AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal'dan sosyal medya yasası değerlendirmesi:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal'dan sosyal medya yasası değerlendirmesi:

KAHRAMANMARAS (AA) - AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Mahir Ünal, TBMM'de kabul edilerek yasalasan sosyal medya düzenlemesinin öncelikle 55 milyon vatandasin kullanici durumunda oldugu sosyal aglarla hukuki ve mali muhataplik olusturmayi amaçladigini bildirdi.

Ünal, AK Parti Kahramanmaras Milletvekilleri Ahmet Özdemir ve Mehmet Cihat Sezal, Büyüksehir Belediye Baskani Hayrettin Güngör, ilçe belediye baskanlari, AK Parti Il Baskani Ömer Oruç Bilal Debgici ve ilçe baskanlariyla, Ilim Yayma Cemiyeti Kahramanmaras Subesi'ne bayram ziyaretinde bulundu.

Kurban Bayrami'ni kutlayan Ünal, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadele sürecinde dünyaya örnek oldugunu belirterek, Saglik ve Içisleri bakanliklarinin konuyla ilgili gerekli önlemleri aldiklarini hatirlatti.

Gazetecilerin sosyal medya yasasina iliskin sorusu üzerine Ünal, Almanya ve Fransa'nin bu alanda yaptigi çalismalara isaret etti.

Birçok milletvekilinin sosyal medyayla ilgili düzenleme konusunu Meclis gündemine tasidigini aktaran Ünal, bu çerçevede öncelikli olarak Avrupa Birligi'nin konuya yaklasimini incelediklerini anlatti.

Ünal, söyle devam etti:

"Avrupa Birligi bu sosyal aglari bilgi toplumunun hizmet saglayicilari olarak tanimlamis. Bunun içinde Avrupa Birligi internet ortami ve sosyal aglarla ilgili iki tane kirmizi çizgi koymus. Bir tanesi dezenformasyonla mücadele bir tanesi de terörle mücadele. Yani Avrupa Insan Haklari Mahkemesi de bu konuda alinan kararlari onaylamis. Sosyal aglarin dezenformasyon olusturmamasi ve herhangi bir sekilde teröre, siddet ve siber zorbaliga meydan vermemesi ve zemin olusturmamasi konusunda Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin kararlari var. Biz bunu temel alarak, öncelikle Almanya'nin yaptigi düzenlemeyi temel alarak yaklasik 5 aylik bir çalisma gerçeklestirdik. Bu çalismanin sonunda da bu sosyal aglarda ortaya çikan dezenformasyonun, hakaret, küfür iftira, yalan.. Bunlarla nasil mücadele edilecek, yine bu sosyal aglarda ortaya çikan siber zorbalikla nasil mücadele edilecek ki bu konuda ceza mahkemelerinde çok ciddi birikmis dosyalar var. Çok ciddi anlamda siber zorbaliga maruz kalmis magdurlar var."

- "Almanya bunu yapti"

Genel Baskan Yardimcisi Ünal, Türkiye'de 55 milyon kisinin sosyal ag kullanicisi oldugunu animsatarak, bu rakamin düzenlemenin zorunlulugunu ortaya koydugunu vurguladi.

Yasaya iliskin muhalefetin tavrini elestiren Ünal, sunlari kaydetti:

"Maalesef muhalefet yine bu konuda Türkiye'nin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kendi vatandaslariyla ilgili özgürlükleri güvence altina almak için yaptigi düzenlemede sansürden, yasaktan, fikir özgürlügünün kisitlanmasindan, ifade özgürlügünün kisitlanmasindan bahsediyor. Burada sunu sormak gerekiyor; siz kimin tarafindasiniz? Yapilan bu yasal düzenleme öncelikli olarak 55 milyon vatandasimizin kullanici durumunda oldugu, bu sosyal aglarla hukuki ve mali bir muhataplik olusturmayi amaçliyor. Yani buralar, Twitter, Facebook, Instagram ve diger sosyal aglar Türkiye Cumhuriyeti Devleti'yle yasal ve mali bir muhataplik olusturmazsa biz vatandaslarimizin sosyal medyadaki haklarini nasil koruyacagiz? Almanya bunu yapti."

Ünal, bir süre önce Amerikan Kongresi'nin, "büyük besli" denilen teknoloji devlerini çagirarak kongrede 4,5 saat "hesaba çektigini" ifade ederek, "Simdi biz birakin hesaba çekmeyi, birakin soru sormayi biz muhataplik olusturmak istedigimizde muhalefet bizi sansürcülükle, yasakçilikla, özgürlükleri kisitlamakla suçluyor." dedi.

Sosyal aglarda kullanici durumunda olan 55 milyon vatandasin hakkini, hukukunu korumak için muhataplik olusturmanin sart oldugunu belirten Ünal, "Eger bu muhatapligi olusturmazlarsa Almanya'nin yaptigi gibi cezai müeyyide uygulayalim. Eger bu cezai müeyyideye ragmen hala Türkiye Cumhuriyeti Devleti'yle muhatap olmuyorlarsa o zaman reklam yasagi getirelim. Yok eger buna ragmen hala muhatap olmuyorlarsa o zaman biz bant daraltmaya gidelim. Simdi bizimle muhatap olmalari için tabii ki bazi yaptirimlar getirecegiz. Bu yaptirimlari getirirken de biz müzakerelerimize devam edecegiz." seklinde konustu.

- "Neresi sansürcülük sormak lazim"

Yasaya iliskin CHP'nin tavrina isaret eden Ünal, Twitter, Facebook, Youtube ve Intagram'dan Türkiye'de muhataplik olusturmalarini istemek yerine hükümeti suçlamalarinin ve yasayi sansür olarak nitelendirmelerinin hos olmadigini söyledi.

Ünal, sunlari kaydetti:

"Biz buradan Cumhuriyet Halk Partisine sunu söylüyoruz. Suriye'de siz Esed'in yaninda duruyorsunuz. Libya'da Hafter'i destekliyorsunuz. Dogu Akdeniz mavi vatanda Yunan tezlerini savunuyorsunuz. Misir'da Sisi'yi destekliyorsunuz. Simdi sosyal medya meselesinde de maalesef Twitter'in, Facebook'un çikarlarini savunmak yerine onlara dönün 'Siz gelin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'yle hukuki, yasal, mali bir muhataplik olusturun' deyin. Lütfen, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yaptigi bu yasal düzenlemenin yaninda durun. Ama maalesef simdi diyorlar ki 'Anayasa Mahkemesine gidecegiz.' Peki Anayasa Mahkemesine hangi gerekçeyle gideceksiniz? 'Efendim bu düzenleme yasakçi ve sansürcü.' Yani Twitter, Facebook, Youtube ile Almanya'nin, Amerika'nin, Fransa'nin yaptigi gibi hukuki ve mali bir muhataplik olusturma isteginin neresi yasakçilik, neresi sansürcülük, bunu sormak lazim."



Yurt Dünya 1.08.2020 15:28:42 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da av tüfeğiyle vurulan kişi hayatını kaybetti

2

Adana'da aranan 57 şüpheli yakalandı

3

Hatay'da yolun çökmesi sonucu beton mikserinin sürücüsü yaralandı

4

Antalya'da denize giren kişi boğuldu

5

Mersin'de otobüse çarpan minibüsteki 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

6

Mersin'de Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası çocuklarla kutlandı

7

Isparta merkezli dolandırıcılık operasyonunda yakalanan 13 zanlı tutuklandı

8

Pazarcık'ta içme suyu ishale hattı yenileniyor

9

Tarım sektörü paydaşları, "Growtech Kampüste" etkinliğinde öğrencilerle buluştu

10

Adana'da polisler çocuklara trafik kurallarını anlattı