ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi Verem Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yilmaz Çoban'in yaptigi çalismayla tüberküloz hastaliginda erken tani saglayacak bir yöntem gelistirildigi bildirildi.
Üniversiteden yapilan açiklamada, dünyada ölümcül hastaliklar arasinda 10'uncu sirada yer alan, halk arasinda verem olarak da bilinen tüberkülozun, günümüzde de sorun olmaya devam ettigi belirtildi.
Akdeniz Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani da olan Prof. Dr. Ahmet Yilmaz Çoban'in, yaptigi "Mikrobakterilerin Üretilmesi ve Antibiyotik Duyarliliklarinin Test Edilmesinde Yeni Bir Besiyeri" çalismasiyla tüberküloz hastaliginda taninin erken konabilmesi için daha uygun maliyete, kisa sürede ve dogru sonuç alinabilen bir besiyerini (tüberküloz basilinin üremesini ve çogalmasini saglayan ortam) gelistirdigi aktarildi.
Açiklamada görüslerine yer verilen Prof. Dr. Çoban, tüberküloz hastalarinin öksürükle havaya yaydiklari damlaciklarin, saglikli kisiler tarafindan solunum yoluyla alindigini, böylece hastaligin toplum içerisinde yayildigini vurguladi.
Mikrobiyal etkenin geç ve güç üremesi sorunundan yola çiktiklarina dikkati çeken Çoban, sunlari kaydetti:
"Taninin erken konabilmesi için hizli üremesini saglayacak ortamlara ihtiyaç vardir. Günümüzde mevcut besiyerleri ve otomatize sistemlerin, özellikle maliyetler açisindan dezavantajlari vardir. Tüberküloz hastaliginin özellikle gelismemis ve gelismekte olan ülkelerde yaygin olarak görülmesi dikkate alindiginda tanida kullanilacak besiyerleri ve otomatize sistemlerin de ucuz olmasi gerekliligi kaçinilmazdir. Bu bulusla daha uygun maliyete, kisa sürede ve dogru sonuç alinabilen bir besiyerinin gelistirilmesini sagladik. Yakin zamanda bu besiyerlerini içeren, tüberküloz laboratuvarlarinin rutin duyarlilik testleri için kullanima hazir bir duyarlilik kiti tamamlanmis olacak."
Açiklamada, Çoban'in yaptigi çalismani, 5. Istanbul Uluslararasi Bulus Fuari'nda da ISIF'20 Altin Madalya ödülüne layik görüldügü belirtildi.