ABD'de "riskli" diye açılmayan kalp damarı Türkiye'de tedavi edildi

ABD

ABD'de "riskli" diye açılmayan kalp damarı Türkiye'de tedavi edildi

ADANA (AA) - Kalbe giden üç ana damarindan birindeki tikaniklik nedeniyle yorgunluk ve halsizlik sikayeti bulunan, ABD'de "riskli" oldugu gerekçesiyle ameliyata alinmayan 56 yasindaki hasta Adana'da tedavi edildi.

Esi ve 4 çocuguyla yaklasik 35 yildir ABD'de yasayan Yüksel Olgaç, damarindaki rahatsizlik nedeniyle 12 sene önce malulen emekliye ayrildi.

Geçen yil halsizlik ve yorgunluk sikayetiyle ABD'deki bir doktora giden Olgaç'in, kalbe giden üç ana damarindan birinin tikandigi tespit edildi.

Buradaki hastanede tedavi olmak isteyen Olgaç, doktorlari tarafindan "ameliyatinin hayati risk tasidigi" gerekçesiyle operasyona alinmadi.

Olgaç, sifayi Türkiye'de aramak için geldigi Adana'da özel bir hastanede tedavi edildi.

Narkoz verilmeden ve gögüs kafesi açilmadan yaklasik yarim saatlik operasyonla kalp damarindaki tikaniklik giderilen Yüksel Olgaç, sagligina memleketinde kavustu.

- "Türkiye'de saglik süper bir asamada"

Yüksel Olgaç, AA muhabirine, yaklasik 35 yildir esi ve 4 çocuguyla yasadigi ABD'de birçok farkli iste çalistigini, 12 yil önce "kroner arter" rahatsizligi nedeniyle kalbe giden iki ana damarina stent takildigini ve malulen emekliye ayrildigini söyledi.

Geçen yil da kalbe giden ana damarlarindan birindeki tikaniklik nedeniyle ameliyat olmak istedigini ancak bunun "riskli" oldugu gerekçesiyle yapilmadigini anlatan Olgaç, bunun üzerine Türkiye'ye geldigini ve sagligina kavustugunu ifade etti.

Olgaç, gerçeklestirilen basarili operasyonla adeta yeniden dogdugunu, kendini çok iyi hissettigini anlatarak, söyle konustu:

"Türkiye, saglik açisindan eskiye göre çok daha iyi noktada. Beni burada tekrar hayata getirdiler. Hiç kimse 'Türkiye'de doktorlar kötü' diye düsünmesin. Amerika'da saglik sistemi buradan çok farkli. Oradaki sigorta sirketleri doktorlara bir kural koymus ve o kural disina çikamiyorlar. Onlar ne derse o oluyor. Türkiye'de doktorlar hasta için ne gerekiyorsa sonuna kadar ellerindeki imkanlari kullaniyorlar. Saglik süper bir asamada."

- "Su anda hastamizin tüm damarlari açik ve çalisiyor"

Kalp ve Damar Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Murat Çayli da hastayi, "girisimsel kardiyoloji" yöntemiyle gerçeklestirdikleri ameliyatla tedavi ettiklerini belirtti.

Tam tikali damari açmanin zor oldugunu vurgulayan Çayli, söyle devam etti:

"Bu ana damar tikali oldugu için diger iki damardan kan aliyordu. Diger damarlarin kanini da azalttigi için bu kalbin performansini düsürüyordu. Böyle durumda uzun vadede kalp fonksiyonunda bozulma meydana gelebiliyor. Ayrica, diger damarlarin herhangi birinde olusacak kalp krizinin hasari da çok agir olur. O zaman bir damar tikandiginda iki damar tikanmis etkisi yapar ve hasta kaybedilebilir. Damari tam tikali hastalar kalp krizi geçirirse ölüm orani çok yüksek olur. Su anda hastamizin tüm damarlari açik ve çalisiyor."

Çayli, hastanin durumunun gayet iyi oldugunu, normal hayatini sürdürebilecegini ifade etti.

"Girisimsel kardiyolojinin" ayri bir egitim ve deneyim gerektiren zor bir yöntem oldugunun altini çizen Çayli, sunlari kaydetti:

"Bu, kardiyolojinin en son kismi ve zor basamagi. Her kardiyologun yaptigi bir islem degil. Bizim islemlerimiz radyasyon altinda oluyor. Bu islemlerde kursun yelek giyip ameliyata giriyoruz. O radyasyona maruz kaliyoruz. Kardiyologlarin çogu o radyasyona maruz kalmamak için kisa islemleri tercih ediyorlar. Bu sekilde yurt disindan gelen çok hasta oluyor. Özellikle Arap ülkelerinden Lübnan'dan, Irak'tan hatta Almanya'dan gelenler var. Yurt disindan yilda ortalama 40-50 hasta geliyor."



Güncel 15.08.2020 11:40:24 0

İlginizi Çekebilir

1

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

2

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

3

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

4

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

5

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi

6

Mipo Türkiye'de akıllı telefon pazarının yeni markası oldu

7

Bakan Kacır, TÜBİTAK 31. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni'nde konuştu:

8

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Antalya'da konuştu:

9

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Antalya'da Türk Telekom'un toplantısında konuştu:

10

Çukurova 16. Kitap Fuarı'nın TEKNOFEST standına yoğun ilgi