Afşin Elbistan A Termik Santrali'nde çevre yatırımlarının büyük kısmı tamamlandı

Afşin Elbistan A Termik Santrali

Afşin Elbistan A Termik Santrali'nde çevre yatırımlarının büyük kısmı tamamlandı

ISTANBUL (AA) - Afsin Elbistan A Termik Santrali'nde çevre mevzuatina göre yapilmasi gereken kuru baca gazi aritma sistemleri (Dry FGD) yatirimi tamamlanirken, islak baca gazi aritma sistemleri yatiriminin tamamlanma oraninin yüzde 65 seviyesine ulastigi bildirildi.

Çelikler Holding'ten yapilan açiklamada, santralin 1 Aralik 2018'de holdinge devredilmesiyle rehabilitasyon ve çevre mevzuati yatirimlarina baslandigi animsatildi.

Santralde atik gazi bacaya ulasmadan önce filtreleyen ve aritan sistemlerin kuruldugu aktarilan açiklamada, su ifadeler kullanildi:

"Santralin Çelikler Holding’e devriyle birlikte baslatilan filtreleme ve baca gazi aritma projesinde, dünyada uygulanan en iyi çevre sistemlerinin hayata geçirilmesi hedeflendi. Projenin mühendislik çalismalari uluslararasi standartlara ve son teknolojiye sahip olmasi amaciyla, dünyaca taninan uzman sirketlere verildi. Proje tasariminin tamamlanmasiyla birlikte vakit kaybetmeden yapimina baslandi. Proje kapsaminda, toz tutucu filtreler yüzde 80 yenilendi ve ilk etapta islak baca gazi aritma sistemi yüzde 100 tamamlanarak hayata geçirildi. Bu çerçevede, Avrupa’daki uygulama örneklerine uygun olarak hareket edildi. Böylece, pandemi kosullarinda devam eden revizyon ve filtreleme çalismalarinda birinci faz tamamlandi ve haziranda üç ünitede çevre mevzuatinin gerektirdigi sartlarin yerine getirilmis olmasiyla Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan verilen geçici faaliyet belgesiyle üretime geçildi. Ikinci asamada, daha büyük tesislerden olusan islak baca gazi aritma (Wet FGD) sistemi insasina baslandi. Sistemin mühendislik çalismalari Avrupa’da hazirlandiktan sonra, martta temeli atildi. Pandemi kosullarina ragmen ara verilmeden ilerlenerek sistemlerin yüzde 65'i tamamlandi. Sistemlerin, 2021 yilinin ilk çeyreginde yüzde 100 tamamlanmasi planlaniyor."

Açiklamada, santralin ünitelerindeki yakicilari dogal gazla çalistiracak ve fuel oil yakit kaynakli kirliligi ortadan kaldiracak bir çevre duyarlilik projesine daha baslandigi kaydedildi.

Bu kapsamda kurulan dogal gaz istasyonlarinin bu yil kullanilmaya baslandigi belirtilen açiklamada, "Böylece, santralin ateslenmesinde ortaya çikan ve kara duman olarak bilinen görüntüler tarihe karisti. Afsin Elbistan A Santrali, revizyon yatirimlari sayesinde filtreleme ve baca gazi aritma sistemleri konusunda dünya standartlarina sahip olacak ve elektrik üretim kapasitesini artiracak." ifadeleri kullanildi.

Açiklamada, santral ve linyit isletmelerinde 4 bine yakin istihdam saglandigi ve isçilerin magduriyet yasamadigi kaydedildi.

Kurulu gücü 1355 megavat olan Afsin Elbistan A Termik Santrali, dört üniteden olusuyor ve yilda 8,1 milyar kilovatsaat elektrik üretim kapasitesi bulunuyor.



Politika 6.11.2020 12:26:08 0

İlginizi Çekebilir

1

DEM Parti, Mersin'de miting düzenledi

2

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Hatay'da İl Değerlendirme Toplatısı'nda konuştu:

3

Karamanlı Belediye Başkanı Selimoğlu, mermer artıklarının döküldüğü alanı inceledi

4

Yeniden Refah Partisi Adana İl Başkanlığına Özkut Özdemir getirildi

5

CHP Genel Başkanı Özel, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar'ı ziyaret etti

6

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Adana'da konuştu:

7

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Hatay'da konuştu:

8

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Hatay'da ziyaretlerde bulundu

9

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Kahramanmaraş'ta partililerle bir araya geldi:

10

DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, Hatay Samandağ'da konuştu: