Adıyaman'da bilinçli tarımla badem verimi ikiye katlandı

Adıyaman

Adıyaman'da bilinçli tarımla badem verimi ikiye katlandı

ISTANBUL (AA) - GÜBRETAS'in bilinçli tarimi yayginlastirmaya yönelik faaliyetleri kapsaminda Adiyaman'da baslattigi etkili gübreleme programi sayesinde yas badem hasadinda iki kat verime ulasildi.

GÜBRETAS'in açiklamasina göre, ülke tariminda verimlilik ve kaliteyi artirmak için yillardir Ar-Ge çalismalari yürüten sirket, Türkiye'de yaygin olarak yetistirilen tarimsal ürünler için "bitkiye ve bölgeye özel gübreler" gelistirmeye devam ediyor.

Bu kapsamda sirket tarafindan son 15 yilda hububattan findiga, meyve sebzeden ayçiçegine, misirdan Antep fistigina kadar çok sayida ürünün bitki besin ihtiyaçlarini tam olarak karsilayan 15'e yakin özel gübre gelistirildi. Bu çalismalariyla sektörde bitkiye özel gübre üretimi konusunda lider olan GÜBRETAS, üreticilerin ihtiyaç ve talepleri dogrultusunda buna yenilerini ekliyor.

Verimde yüksek artis saglayan özel ürünlerini çiftçilere örnek olacak bilinçli tarim faaliyetleriyle de destekleyen sirket, koronavirüse karsi hassasiyetle aldigi önlemlerle Türkiye genelinde tarimsal danismanlik ve model üretim alanlari çalismalarini da sürdürüyor.

Tüm gübreleme asamalarinin uzman ziraat mühendisleri tarafindan takip edildigi model alanlardaki etkili gübreleme programlariyla yetistirilen ürünlerde, hasat sonuçlari üreticilerin yüzünü güldürüyor.


- Adiyaman’da bölge veriminin iki kati badem hasadi


Sirketin bu yil deneme ekimi yaptigi model alan çalismalarindan biri de Adiyaman'da gerçeklestirildi. Kahta ilçesine bagli Arili köyündeki badem üreticisi Mustafa Sinasi Turanli'nin bahçesinin 7 dekarlik bölümünde, GÜBRETAS uzman ziraat mühendisleri gözetiminde bir uygulama yapildi.

Üretici, arazinin diger bölümündeki bademlerin bakimini ise kendi yöntemleriyle yapmaya devam etti. Yapilan hasat sonucu üretici Turanli, bakimini kendi yaptigi bölümden ilçe genelindeki badem verimi ortalamasina yakin bir sonuç elde ederken, GÜBRETAS'in etkili gübreleme programi uygulanan 240 agaçlik alandaki bademlerde ise agaç basina 16 kilogramlik verime ulasti.

Bu sonuçla GÜBRETAS'in deneme alaninda ilçe ve üretici verim ortalamasi katlanirken, bademlerin kalitesi de yükseldi. Bilinçli ve etkili gübreleme yöntemleri sayesinde bademlerin ticari deger olarak kabul edilemeyecek özellikteki zayif irilik, sekil bozuklugu, tüylülük, çift badem olusumu engellenerek iç randimani ve iç badem kalitesi yüksek ürün hasadi saglandi.

Açiklamada konuya iliskin düsünceleri yer alan badem yetistiricisi Mustafa Sinasi Turanli, su ifadeleri kullandi:

"Bizim yetistirdigimiz agaçlarda genelde 8 kilograma kadar verim alabiliyoruz. Kahta genelindeki verim de benzer. Iyi ve bakimli bahçelerde bunun 10 kilograma çiktigi oluyor. Fakat GÜBRETAS'a ayirdigim alandaki mahsulde kendi baktigim agaçlara göre daha fazla verim aldik, randiman da yüksek oldu. Aradaki gözle görülür fark beni gerçekten sasirtti. Bu model alanda ögrendiklerimizi bundan sonra diger bademlerimizin bakiminda da uygulamaya çalisacagim."


- "Son 10 yilda badem üretim alanlari 3 kat artti"


GÜBRETAS Genel Müdürü Ibrahim Yumakli, Adiyaman'daki model üretim alani sonuçlarinin Türkiye'de hizla artan badem yetistiriciligi için umut verici oldugunu vurguladi.

Bademin iç ve dis piyasada getirisi olan bir ürün olduguna deginen Yumakli, Tarim ve Orman Bakanligi'nin badem bahçeleri kurulumuyla ilgili tesvikleri sayesinde son 10 yilda ülkedeki badem üretim alanlarinin üç kata yakin artisla 470 bin dekara ulastigini bildirdi.

Yumakli, Türkiye'nin badem üretiminde dünyada besinci siraya yükseldigini kaydederek, "TÜIK verilerine göre geçen yil ülkemizde 150 bin ton badem üretimi gerçeklestirilerek tarimsal katma deger saglandi. Fakat bu miktar yine de ülkemizdeki badem tüketimini karsilamadigi için 2019'da 27 bin ton badem ihtiyaci ithalatla tamamlandi." dedi.


- "Türkiye'nin badem ihtiyacinin karsilanmasi açisindan çok önemli"


Ibrahim Yumakli, giderek yayginlasan badem tariminda bilinçli tarim uygulamasinin verimliligi nasil artiracagini göstermek için bu yil Kahta'da bir model üretim alani olusturduklarini belirterek, tarimsal üretimde amacin; "mümkün olan en yüksek verimli ve kaliteli ürünü elde etmek" oldugunu anlatti.

Buna ulasmanin en etkili yolunun dengeli ve düzenli gübreleme oldugunu kaydeden Yumakli, su bilgileri verdi:

"Sert kabuklu meyveler, topraktan daha çok besin maddesi kaldirir. Bademin ihtiyaci olan besin maddelerinin miktarinca verilmesi, pazar degeri yüksek mahsul elde edilmesinin yani sira bir sonraki yilda verimin devamliligina da katki saglanmaktadir. Adiyaman'da yapilan bu çalisma yalnizca badem üreticilerine verim kazandirmakla kalmayip, ayni zamanda tarimsal ekonomi açisindan Türkiye'nin badem tüketimini karsilayacak arzin olusturulmasina katkisi yönüyle de önemlidir."


- "Bademde verimi ve kaliteyi artirmanin örnegini ortaya koyduk"


GÜBRETAS Genel Müdürü Yumakli, bilinçli tarim model uygulamasiyla agaç basi verimin 7-8 kilogramdan 16 kilograma çiktigini belirterek, "Bademde verim ve kaliteyi artirmanin mümkün oldugunu Adiyaman'da örnegiyle ortaya koyduk." ifadesini kullandi.

Tarimda verim artisinin çiftçi gelirleri ve milli ekonomiye katkisina dikkati çeken Yumakli, "Bu örnek uygulamadaki artis oranini Türkiye ölçeginde saglayabilirsek, badem üreticiliginde bilinçli yöntemlerle verim ve kaliteyi biraz yükselttigimizde yurt içi talebi tamamen yerli üretimle karsilamis oluruz." degerlendirmesinde bulundu.


- GÜBRETAS'tan sert kabuklu meyvelere özel gübre


Açiklama verilen bilgiye göre, GÜBRETAS'in sert kabuklu meyveler için gelistirdigi bitkiye özel Yesil Altin Gübresi, badem agaçlarinin bakiminda kullanilabilecek en etkili bitki besin elementlerini bulusturuyor.

Alti çesit bitki besin maddesi içeren bir taban gübresi olan Yesil Altin, iri ve dolgun iç randimanin yani sira meyve agaçlarinin dayaniklilik saglamasinda ve agacin beslenirken topraktan kaldirdigi besin eksikliklerinin tamamlanmasinda olumlu etki sagliyor.



Politika 23.09.2020 17:22:36 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı