KAHRAMANMARAS (AA) - IZZET MAZI - Deprem ihtimali tasiyan Kahramanmaras'ta, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) tarafindan hazirlanan Il Afet Risk Azaltma Plani (IRAP) kapsaminda, sehrin risk haritasi çikartilarak gerekli önlemler alinmaya baslandi.
AFAD'in her il için ayri ayri hazirladigi IRAP'in ilki Kahramanmaras'ta uygulamaya konuldu.
Içisleri Bakani Süleyman Soylu tarafindan 19 Agustos'ta kentte kamuoyuna tanitilan plan çerçevesinde olasi riskler ele alindi.
IRAP çerçevesinde kentteki olasi afetlere karsi risk haritasi çikartilarak, sehirdeki risk azaltma faaliyetlerinin belirlenmesi ve kurumlar arasi koordinasyonun saglanmasi amaçlandi.
Plan dogrultusunda afet geçmisi çikartilan ve bazi tehlikeli binalarin yikimina baslanan Kahramanmaras, IRAP uygulamasiyla örnek olacak.
Kahramanmaras'tan sonra kisa vadede 6 ilin daha afet risk azaltma planlarini tamamlamak için çalisan AFAD, diger illerin afet risk azaltma planlarini ise 2021'in sonuna kadar hayata geçirmeyi hedefliyor.
- Deprem Kahramanmaras'in en öncelikli afet riski
Kahramanmaras AFAD Il Müdürü Aslan Mehmet Coskun, AA muhabirine yaptigi açiklamada, paydas kurumlar is birligiyle baslatilan çalisma kapsaminda, sehrin afetlere karsi daha dirençli olmasi, toplumun afet duyarliliginin artmasi, can ve mal kaybinin en aza indirilmesinin hedeflendigini söyledi.
Ulusal düzeyde Türkiye Afet Risk Azaltma Plani TARAP ve yerelde ise IRAP kapsaminda, afet riskinin azaltilmasina yönelik çalismalara basladiklarini hatirlatan Coskun, söyle devam etti:
"Bu kapsamda Kahramanmaras ilimiz pilot bölge seçilerek ilk defa yerel düzeyde IRAP plani hazirlandi. Ilk olarak Mayis 2019'da bilgilendirme toplantilari gerçeklestirildi. Ardindan birinci ve ikinci çalistaylar düzenlenerek ilimizin afet ve riskleri belirlendi. Kahramanmaras'in en öncelikli afet riski, deprem tehlikesi olarak tespit edildi."
- "3 amaç, 20 hedef ve 213 eylem belirlendi"
Coskun, kentte sadece deprem riski olmadigina, bunun yaninda heyelan ve çig düsmesi gibi afetlerin de olusabildigine dikkati çekti.
Çalismayla, afetle meydana gelebilecek kayip ve hasarlarin önlenmesinin hedeflendigini aktaran Coskun, sunlari kaydetti:
"1960 ve 2020 yillari arasinda kentte 223 heyelan, 189 sel, 124 kaya düsmesi, 24 çig ve 6 da diger afet tespitleri yapildi. IRAP ise bu noktada devreye girmektedir. Meydana gelen afetleri önleyemeyiz ama onlarin verecegi kayip ve hasari önleyebiliriz. Yaptigimiz çalistaylarin sonucunda 3 amaç, 20 hedef ve 213 eylem belirlendi. Bu eylemleri gerçeklestirmek amaciyla 38 sorumlu kurum ve 49 destekleyici kurum tespit edildi. Eylemlerin gerçeklesme dönemi 2020-2025 olmak üzere 5 yillik bir dönemi kapsiyor."
Coskun, bu dönem içerisinde sorumlu kurumlar tarafindan gerçeklestirilen eylemlerin izleme ve degerlendirmesinin 6 aylik periyotlarla Kahramanmaras Valiligince yapilacagini sözlerine ekledi.