Tarih: 25.10.2016 05:04

Başkan Küpeli, soruları cevapladı

Facebook Twitter Linked-in

         Osmaniye Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Küpeli, Başak Gazetesi olarak, yönettiğimiz sorulara suskun kalmayarak cevap verdi. İşte Başkan  Adem Küpeli`nin sorularımıza verdiği cevaplar.          

          06.05.2013 tarihinde yayınlanan sayınızda Osmaniye İli Cevdetiye Beldesi?nde bulunan konaklama tesislerinde kalan Suriyelilere verilen yemek hizmeti ile ilgili olarak şahsıma yönelttiğiniz sorulara cevap vermek istiyorum.

          Bilindiği üzere Osmaniye Yemek Sanayicileri Derneği ? nin ( OYSAD ) geçici başkanlığını yapmaktayım.Sorularınızın cevabına derneğimizin kuruluş amacını ve görevini belirterek başlamayı uygun görüyorum.? Derneğimiz tüzüğümüzde de belirtildiği üzere ; toplu yemek üreticilerinin ekonomik , kültürel ve sosyal dayanışmayı temin etmek , koşullarını iyileştirmek, maddi ve manevi dayanışmayı sağlamak amacıyla kurulmuştur.

          SORU ? 1 ? Osmaniye?nin her ay 2 trilyon sıcak parası başka illere gitmektedir.Bu olaya neden suskun kalmaktasınız ?

         CEVAP ? 1 ? Sizinde belirttiğiniz üzere Suriyeli mültecilere yapılan yemek hizmetinin aylık maliyeti yaklaşık 2 milyon liradır.Sanılanın aksine bu konu ile ilgili olarak Derneğimiz adına suskun kalmadık.Ancak gösterdiğimiz tepki sırasında yalnız kaldığımızı ve mutlaka muhatap alınmadığımızı söylemek istiyorum.

           Dernek yönetim kurulumuz ve üyelerimizle birlikte Valiliğimiz nezdinde birçok girişimlerde bulunduk.İlimizin ciddi bir ekonomik kaybına uğradığını , dolaylı olarak bu olumsuz tablodan tüm Osmaniye esnafının ve halkının etkileneceğini , ilimiz iktidar ve muhalefet ve milletvekillerimize , siyasi partilerimizin yöneticilerine , ilgili meslek odalarımıza ve valilik yetkililerine izah etmeye çalıştık.

          Bu bağlamda duyarlı birkaç basın mensubunun dışında başka kimseden yeterli destek gördüğümüzü söyleyemem.Bu sorun sadece yemek firmalarının sorunu gibi algılanmış ve bizim yanımızda tepki koyan kimse olmamıştır.

           SORU ? 2 ? Suriyelilere verilen yemek ihalesi bir kez yapıldı ve ardından sürekli uzatma yöntemine gitti.Sizce bu yasal mıdır ?

          CEVAP  ? 2 ? Sürekli uzatma yönteminin yasal bir dayanağı olduğu görüşünde değilim. Bu ihale tamamen valiliğimiz tasarrufunda özel hükümlere göre düzelenmiş bir ihale olduğundan Kamu İhale Kurumu tarafından denetlenememiştir.Ayrıca , esasen bu sorunuzun muhatabı Derneğimiz değil Valilik Makamımızdır.

          SORU ? 3 ? Osmaniye Valiliği birkaç ay önce bir açıklama yaptı ve yemek işinden vazgeçilerek gıda kartı uygulamasına gidileceğini söylemesine rağmen hala geçilemedi.Siz bu olayı takip ediyor musunuz ?

          CEVAP ? 3 ? Gıda kartı uygulamasına bu yılın başında en kısa sürede geçileceği söylendi fakat üzerinden 5 ay geçmesine rağmen hala geçilmedi. Herhangi bir hazırlığın ne durumda olduğuna dair şu gün itibariyle bilgi sahibi değiliz. Ancak bu uygulamanın da bazı önemli sıkıntıları beraberinde getireceği düşüncesindeyiz. Gıda kartı verilen Suriyeli mülteciler sınırlı şartlarda yaşadıkları çadır ve konteynırlarda kendi yemeklerini pişirmeye çalışacak olması , aklımıza önce yangın tehlikesini getirmekle beraber çocuk nüfusunun yoğun olması sebebiyle diğer istenmeyen olay ve kazaların da meydana gelebileceği endişesinin hakim olmasına neden olmuştur.Dernek olarak bu konudaki çekincelerimizi her platformda dile getirmekte olup yetkililerin gıda kartı uygulamasını tüm unsurlarıyla birlikte yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyoruz.

          SORU ? 4 ? Yeniden ihale yapılsa bile söz konusu yemekleri verme konusunda kendinize mi güvenemiyorsunuz ?

          CEVAP ? 4 ? Derneğimize üye olan Osmaniyeli yemek firmaları olarak yemek hizmetleri yapılması konusundaki kendimize olan güvencimiz ve inancımız tamdır.Üye firmalarımız hali hazırda tüm yasal mevzuatların getirdiği şartları yerine getiren , teknolojik gelişmeleri firmalarımızda hayata geçiren , kullanılacak tüm malzeme ve ekipmana sahip halde yeterli personeli de istihdam yapmış durumdadırlar.Günlük 80 bin kişiye yemek verebilecek durumda olduğumuzu bir kere daha buradan belirtmek isterim.

         SORU ? 5 ? Türkiye?nin birçok ilinde Suriyeliler kalmaktadır.Ve kaldıkları her ilde yemekleri o ilin firmaları tarafından verilmektedir.Sadece Osmaniye?ye dışarıdan yemek gelmektedir.Buna daha ne kadar seyirci kalmayı düşünüyorsunuz ?

         CEVAP ? 5 -  Bu ihale özel konum hükümleri kapsamında yapıldığından yetki tamamen Valiliğimizin elindedir.Ancak Osmaniye Valiliğimiz bu ihalenin şartnamesini hazırlarken diğer illerdeki emsal ihale şartnamelerini örnek almamıştır.Diğer illerdeki ihaleler o ilin Valilikleri tarafından yerel firmalara verilmiş olmasına rağmen Osmaniye İlimizde  bunun aksine tüm illerdeki yemek firmalarına açık ihale yapılmıştır.Hal böyle olunca ihale sırasında ciddi fiyat kırımları gerçekleşmiş ve il dışından gelen firmalar ihaleyi aşırı düşük fiyatlarla kazanmıştır.

         Doğal olarak aşırı düşük fiyatlarla alınan bu yemek hizmetinde , yedirilen yemeklerin son derece kalitesiz , lezzetsiz ve nefasetten yoksun sunulması kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya çıkmış ve yüklenici firmalara ciddi cezalar uygulanmıştır.Bu sebeple konuyla ilgili birçok yetkili kişi ve kurumun büyük vebal taşıdığını düşünmekteyim.

         Temennim bundan böyle bu tip ihalelerin şartnameleri hazırlanırken ilimizin menafaatleri , esnafları ve halkımızın göz ardı edilmeyecek ortak bir payda da buluşulmasıdır.Konuyla ilgili yetkililerimizin de ( siyasiler dahil ) bu ihaleden gerekli dersleri çıkararak , ilimizin ekonomisine katma değer sağlayan biz yemek üreticilerinin seslerine daha iyi kulak vermeleri gerektiğinin unutulmamasıdır.

        Bu duygu ve düşüncelerle sizin bu konulara gösterdiğiniz duyarlılığa teşekkür ve takdir ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —