada ise bu sayı yaklaşık 700.000 civarlarındadır. Günümüzde koronavirüsün etkisini de hesaba katarsak bu ölümlerin arttığını söylemek yanlış olmaz diye düşünüyorum.

Çalışma saatlerinin ve günlerinin, insan biyolojisini ve psikolojisini yıpratmayacak şekilde (her sektör için farklı kriterler, saatler belirlenebilir) yeniden gözden geçirilip düzenlenmesi tüm insanlık için iyi bir sonuç verecektir…

Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım

Bildiğiniz üzere bizde tatlı yiyelim tatlı konuşalım gibi bir tabir vardır. Peki bizden daha fazla tatlı yiyip tatlı konuşanlar var mı acaba?

2020 yılında, Statista Global Tüketici Anketi sonucunda düzenli bir şekilde tatlı ve çikolata tüketen kişi sayısının en çok olduğu ülkenin %61 ile Almanya olduğu bulunmuştur. İkinci ve üçüncü sırayı %60 ile Rusya ve Birleşik Krallık almaktadır. Türkiye ise %59 ile 4. sırada yer almıştır. Bizi sırasıyla ABD, İspanya ve Fransa takip etmektedir.

Doğal olarak obezite istatistikleri de yukarıdaki istatistiklere benzer şekildedir. Almanya, Rusya gibi ülkeler yine üst sıralarda yer almaktadır. Sadece ABD, tatlı tüketiminde 5. sırada yer alırken obezitede ilk sırada yer almaktadır. Bunun sebebini ise aşırı fast food tüketimine bağlayabiliriz.

Bu istatistiklerde yukarı sıralarda olmamak gerek. Bunun için de gerekenler belli: Biraz daha az tatlı, biraz daha az fast food tüketim.

Sonuç olarak: Makul düzeyde spor, makul düzeyde çalışma saatleri, makul tüketim = Sağlıklı ve mutlu bir yaşam…

  • Salı 26.1 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Perşembe 27.6 ° / 12.7 ° Güneşli