8. İslam İktisadı Atölyesi başladı

8. İslam İktisadı Atölyesi başladı

8. İslam İktisadı Atölyesi başladı

ISTANBUL (AA) - ILKE Ilim Kültür Egitim Vakfi çatisi altinda faaliyetlerini yürüten Islam Iktisadi Arastirma Merkezi (IKAM), Ilmi Etüdler Dernegi (ILEM), Türkiye Iktisadi Girisim ve Is Ahlaki Dernegi (IGIAD), Sakarya Üniversitesi paydasliginda ve Albaraka Türk Katilim Bankasi sponsorlugunda gerçeklesen 8. Islam Iktisadi Atölyesi, “Islam Iktisadinin Kurumlari” temasiyla basladi.

IKAM'dan yapilan açiklamaya göre, bu yil “Islam Iktisadinin Kurumlari” olarak belirlenen 8. Islam Iktisadi Atölyesi, 2013 senesinde “Temel Kavramlar ve Fikirler” temasiyla baslayarak, “Islam Iktisadi ve Piyasa, Islam Iktisadi ve Emek, Islam Iktisadi Perspektifinden Sosyal Adalet, Islam Iktisadi Perspektifinden Faiz, Islam Iktisadi Metodolojisi, Islam Iktisadinda Para” gibi basliklari gündeme getirdi.

Islam Iktisadi üzerine çalisma yapan alaninin yetkin isimlerin yer aldigi program akademi, ekonomi, bürokrasi ve sivil toplum kurulusu temsilcilerinin katilimi ile gerçeklesti.

Etkinlikte, Islam Iktisadi Arastirma Ödülü, Islam Iktisadi Katki Ödülü, Islam Iktisadi Uygulama Ödülü, Islam Iktisadi Tez Ödülü ve 2020 yilina özel olarak verilen Islam Iktisadi Özel Ödülü sahiplerini buldu.

Islam Iktisadi Arastirma Ödülü'nün sahibi Prof. Dr. Monzer Kahf oldu. Kahf, Islam iktisadi ve finansi alanina son 40 yildir yaptigi katkilarla taniniyor.

Islam Iktisadina Katki Ödülü ise bu alanin bir disiplin olarak insa edilme sürecinde, Islam iktisadi literatürüne dair yazdiklariyla toplumsal bilincin olusmasinda, bu alanda sektörün de gelismesine verdikleri katkilardan ötürü Umer Chapra’ya verildi.

Islam Iktisadi Uygulama Ödülü'nün sahibi ise özellikle Islami finans alaninda sektörde Islam iktisadinin ilkelerinin uygulanmasina katkida bulunan, kurmus olduklari is veya ortaklik modelleriyle piyasada yardimlasma ve faizsiz islem yapma imkaninin öncüleri olan Islam Iktisadi Arastirma ve Uygulama Dernegi (IKSAR) oldu.

Islam Iktisadi Tez Ödülü de Islam Iktisadi ve Finansi Anabilim Dalinda yapmis oldugu doktora çalismasi ile Ömer Faruk Tekdogan’a verildi.

Sembolik bir önem tasiyan Islam Iktisadi Özel Ödülü, geçen yillarda vefat eden Abdullah Tivnikli’ye verildi. Katilim bankaciligi modelinin dünyadaki isleyisi, hukuki altyapisi ve uygulamalari hakkinda Ingiltere’de egitim alan ve akademik faaliyetlerde bulunan Tivnikli 1983'te aldigi bir davet üzerine katilim bankaciliginin hukuki altyapisinin hazirlanmasinda görev yapmak üzere ülkesine dönmüs ve Albaraka Türk'ün kurulus sürecinde yer almisti.

IKAM’in kurulusunda önemli bir rol oynayan, Eski Merkez Bankasi Meclis Üyesi Sabri Orman'in anisini yasatmak için hayatini konu alan belgesel etkinlikte gösterilirken, Orman için yayina alinan internet sitesi de tanitildi.


- "Islami Iktisat, konvansiyonel iktisat çalismalarina çok benziyor


Açiklamada görüslerine yer verilen Albaraka Türk Katilim Bankasi Genel Müdürü Meliksah Utku, Islam ekonomisi ile çalismalarin çok eskilere dayandigini belirtti.

Üniversitelerin Islami iktisadi çalismalarinin içerisinde bulunmasinin memnuniyet verici oldugunu ifade eden Utku, "Dünya dönüyor, biz bankacilar üretmeye devam ediyoruz. Disaridan gelen degisim talepleri, içeriden gelen ihtiyaçlar dahilinde... Dogu ilmi fetva alip harekete geçer, Bati'da tam tersi; önce aksiyon. Ama o fetvalar da henüz hayata geçmemis, detayli çalisilmamis analizler dolayisiyla yapiliyor. Ön filtre asamasinda kaliyor. Icazetlerin etkilerini degerlendirecek akademi çalismalarina da ihtiyacimiz var. Pratikte oldugu gibi bugün de Dogu'dakiler Bati'dakilerin kopyasi gibi duruyorlar. Islami iktisat konvansiyonel iktisat çalismalarina çok benziyor." ifadelerini kullandi.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savasan da IKAM ile birlikte hareket etiklerini belirterek, IKAM çatisi altindaki kurumlarin yaptigi islerin tamaminin 1. sinif isler oldugunu ifade etti.

Savasan, "IKAM, insan sermayesi alaninda katki sunmaya çalisiliyor. Islam iktisadi alaninda Türkiye’ye özgü kurumlar insa edilmesi, ortaya konulmasi önemli ama özellikle IKAM’in baslattigi, yayinlarin Türkçe’ye kazandirilmasi harika bir is... IKAM gibi kuruluslarin nitelikli isleri bize güç veriyor. Bu alana ilgi duyan bütün akademisyenlerimizin bu geç kalmisligi ikame edebilecegine inaniyorum." ifadelerini kullandi.


- "Gelecegin Türkiye’sine odaklaniyoruz"


ILKE Vakfi Mütevelli Heyet Baskani Nihat Erdogmus ise gelecegin Türkiye’sine odaklandiklarini belirterek, "2020 nesli nasil olmali"nin fotografini çekmeye çalistiklarini ifade etti.

Sivil toplum kuruluslarinin gelismesine destek verdiklerine deginen Erdogmus, "Kurumsal yönetim kurumlarda ücretli çalismanin nasil gelistirilebilecegi üstünde duruyoruz. Çalisma ortamlari uygun hale getirmeden insan çekmek kolay olmayacaktir. Buralari nitelikli insanlarin gelebilecegi yerler haline gelmesi için çabaliyoruz." ifadelerini kullandi.

IKAM Kurucu Baskani ve ILKE Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Lütfi Sunar da IKAM'in 2016 yilinda kurulsa da çalismalarinin daha önceleri basladigini belirtti.

Sunar, modern çagin meydan okumasinin üstesinden gelebilmenin en önemli adiminin iktisat alani oldugunu ifade etti.


- "Islam iktisadina yönelik ilgi artiyor"


IKAM Direktörü Taha Egri ise IKAM'in egitim, arastirma ve yayin olarak üç ana baslikta çalismalarini sürdürdügünü belirterek, Islam iktisadi atölyesinin de IKAM'in temel çalismalari içerisinde yer aldigini aktardi.

Islam iktisadinin giderek artan bir ilgi ve alaka ile karsi karsiya oldugunu ifade eden Egri, bu alanda yapilan çalismalarin her gün arttigini ve hem teorik hem de uygulama alaninda gelismeler yasandigini belirtti.



Politika 17.09.2020 13:37:36 0
Anahtar Kelimeler: 8. islam iktisadı atölyesi başladı

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı