AFAD'ın "kahramanları" İzmir depreminde hayat kurtaran faaliyetlerini anlattı

AFAD

AFAD'ın "kahramanları" İzmir depreminde hayat kurtaran faaliyetlerini anlattı

KAHRAMANMARAS (AA) - IZZET MAZI - Izmir'deki depremde arama kurtarma çalismalarina katilan Kahramanmaras Afet ve Acil Durum Müdürlügü Arama Kurtarma ekibi, 3 kisiyi 5 kat enkaz altindan "yasam üçgeni" sayesinde kurtarmanin sevincini yasiyor.

Kahramanmaras AFAD Il Müdürü Aslan Mehmet Coskun, AA muhabirine, Izmir'deki depremi duyar duymaz hazirliklarini yaparak 5 kisilik ekiple Diyarbakir üzerinden askeri uçakla afet bölgesine hareket ettiklerini söyledi.

Bölgeye ulasmalarinin ardindan Doganlar Apartmani'na geldiklerini ve burada 200 kisilik bir ekiple çalismalara devam ettiklerini ifade eden Coskun, çalismalar kapsaminda ilk olarak Elzem ve Seher Perinçek'i enkaz altindan kurtardiklarini, bir süre sonra ayni aileden Umut Perinçek'in ise cansiz bedenini çikardiklarini belirtti.

Çalismalarda 15 kisinin enkazdan kurtarildigini, 15 kisinin de cansiz bedenine ulasildigini ifade eden Coskun, görev aldiklari her olayda oldugu gibi Izmir'deki depremden de ciddi ders çikarilmasi gerektigini ifade etti.

Çoskun, su degerlendirmede bulundu:

"Görev aldigimiz 7 katli bina tamamen pasta halinde çökmüs olmasina ragmen enkaz altinda hala insanlar canli kalabiliyor. Apartmanin 2. katinda ikamet eden ve üzerinde 5 kat enkaz bulunmasina ragmen odadaki kanepe dolayisiyla bosluk olusmus, bu yasam üçgeni sayesinde 3 kisi hayata tutunabildi. Yasam üçgeni enkaz altinda hayatta kalmayi saglayacak yeterli büyüklükteki bosluklardir. Bir diger dikkati çeken konu da küçük çocuklarimizin yetiskinlere göre enkazdan canli çikarilma orani. Burada önemli nokta bedenlerinin küçük olmasindan kaynaklaniyor. Depremde 'çök-kapan-tutun' hareketi de hayat kurtarmaktadir. Yüzey alanimizi kapanarak küçülterek yasam sansimizi artirabiliriz."

Kahramanmaras AFAD Arama Kurtarma Ekip Amiri Gökhan Çayir da depremin üçüncü günü aksam saatlerinde üniversite ögrencisi Seda Dinçer'in telefonundan sinyal alinmaya baslandigi, bilirkisi ekibinin yer tespiti sonrasi Dinçer'in cansiz bedenine ulastiklarini belirtti.

Çayir, o ani söyle anlatti:

"Seda kardesimiz ikinci kattaydi. Kendisine merdiven boslugunda ulasabildik. Büyük bir ihtimalle depremden kaçarken enkaz altinda kalmis. Biz burada deprem sirasinda gerçekten panik yapmamanin ve sogukkanli olmanin ne kadar önemli oldugunu gördük çünkü deprem sirasinda güvendigimiz bir esyanin yaninda 'çök kapan' hareketi yaparak en azindan hayatta kalabilme olasiligimizin daha yüksek oldugunu gördük. Büyük bir ihtimalle Seda kardesimiz bir an önce panik halinde kendisini disari atmaya çalismis. Depreme merdiven boslugunda yakalanmis."

Çayir, deprem aninda sogukkanli kalinmasi durumunda daha az hasarla kurtulmanin mümkün olabilecegine isaret ederek, depremde yaralanmalarin insanlarin panik halinde saga sola kosturduklari sirada üzerilerine esya veya beton parçalarinin düsmesiyle olustugunu aktardi.

Arama Kurtarma Teknisyeni Ismail Sagir da deprem sonrasi enkaz altinda kalan insanlarin panik yapmadan enerjilerini iyi kullanmasinin hayati önem tasidigini belirtti.

Enkaz altinda kalanlarin disaridan ses gelinceye kadar bagirip çagirmadan beklemesi gerektigini, böylece halsiz düsmeyeceklerini anlatan Sagir, disaridakilerin de kurtarma ve saglik ekiplerini engelleyici durumlardan uzak durmalari gerektigini ifade etti.



Yurt Dünya 12.11.2020 11:58:59 0