Akdeniz'de yerli balıklar azalıyor, tropikal balık türleri artıyor

Akdeniz

Akdeniz'de yerli balıklar azalıyor, tropikal balık türleri artıyor

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, Kizildeniz'den gelen baliklarin, yerli türlerin üzerinde baski olusturarak azalmasina neden oldugunu bildirdi.

Gökoglu, AA muhabirine, Akdeniz'e olan egzotik göçlerin hizla devam ettigini söyledi.

Bu göçlerin Süveys Kanali ve Hint Okyanusu'ndan oldugu gibi ara sira da Atlas Okyanusu kökenli türlerin Cebelitarik Bogazi'ndan girmesiyle de gerçeklestigine dikkati çeken Gökoglu, bazen de kültür balikçiligi amaciyla getirilen türlerin Akdeniz ortamina kaçmasiyla giris oldugunu kaydetti.

Göçleri tetikleyen nedenlerin basinda küresel isinmanin geldigine isaret eden Gökoglu, Akdeniz'in biyolojik çesitlilik açisindan giderek tropikallesmeye basladigina dikkati çekti.

"Kizildeniz'den Akdeniz'e göç eden, Iskenderun Körfezi'nde 100'e yakin Antalya Körfezi'nde ise 65 balik türü tespit edildi. Göçler sadece baliklarla sinirli degil. Denizel ortamda bulunan her türlü canli gruplarindan Akdeniz'e girisler olmaktadir." diyen Gökoglu, körfezde görülen birçok deniz anasi türünün yerli olmadigina isaret etti.

Gökoglu, "Çok sayida yengeç, yosun, istiridye ve midye türleri de Kizildeniz orjinlidir. Yine derisi dikenliler olarak bilinen deniz kestanesi ve deniz hiyarlarindan bazi türler de egzotiktir. Balon baligi ve aslan baligina zaten çok sik karsilasiyoruz. Mesela Antalya Körfezi'ne gelen kardinal baligi da çok baskin bir tür haline gelmeye basladi." ifadelerini kullandi.

- "Kizildeniz'den gelenlerin çogunun ekonomik degeri yok"


Gökoglu, Akdeniz'de olan bu degisikliklerin çevreye, balikçiliga, balikçiya, turizme ve insan sagligina yönelik etkilerinin oldugunu belirterek, söyle konustu:

"Kizildeniz'den gelen baliklar yerli balik türleri üzerinde bir baski olusturuyor, onlarin azalmasina neden oluyor. Yerli balik türlerinin yerini egzotik baliklar aliyor. Kizildeniz'den gelen baliklarin çogunlugu ekonomik degeri olmayan türlerdir. Balikçi ag, araç ve gereçlerine zarar veriyor. Balon baliklari ve deniz analari balikçiya ekstra bir is gücü çikartiyor, ekonomik zarara neden oluyor. Yine trol aglarinin seçiciligini azaltarak bu aglara küçük baliklarin da yakalanmasina neden oluyor. Deniz analari ve balon baliklari balikçilarin sagliklarina da zarar verebiliyor."




Yurt Dünya 26.05.2020 11:46:31 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da bir otomobil su kanalına devrildi

2

Antalya'da caretta carettalar yumurta bırakmaya başladı

3

GÜNCELLEME - Hatay'da cami önünde silahlı saldırı sonucu öldürülen imamın cenazesi toprağa verildi

4

Hatay Valiliği, depremlerde yetim ve öksüz kalan çocuklar için proje başlattı

5

İskenderun'da asayiş uygulamalarında yakalanan 19 şüpheliden 13'ü tutuklandı

6

Hatay'da devrilen traktörün altında kalan sürücü öldü

7

Hatay'da uyuşturucu operasyonunda yakalanan zanlı tutuklandı

8

Adana'da yolcunun kapısı açık seyreden otobüsten düşerek yaralandığı kazada şoför serbest bırakıldı

9

Burdur'dan 3 proje TÜBİTAK Orta Okul Öğrencileri Araştırma Yarışması'nda derece aldı

10

Antalya'da ruhsatsız güzellik merkezi hakkında işlem başlatıldı