Adana karpuzunun kilogram fiyatı tarlada 1 lira

Adana karpuzunun kilogram fiyatı tarlada 1 lira

Adana karpuzunun kilogram fiyatı tarlada 1 lira

ADANA (AA) - EREN BOZKURT - Türkiye'nin karpuz üretiminin yaklasik yüzde 20'sinin yapildigi Adana'da, diger bölgelerde yetistirilen ürünlerin de piyasaya sunulmasi ve tüketimin havalarin serin seyretmesi nedeniyle azalmasiyla karpuzun tarladaki kilogram fiyati 1 liraya düstü.

Çukurova yöresinin önemli ürünlerinden olan, tadi, aromasi ve rengiyle ünlü Adana karpuzunun hasadi devam ediyor.

Ürünün toplanmaya baslandigi mayis ayinin ortasinda tarlada 2,5 lira olan kilogram fiyati, hem havalarin serin gitmesi nedeniyle azalan tüketim hem de diger bölgelerde yetistirilen karpuzlarin piyasaya sunulmasiyla 1 liraya kadar geriledi.

Adana Çiftçiler Birligi Baskani Mutlu Dogru, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Türkiye'nin Çin'den sonra en fazla karpuz üreten ülke oldugunu söyledi.

Türkiye'nin karpuz üretiminin yaklasik yüzde 20'sinin Adana'da gerçeklestirildigini belirten Dogru, "Türkiye'de ilk Adana karpuzu hasat edilir. Adana'da, Akdeniz kiyisindaki Karatas ve Yumurtalik ilçelerinde ilk hasat mayisin ortasindan itibaren baslar, temmuz sonuna kadar hasat sürer. Ilk hasadin kentte yapilmasi nedeniyle Adana, karpuz açisindan marka sehir haline gelmistir." diye konustu.

- "Üretici emeginin karsiligini alacak"

Dogru, geçen seneye göre karpuz ekim alaninda azalis oldugunu ifade ederek, "Geçen yil 123 bin dekar alanda 867 bin ton karpuz yetistirilmisti. Bu sene yaklasik 110 bin dekar ekim alani, 800 bin tonun biraz altinda rekolte bekliyoruz. Kis aylarindaki asiri yagislar, baharda seralarin açildigi dönemde dolu ve saganaklar sebebiyle verimde biraz düsüs tahmin ediyoruz." dedi.

Dogru, sunlari kaydetti:

"Hasat basladiginda Adana'da çiftçimiz, tarlada ürününü kilogrami 2,5 liraya kadar satti. Bu iyi bir rakamdi, çiftçilerimizi memnun ediyordu. Su anda tarlada çiftçimiz ürünü 1 liradan satiyor. Hasat bütün bölgelerde ayni anda baslayinca fiyatlar tarlada 50 kurusa kadar düsmüstü ancak su anda tarlada çiftçimiz ürünlerini 1 liradan satiyor. Çiftçimiz bu fiyatlarla karpuzda iyi bir sene geçirmeye basladi. Insallah sezon sonuna kadar böyle devam ederse üreticimiz emeklerinin karsiligini alacak."

Çiftçi Zafer Kaya da bu sezon verimin bekledikleri seviyede olmadigini söyledi. Kaya, "Yagmur ve dolu çok fazla yagdi, verim alamadik. Her yil dekara 6-7 ton ürün alirdik. Bu yil 3-4 ton civarinda aldik. Havalar serin oldugu için karpuz tüketimi azaldi. Tüketimin azalmasi da fiyati asagi çekti." dedi.




Politika 27.06.2020 12:00:33 0

İlginizi Çekebilir

1

Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklandığı Kepez'de CHP'li Altekin başkan vekili seçildi

2

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

3

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

4

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

5

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

6

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

7

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

8

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

9

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

10

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı